
Brașoveanul Florin Madar s-a aruncat în antreprenoriat la începutul anilor ’90. La 27 de ani, căsătorit și tată a doi copii, angajat la stat imediat după absolvirea Facultății de Comerț din cadrul ASE, acesta a pornit la drum „fără niciun leu”. De la postul „la adăpost” oferit de statul român, Madar a plecat în aventură alături de alți doi colegi, iar începutul nu a fost deloc unul lesne. „Am pornit de la descărcat tiruri, de la plimbat cu plasa prin oraș și prin țară să vând produsele și toată lumea a fost foarte surprinsă”, a declarat într-un interviu antreprenorul. „Am tratat afacerea ca pe o familie”.
Florin Madar își amintește, de asemenea, de startul în antreprenoriat, într-un garaj în care se ocupa de comercializarea de materiale de construcții. Afacerea este una de succes astăzi, Madar fiind proprietarul grupului Temad, unul dintre cei mai mari distribuitori locali de materiale de construcții. Businessul l-a pornit cu cei doi colegi cu care se ocupa de tot ce însemna gestiunea și vânzarea de produse din acel garaj situat în Brașov. „Munceam de dimineața până seara. Au fost vremuri care ne-au pregătit pentru ce avea să urmeze”. Grupul Temad, care în prezent este deținut de Florin Madar şi Anca Madar, include firmele Temad Co, Temad Energie (centrală fotovoltaică) şi Temad Producţie (fabrica de plasă de fibră de sticlă) și are 222 de angajaţi. Directorul general al grupului, Florin Madar, estimează în acest an un plus al vânzărilor de cel puţin 5% şi ia în calcul extinderea distribuţiei spre Est, în zona Caucazului. În 2015, compania Temad Co a avut o cifră de afaceri de 131,1 milioane de lei și un profit net de 10,8 milioane de lei. „Ne-am menţinut numărul de angajaţi pentru că ne-am optimizat procesele, logistica şi distribuţia. Astfel, n-a mai fost nevoie să facem angajări, deşi cifra de afaceri a crescut“, justifica Florin Madar. Temad Energie, parte din grupul Temad, înființată în 2012, a avut anul trecut afaceri de 2,1 milioane de lei și pierderi de jumătate de milion de lei.
Temad Producție, companie și mai recent înființată, respectiv în anul 2013, a avut un an mai bun, cu afaceri de 10,6 milioane de lei în 2015 și un profit de 305.379 lei. Fabrica de plasă de fibră de sticlă a fost construită în anul 2013, la Braşov, în urma unei investiţii de peste 1 milion de euro, şi are o capacitate de producţie anuală de aproximativ 9 milioane de metri pătraţi.
Temad Co are 14 filiale cu depozite locale şi deţine un portofoliu de peste 3.000 de articole, cuprinzând în total 27 de mărci internaţionale şi proprii. Compania este una dintre fondatoarele rețelei Family Business Network Romania alături de Omnilogic, Global Vision și MB Telecom. Asociația are drept scop stimularea antreprenorilor pentru a constitui și a păstra businessul în familie și pentru a realiza transferul afacerii către generațiile următoare. Chiar și așa, omul de afaceri brașovean s-a declarat împotriva colaborării cu orice preț pe plan profesional cu alți membri ai familiei, din considerentul că aceștia nu sunt întotdeauna cei mai competenți pentru ocuparea anumitor funcții, fapt ce dezavantajează businessul respectiv și îi afectează evoluția.