FacebookTwitterLinkedIn

La o lună de la numirea sa în funcția de director general interimar al Electrica, Corina Popescu, unul dintre cei mai experimentați manageri din domeniu,  descrie pentru Forbes România imaginea de ansamblu a rețelei de energie din România, analizând oportunitățile, riscurile și provocările acestui segment.

Noul manager al Electrica este de părere că sectorul energetic din Europa traversează o perioadă de transformări profunde, iar, în acest context, România trebuie să identifice cât mai rapid cu putință direcția de dezvoltare, dacă își menține obiectivul de a deveni un hub energetic regional și furnizor de securitate energetică în regiune. În plus, sud-estul Europei este o regiune complicată, cu foarte multe pasiuni și ambiții, fiecare țară având obiectivul de a-și asuma leadershipul regional. România are avantajul resurselor primare, însă trebuie să învețe să folosească acest atu în avantajul său.

„Sigur, identificarea și exploatarea resurselor din Marea Neagră pot duce România la un alt nivel. Chiar și în acest context favorabil, avem nevoie de asigurarea unor piețe energetice funcționale, care să aibă instrumente adecvate, să evite distorsiunile și să asigure condiții de concurență echitabile. Numai în acest fel consumatorii pot beneficia de prețuri transparente, predictibile și accesibile pentru energie electrică și gaze naturale. De asemenea, autoritățile trebuie să adopte politici care să asigure securitatea pe termen lung a aprovizionării, menținând în același timp atât competitivitatea economiei, cât și accesul cu costuri rezonabile la surse de energie”, a precizat Corina Popescu.

Până la îndeplinirea obiectivului de a deveni un hub energetic regional, România are nevoie să adopte un set de măsuri. În primul rând, este necesară îmbunătățirea legislației și corectarea unor comportamente de pe piață cu scopul încurajării contractelor pe termen lung, fiind imperativ și un cadru de reglementare care să stimuleze investițiile.

În plus, 2017 a fost un an în care atât furnizorii de energie, cât și operatorii de distribuție au fost afectați de condițiile adverse de pe piața de energie, care au avut ca rezultat niveluri record ale prețurilor energiei electrice, în special în primul trimestru al anului. În 2017, rezultatul financiar al Grupului Electrica a scăzut cu 63% față de anul anterior, fiind influențat în mod special de scăderea profitabilității segmentului de furnizare și a segmentului de distribuție.

„Anul acesta s-a putut remarca o oarecare stabilizare a prețurilor de achiziție a energiei, după ce anul trecut am resimțit din plin dezechilibrele majore din piața de energie, însă în ultima perioadă remarcăm o nouă tendință de creștere semnificativă, accentuată chiar în ultimele zile. Au fost probleme și pe segmentul de furnizare și pe segmentul de distribuție. Avem un risc al pieței angro destul de mare. Acesta este și motivul pentru care analizăm cu mare atenție intrarea pe segmentul de producție. 2017 a fost un an crunt pentru furnizori, atunci au explodat prețurile și s-au simțit efectele, însă am reușit să ne adaptăm foarte bine procedurile de risc”, susține directorul general interimar al Electrica.

O realizare importantă pentru România este dată de faptul că și-a asumat calendarul liberalizării pieței, cu toate că alte țări din UE au făcut acest pas cu mult timp înainte, aspect ce le conferă un important avantaj. Procesul de liberalizare este, cu siguranță, benefic pentru toate categoriile de consumatori, existând o concurență mare între furnizori, care au lansat produse complexe, în avantajul clienților, iar energia electrică este tranzacționată transparent. Pe de altă parte, consumatorii trebuie să fie conștienți că, pe lângă avantajele evidente ale liberalizării, procesul prezintă și anumite riscuri, precum cel al expunerii la fluctuațiile de preț, ce pot interveni la un moment dat, în funcție de evoluția cererii și ofertei din piața liberă.

De asemenea, transpunerea reglementărilor europene în legislația națională a fost un alt element pozitiv, însă autoritățile trebuie să rezolve urgent problema definirii categoriei consumatorului vulnerabil de energie și stabilirea unei scheme de sprijin financiar adecvate, atrage atenția Corina Popescu.

