
Ideea este susținută și de Rodin Traicu, deputat în Parlamentul României: „Eficiență energetică înseamnă energie ieftină, adică investiții în industria manufacturieră și locuri de muncă”.
Cu alte cuvinte, ar fi de dorit să nu exportăm energia ca materie primă, ci să o folosim în fabricarea unor produse cu valoare adăugată care se pot vinde mult mai bine. Toate bune și frumoase, cel puțin la nivel declarativ. În realitate, lucrurile nu sunt atât de simple, deși exemple pozitive există.
Unul dintre acestea este cel al Arc Parc Industrial din Dej, aflat în proprietatea familiei Cristea. Parcul industrial, care trece în prezent printr-o etapă de dezvoltare susținută, este conectat la rețeaua națională de transport de gaze și energie, pentru a putea oferi costuri de producție competitive chiriașilor din parc – în general companii de producție. „Ponderea consumului de energie în activitatea de producţie a companiilor din parc este în jurul a 40% gaz şi 60% electricitate”, spune Ştefan Cristea.
Un alt exemplu de transformare a materiei prime într-un produs finit – în cazul acesta a biomasei în energie termică – este centrala în cogenerare de la Suceava construită de compania Adrem Invest, parte a holdingului ABBC, controlat de frații Adrian și Corneliu Bodea. Deși lucrurile arătau bine pe hârtie, realitatea a fost una mai degrabă dezamăgitoare.
„Este o investiție foarte bună. funcționează foarte bine, dar din perspectiva performanței financiare nu este unde ar fi trebuit să fie din mai multe motive, subiective și obiective”. spune Corneliu Bodea. „Factorii obiectivi ar fi ce s-a întâmplat cu piața certificatelor verzi, cu prețul energiei.
Business case-ul a fost afectat de faptul că acum certificatele verzi se vând la un nivel minim, există o suprapopulare cu certificate verzi pe piață și sunt mulți investitori care nu au unde să le vândă. Pe de altă parte, prețul energiei s-a prăbușit, din multe motive. Unul dintre ele este chiar dezvoltarea sectorului de energie regenerabilă și apariția acesteia în exces, subvenționată prin sistemul de certificate ceea ce a dus la scăderea prețurilor, la care se adaugă condițiile globale.”
Și pentru că a venit vorba despre energiile regenerabile și dezvoltarea acestui segment în exces, trebuie spus că și deputatul Rodin Traicu este de această părere.
„Avântul eolienelor a fost exagerat. Un parc precum al CEZ-ului, de 650 MW, nu se justifică în economia din România. Punctul cel mai slab din lanțul energetic îl reprezintă eolienele”, spune deputatul. Păcat că autoritățile nu și-au dat seama de aceste aspecte înainte să stimuleze dezvoltarea sectorului prin schema certificatelor verzi. „Avântul eolienelor a fost posibil datorită legislației. Schema ar fi trebuit să fie mai echilibrată”, a răbufnit Sebastian Radocea. partener în cadrul firmei de avocatură Țucă, Zbârcea și Asociații și coleg de panel cu deputatul Traicu la Focus Energetic.
Revenind la centrala de la Suceava, Corneliu Bodea spune că factorii subiectivi reprezintă, în cazul de față. neîncasarea banilor pentru căldura furnizată. Și acest lucru nu s-a întâmplat pentru că sucevenii nu și-ar fi achitat facturile, ci pentru că Termica, societatea de distribuție a agentului termic, a intrat în insolvență, iar ulterior în faliment.
„Urmare a incapacității companiei de a se restructura și de a-și plăti datoriile vechi, aceasta și creditorii au decis ca, din încasările pentru livrarea agentului termic produs de noi, să satisfacă vechile datorii. Această neplată a atins un nivel foarte mare, de aproximativ cinci milioane de euro într-o iarnă, această sumă fiind retrasă din cash-flow-ul centralei, lucru care a dus la dificultăți în aprovizionarea cu biomasă”, explică antreprenorul, care spune că, deși nu dorește în mod special, se gândește să se implice și în activitatea de distribuție a agentului termic.
„Ne-am gândit să ne implicăm chiar noi în această parte de distribuție, deși nu este un obiectiv strategic al nostru, însă pentru a proteja investiția pe care deja am făcut-o și pentru a convinge finanțatorul să sprijine în continuare funcționarea centralei, noi suntem pregătiți să mergem chiar într-o licitație și să ne asumăm această activitate. Nu este o activitate strategică, ci una necesară pentru a asigura funcționarea centralei iarna viitoare. Suceava nu are altă soluție. Totuși, ar fi absurd să ne angajăm acum într-o investiție importantă în acest moment în acest domeniu. Aceste dificultăți nu au fost generate de managementul nostru, ci de factori subiectivi ”, spune Corneliu Bodea.
„Ar fi un act de curaj din partea noastră, iar curajul nu este neapărat o calitate atunci când vorbești de business, însă trebuie să recâștigăm cumva încrederea finanțatorilor noștri.”