
Dan Șucu, președinte MOBEXPERT
1. SPRIJIN PENTRU INOVAȚIE
Ca proprietar al Mobexpert, inovația este principala mea preocupare. După părerea mea, nu i se cere proprietarului să dea un sens prezentului, dar i se cere să dea un sens viitorului și să explice care e direcția în care trebuie să meargă compania. Dacă un proprietar nu reușește să delege prezentul, firma nu are viitor. Din fericire, avem oameni extrem de competenți și specializați în activitatea operațională și ei știu exact ce trebuie să facă în prezent, astfel încât focusul meu e pe inovație și pe viitor.
VEZI AICI RĂSPUNSURILE CELOR MAI IMPORTANȚI ANTREPRENORI ȘI DIRECTORI DE COMPANII DIN ROMÂNIA
Ce se întâmplă într-o companie antreprenorială – așa cum este a noastră – este că toată lumea preia focusul proprietarului, chiar și atunci când acesta nu este declarat explicit.
2. NEVOIA DE INOVAȚIE
Simplu spus, orice organizație trebuie să evolueze și să se schimbe pentru că nu poate supraviețui altfel. Clientul îți cere să fii diferit mâine față de ieri, să faci mai bine și mai eficient lucrurile. Exigența lui și competiția în piață cresc, iar tu ai obligația de a ține pasul.
În industria noastră – și mă refer aici la retail – inovația înseamnă noutate. Fie că e vorba despre produse noi, despre sisteme noi de plată și finanțare, despre dezvoltare online sau despre tehnologie de producție care aduce eficiență și calitate. Ca exemplu, standardul nostru este ca o treime din colecția Mobexpert să fie compusă din produse noi. Apoi, în spatele a ceea ce este vizibil în magazine, regândim în permanență toate procesele, de la producție până în momentul în care produsul nostru ajunge în sufrageria clientului.
Nimic nu rămâne pe loc. Absența inovației și stagnarea sunt, după părerea mea, cel mai mare pericol pentru orice companie.
3. ROLUL EȘECULUI
Vei avea mereu o proporție de idei care funcționează mai puțin bine sau deloc. Le acorzi la fel de multă atenție precum celor de succes, pentru că trebuie să tragi concluziile, să înțelegi ce nu a mers. Ideile care eșuează sunt valoroase prin lecțiile pe care le învățăm. Pe de altă parte, nu văd nicio altă variantă decât aceea de a accepta eșecul ca pe o posibilitate și ca pe o realitate, dacă vrei să inovezi.