Oficialul Electrica subliniază că o provocare importantă este dată de reducerea semnificativă a cadrului de reglementare, care, cel puțin într-o primă etapă, va încetini ritmul investițiilor în infrastructură.

„Acest lucru reprezintă o mare provocare, în condițiile în care  infrastructura de energie are nevoie de continuarea investițiilor masive. Trendurile în industrie și necesitatea alinierii la legislația europeană, contextul economic și social necesită concentrarea pe implementarea măsurilor de eficiență energetică, iar  așteptările consumatorilor în ceea ce privește calitatea serviciilor, subliniază deopotrivă, nevoia de agilitate în procesul transformațional și eficiență operațională. Trebuie să ținem cont de transformarea permanentă prin care trece lumea energiei în ansamblu: digitalizare, adoptarea tehnologiilor inteligente, rețele inteligente, orașe inteligente și dispozitive conectate prin internetul universal”, adaugă directorul general interimar Electrica.

În prezent, Electrica trece printr-un amplu proces de transformare, de la poziţia de vânzător de energie la aceea de furnizor integrat de servicii. Compania analizează oportunități aduse de digitalizare și de liberalizarea pieței. Pe parcursul anului 2018, procesele de optimizare a activităților au avut prioritate, atât pe segmentul de distribuție, cât și pe aria de furnizare, iar acestea vor continua și în 2019, explică oficialul Electrica. O altă prioritate pentru companie o reprezintă modernizarea rețelelor de la nivelul celor trei operatori de distribuție din cadrul Grupului Electrica (Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord).

„În privința furnizării, avem în vedere trecerea de la poziția de vânzător de energie la cea de furnizor integrat de servicii, iar primii pași în această direcție au fost deja făcuți, prin obținerea licenței de furnizare a gazelor naturale. Este o zonă pe care vrem să o dezvoltăm, pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor clienților noștri. Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,7 milioane de clienți, iar pentru noi este important să le oferim predictibilitate, servicii de calitate și stabilitate. Evenimentele de anul trecut, când prețurile au fost puternic afectate de factori externi, au arătat că Electrica se diferenţiază prin stabilitate şi credem că acest avantaj competitiv, dublat de calitatea ridicată a serviciilor oferite, dar și de diversificarea ofertei, ne va aduce un avantaj competitiv sustenabil în contextul liberalizării”, a adăugat Corina Popescu.

Potrivit Strategiei Energetice a României pentru perioada 2016-2030, necesarul de investiții aferente rețelelor electrice în România este estimat la aproximativ 500 milioane de euro anual, până în 2030. Din această sumă, cei trei operatori de distribuție din cadrul Grupului Electrica și-au asumat, pentru 2018, un plan record de investiții, în valoare de 200 milioane de euro (circa 900 milioane de lei), bani care vor fi direcționați către reabilitarea și modernizarea rețelelor de distribuție. Spre exemplu, în 2017, Grupul Electrica a realizat un nivel considerabil de investiții, numai în infrastructura de distribuție canalizând peste 730 milioane de lei, ceea ce înseamnă, în medie, peste 240 de milioane pentru fiecare dintre cei trei operatori de distribuție ai companiei. Investițiile din 2017 au mers în proporție de 40% spre eficiență energetică, 12% spre eficiență operațională și 36% spre calitatea serviciului. De altfel, investiţiile Grupului Electrica în infrastructură au crescut semnificativ de la an la an, astfel că valoarea cumulată a investițiilor realizate în 2017 este cu peste 30% mai mare față de 2016 și mai mult decât dublă față de anul listării. De menționat este și faptul că, în cei patru ani de la privatizare, Grupul Electrica a investit 2,16 miliarde de lei în infrastructura de distribuție. Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România. Compania este deţinută în proporţie de circa 49% de statul român. Grupul Electrica a obţinut în primele nouă luni ale anului 2018 un profit net consolidat de 315 milioane lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 220 milioane lei faţă de perioada similară din 2017, şi o realizare de 124% din profitul net consolidat bugetat pentru anul 2018, în principal pe fondul rezultatelor înregistrate pe segmentul de furnizare.