
Cristiana Oprea a absolvit Facultatea de Urbanism și Facultatea de Arhitectură în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București. În 2015 a lăsat arhitectura pentru motorsport, cu certitudinea că la volan va putea schimba lumea în bine. „Sunt cea mai activă femeie pilot de raliuri din România și fondatoarea «Femei în Motorsport», un proiect unic prin care promovez femeile din automobilismul și motociclismul românesc.”
A învățat să conducă la 15 ani, iar primul contact cu motorsportul l-a avut la 21 de ani, când a fost invitată în rolul de copilot la o etapă de viteză în coastă. A revenit în acest sport după doi ani, când a absolvit Facultatea de Urbanism și a simțit că nu se mai regăsea în acel domeniu. Și-a făcut un blog despre #masinicupoveste, a lucrat două luni ca PR în automobilism, iar apoi a ajuns să-i fie copilot lui George Grigorescu, sub îndrumarea căruia a făcut primii pași în pilotaj și a progresat câteva sezoane în Cupa Dacia.
Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
În 2016, Cristiana s-a hotărât să își cumpere prima mașină de curse, o Dacia Sandero în care a investit toți banii pe care îi câștigase ca freelancer din grafică și web design. „Am luat startul în Cupa Dacia între anii 2017-2020, primele două fiind sezoane complete în Campionatul Național de Raliuri.”
Doi ani mai târziu, în 2018, alături de copilotul Diana Hațegan, devenea primul echipaj feminin românesc din ultimii 50 de ani care a participat la un raliu în afara țării (la Rally Sliven din Bulgaria).
În 2019, a decis să facă pasul către Campionatul European de Raliuri la volanul unui Peugeot 208 R2, închiriat. „Aceeași mașină am reușit să mi-o cumpăr la începutul lui 2021 mulțumită partenerilor mei. A fost un pas decisiv în cariera mea către competițiile internaționale, un nou capitol pe care l-am început avându-l copilot pe Cornel Șocariciu, colegul meu de redacție la Autocritica”. Cristiana a devenit astfel prima femeie pilot care a reprezentat România la Campionat European de Raliuri FIA ERC într-o etapă în afara țării, la Rally di Roma Capitale, unde a urcat pe podiumul ERC Ladies.
Iată cine sunt tinerii din promoția 2021 – Forbes 30 sub 30
Anul acesta, tânăra a devenit prima femeie cooptată ca pilot în lotul național de juniori susținut de Ministerul Tineretului și Sportului prin Federația Română de Automobilism Sportiv. „Transformând motorsportul într-un stil de viață, mi-am asumat misiunea de a demonta stereotipul femeii în sport și în societate, dar și de a promova responsabilitatea la volan (…) întâmplările din mașina de curse, review-urile auto scrise autentic și cu umor, dar și infuzia de feminitate și asumare din alte povești cotidiene.”
Cristiana Oprea își gestionează singură proiectele și se declară un „antreprenor sportiv”. Tânăra a înființat alături de mama sa compania NUCA, o agenție specializată în grafică, web design, comunicare și identitate de brand în motorsport. „În lipsa oricărei inițiative de promovare a diversității și egalității de gen în motorsportul românesc, am decis să înființez pe cont propriu un proiect care să scoată în evidență povestea și palmaresul femeilor care ar putea servi ca inspirație pentru următoarea generație de sportivi și arbitri din automobilismul și motociclismul din România.”
Proiectul „Femei în Motorsport” a început cu o platformă online dotată cu informații despre prezențele feminine din motorsportul românesc. „Premiul primit la Gala Societății Civile în 2020 m-a motivat să încerc și o posibilă finanțare a activității lor sportive prin diverse proiecte, inclusiv către Ministerul Tineretului și Sportului”.
La începutul lunii iulie 2021 Cristiana a reprezentat România la seminarul FIA Women in Motorsport din Monaco, unde proiectul „Femei în Motorsport” a fost recunoscut și apreciat. „Visul meu este să devin prima româncă pilot din Campionatul Mondial de Raliuri FIA WRC, demonstrând astfel că nu există bariere atunci când munca este dublată de pasiune. În plus, în această epocă a electrificării și a necesității mobilității sustenabile, îmi doresc să concurez în Extreme E, un campionat inovator în care echipe formate din doi piloți, un bărbat și o femeie, concurează pe SUV-uri 100% electrice în cele mai izolate colțuri ale lumii, atrăgând atenția asupra problemelor climatice.”