
Dumbrava Vlăsiei este un proiect unic pe piața din România, atât în ceea ce privește viziunea asupra arhitecturii, cât și ca investiții și metodă de lucru, care a presupus o abordare inedită a dezvoltării: crearea unui cartier rezidențial de mari dimensiuni plecând de la infrastructură.
„Vidul de pe piața locală în privința planificării urbane și a infrastructurii dedicate dezvoltărilor imobiliare a permis dezvoltarea ansamblului Dumbrava Vlăsiei”, afirmă Horia Bălan, director de proiect Dumbrava Vlăsiei. Prima etapă a proiectului a cuprins lotizarea întregii suprafețe de 90 de hectare, optimizând fiecare lot în parte, în funcție de orientare, punctele cardinale, accese și vecinătăți. De asemenea, au fost prevăzute multiple spații verzi, iar un generos coridor verde va lega cele cinci sate, astfel încât să nu existe niciodată riscul de suprapopulare. Indiferent unde va fi amplasată o casă, aceasta va beneficia de priveliște, accesibilitate, lumină și natură.
În statele dezvoltate din Occident, dezvoltarea cartierelor rezidențiale pornește, în general, de la infrastructură, în așa fel încât încă din etapa planificării să fie trasate liniile de ghidare pentru dezvoltarea ulterioară, afirmă Bălan, potrivit căruia ideea dezvoltării parcului rezidențial Dumbrava Vlăsiei a venit în contextul în care piața imobiliară locală a ajuns la maturitate. Proiectul se adresează oamenilor care pun preț pe calitatea vieții, care își doresc să trăiască în comuniune cu natura și care doresc să se bucure de tot confortul vieții de la oraș.
Până în prezent, valoarea totală a investiției a depășit 50 de milioane de euro, parcul rezidențial aflându-se în prima fază a dezvoltării sale – Satul 1. Acesta se întinde pe o suprafață de 20 de hectare și va cuprinde 124 de locuințe în următorii cinci ani. În acest moment, sunt finalizate și pot fi vizitate două case tip showroom marca HUF Haus. În plus, la începutul anului curent a fost demarată execuția a patru case de design, concepute special pentru Dumbrava Vlăsiei. Începând cu anul 2019 urmează o investiție de aproximativ 10 milioane de euro în spațiul comun de facilități dedicate locuitorilor. De asemenea, pe termen mediu și lung, vor fi continuate investițiile în infrastructura celorlalte 4 sate, care vor avea propriile configurații, străzi și spații verzi.
Realizarea infrastructurii a fost prima etapă a dezvoltării ansamblului rezidențial. Peste 25 de milioane de euro au fost investite în realizarea de drumuri, în rețeaua de apă și canalizare (menajeră și pluvială), în rețeaua electrică și în spațiul de utilități.
„Clienții au posibilitatea de a găsi în Dumbrava Vlăsiei case cu design unic, concepute de unele dintre cele mai cunoscute studiouri de arhitectură din România, precum ADNBA, ARTLINE – Radu Teacă, ENE+ENE și SYAA/CUMULUS”, completează Bălan. Pe lângă aceste locuințe, urmează ca proprietarii care au achiziționat loturi de teren să demareze propriile proiecte ce vor fi, în prealabil, aprobate de dezvoltator. Asta înseamnă că dezvoltatorul va primi proiectul, îl va analiza alături de urbanistul care a gândit masterplanul complexului și îl va aviza pozitiv doar dacă respectă standardele impuse.
Proiectul Dumbrava Vlăsiei a fost gândit pe termen lung, fiind deja concepută o canalizare care are capacitate pentru 1.000 de case. De asemenea, a fost construită o zonă de utilități cu o stație de epurare de ultimă tehnologie, care va fi funcțională și peste 50 de ani și cu ajutorul căreia se economisește circa 30% din energie. Pentru a nu exista niciun fel de degajare de mirosuri neplăcute a fost introdus și un bio-filtru umplut cu scoarță de copac, un sistem unic în România ca soluție rezidențială. Pe lângă canalizarea concepută pentru 1.000 de case, există și un așa-numit „rain water buffer”, un bazin tampon pentru apele de ploaie, gândit pentru condiții meteo rare.
În principal, proiectul se adresează antreprenorilor, oamenilor care ocupă poziții middle și top management, corporatiști. Mai presus de toate, Dumbrava Vlăsiei este locul potrivit pentru persoanele care acordă o importanță deosebită calității vieții, care își doresc să trăiască într-o comunitate dominată de reguli și respect, înconjurați de exemple de arhitectură de calitate, într-un loc în care se pune preț pe calitate și durabilitate. De asemenea, mulți dintre clienți sunt preocupați de efectele poluării. Apropierea de natură, de fauna și flora specifice zonei, dar și satisfacția unui trai simplu și sănătos sunt aspecte foarte importante pentru cei care vor să se mute în Dumbrava Vlăsiei.
Pentru anul 2019 este planificată demararea lucrărilor în ceea ce urmează a fi piața centrală din Dumbrava Vlăsiei. Un spațiu vast, întins pe două hectare, în care Donald McCreadie, arhitectul urbanist al acestui proiect, a prevăzut diverse facilități pentru locuitori: terenuri de sport și spații de recreere, magazine, spații de birouri, restaurante sau cafenele. Pentru a da un farmec aparte locului, vor fi reproduse piațetele întâlnite în orașele transilvănene și în cele germane.