FacebookTwitterLinkedIn

La început au fost birourile. Cel mai cunoscut ansamblu de clădiri de birouri din orașul de pe Bega – poate singurul, vorba unei reclame -, City Business Centre (CBC), dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Șandor și vândut ulterior către New Europe Property Investments (NEPI), a fost deschizătorul de drumuri în privința segmentului de clădiri de birouri moderne.

După acest pionierat, o nouă clădire de birouri va fi edificată la câteva sute de metri de CBC. Construcția de șapte etaje și 10.000 de metri pătrați închiriabili face parte din proiectul Timișoara Centrum, un ansamblu mixt comercial-office dezvoltat de către Alpha Group Investment, un instrument de investiţii al Alpha Bank, pe un teren aflat în proprietatea băncii pe care, înainte de 1990, a funcționat Intreprinderea de Reparații Auto (IRA). Proiectul, care presupune o investiție totală de 90 de milioane de euro, va fi dezvoltat în parteneriat cu Ali Ergun Ergen, care conduce întregul proces. Ali Ergun Ergen este unul dintre pionierii centrelor comerciale moderne din România, cel care a lansat București Mall acum 16 ani, pe când se afla la conducerea din România a Anchor Group.

„Ne bucurăm că în Timișoara, considerat cel mai dinamic oraș pentru afaceri din România, potrivit publicației «Forbes România», vin investiții de asemenea anvergură și că, pe un teren aflat până de curând în paragină, va fi dezvoltat un astfel de centru”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei, la conferința de presă în care investitorii au anunțat creșterea suprafeței totale închiriabile a centrului comercial cu 40%, în urma cererii crescute din partea retailer-ilor, potrivit reprezentanților dezvoltatorului.

Inițial, proiectul mixt comercial-office Timișoara Centrum, situat pe Calea Circumvalațiunii, avea o suprafață totală închiriabilă de 50.000 de metri pătrați, la care se adăuga o clădirea de birouri  menționată mai sus. În prezent, proiectul are o suprafață totală de 80.000 de metri pătrați, dintre care 70.000 de metri pătrați sunt destinați centrului comercial.

Noutățile față de proiectul inițial sunt includerea unui magazin DIY în cadrul proiectului, în suprafață de 10.000 de metri pătrați și a unui country club de 3.000 de metri pătrați, care include un spa, un centru wellness, o sală de fitness și o piscină pe acoperiș.

O altă noutate este dedicarea unui procent de 10-12% din suprafața totală închiriabilă a centrului comercial zonei de food&leisure. „În prezent, procentul din alte centre comerciale este de circa 6%, însă lucrurile se schimbă în retail-ul modern. Veți vedea, în viitor, ansambluri alcătuite din centre comerciale, clădiri de birouri, spital, școală și altele”, explică Ali Ergun Ergen.

FORBES BEST CITIES 2015: TIMIȘOARA, DIN NOU FRUNCEA

Revenind la Timișoara Centrum, decizia de a mări proiectul, aflat acum în fazele incipiente – vechile clădiri au fost demolate și, în funcție de vreme, lucrările la fundație vor începe anul acesta sau în primăvara lui 2016 –, a venit în urma „interesului tot mai crescut din partea pieței”, după cum spune Ali Ergun Ergen. „Important este că o pondere considerabilă au avut-o cererile din partea retailer-ilor de modă care nu sunt prezenți în oraș. Încă există disponibilitate pentru chiriașii interesați, în special cei regionali. În ce privește clădirea de birouri, suntem într-o fază avansată a negocierilor, având acorduri de pre-închiriere pentru 50% din suprafață, ceea ce oferă proiectului un plus de atractivitate”.

Legat de concurență – omul de afaceri Iulian Dascălu a anunțat recent Openville, un proiect mixt dezvoltat în jurul centrului comercial Iulius Mall, situat foarte aproape de terenul pe care urmează a fi construit Timișoara Centrum; Plaza Centers are în plan dezvolarea unui centru comercial în nord-estul Timișoarei, pe un lot de teren de 40.000 de metri pătrați situat între străzile Simion Bărnuțiu, Mătăsarilor și Calea Dorobanților, iar NEPI are de asemenea în dezvoltare un centru comercial pe Calea Șagului – Ali Ergun Ergen spune că este benefică.

DIFICULTĂȚILE CAMPIONULUI

Dezvoltarea proiectului Timișoara Centrum face parte dintr-o strategie amplă prin care Alpha Bank, prin Alpha Group Investment,  încearcă să pună în valoare activele imobiliare pe care le deține în portofoliu, potrivit lui Sergiu Oprescu, președintele instituției bancare. „Sectorul de real estate și-a revenit, am văzut semne în 2014, iar anul acesta am primit confirmarea”, spune Sergiu Oprescu.

Efervescența dezvoltării imobiliare timișorene se face remarcată nu doar pe segmentul comercial – spații de birouri și centre comerciale –, ci și pe cel rezidențial. „Dau foarte multe aprobări pentru certificate de urbanism și autorizații de construire,atât pentru locuințe individuale, cât și pentru blocuri de locuințe”, spune primarul Nicolae Robu. Datele Institutului Național de Statistică confirmă spusele primarului: în primele opt luni ale acestui an (perioada ianuarie-august 2015), au fost emise, în mediul urban din județul Timiș, autorizații de construire pentru o suprafață de 95.521 de metri pătrați. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, suprafața autorizată a fost de 63.643 de metri pătrați.

DE CE PIERDE ROMÂNIA OPORTUNITĂȚI DE BUSINESS?