FacebookTwitterLinkedIn

Familia Cristescu

Avere: 950 de milioane de lei

Timiș

Imobiliare, Turism, Industrie

La finalul lunii iulie 2018, Orbis Hotel Group, unul dintre cei mai mari operatori hotelieri din Europa de Est şi partener al AccorHotels, a anunțat intrarea pe piața din Timișoara, printr-un parteneriat cu Hotel Development S.A, companie nou înființată și controlată de frații Cristescu. Cele două companii au semnat un contract de management pentru o perioadă iniţială de 15 ani, pentru a construi primul hotel Ibis din oraș. Acesta este brandul economic al AccorHotels. În România, grupul a deschis patru hoteluri Ibis – două în Bucureşti, unul la Sibiu şi unul la Constanţa, două Ibis Style la Bucureşti şi Arad, trei hoteluri Mercure – două în Bucureşti şi unul la Sighişoara, un hotel Pullman la Bucureşti şi un hotel Novotel, tot în Capitală.

Hotelul va fi situat în vecinătatea centrului oraşului, în zona Timco, va oferi 200 de camere şi apartamente, un restaurant, un bar, lounge, săli de conferinţă şi parcare proprie și este programat să se deschidă în 2020. Frații Cristescu dețin afaceri în mai multe domenii. De pildă, Bega Turism S.A, din Timișoara, a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 47,1 milioane lei, în creștere cu aproape 22% față de 2016, marcând, totodată, un nou record al companiei: cea mai mare cifră de afaceri fusese înregistrată, până acum, în 2016. Profitul net raportat de companie a fost, de asemenea, pe un trend ascendent, ajungând la 16,8 milioane de lei, față de 9,2 milioane lei, cât a fost raportat în 2016. Numărul mediu de angajați s-a menținut în 2017 aproape la același nivel ca în 2016, în timp ce capitalurile proprii au ajuns la peste 145 de milioane de lei, față de 136,1 milioane lei, cât erau în 2016. Bega Turism include hotelul Timişoara, cu peste 200 de camere, un hotel în Sânnicolau Mare, cu o capacitate de 45 de camere şi hostelul de două stele Nord din Timişoara.

Alte afaceri importante din portofoliul familiei Cristescu sunt compania Foraj Sonde S.A din Craiova, cu activități în industria petrolieră, care a avut o cifră de afaceri de 127,3 milioane lei, în creștere cu peste 62% față de anul anterior, trecând, în același timp, de la pierderi de 6,5 milioane lei în 2016, la un profit de 6,7 milioane de lei în 2017, conform datelor raportate la Ministerul de Finanțe. Faur S.A, companie care are ca obiect fabricarea materialului rulant, a avut, în 2017, o cifră de afaceri de aproape 16,3 milioane lei, în scădere cu 15% față de anul anterior.

Dacă în 2014 și 2015 compania a marcat pierderi de 3,2 milioane de lei, respectiv 1,5 milioane de lei, în 2016 aceasta a revenit pe creștere, înregistrând un profit net de 1,2 milioane de lei, pentru ca în 2017 să raporteze din nou o pierdere de 79.115 de lei. Marius Cristescu a cumpărat platforma industrială Faur București (fostele uzine 23 August) în 2002, în care a investit 70 de milioane de euro pentru modernizare, dintre care cea mai mare parte (50 de milioane de euro) au reprezentat resurse proprii, restul fiind împrumuturi bancare. Filosofia de business a celor doi frați s-a schimbat în ultimii ani, concentrându-se pe investițiile „de plăcere”, așa cum spunea Marius Cristescu. Astfel, aceștia au investit în parcul de distracții cu tematică militară Arsenal Park, din Orăștie, județul Hunedoara, care include și un aqua park. Conform informațiilor vehiculate în presă, frații Marius și Emil Cristescu au investit 2,7 milioane de euro într-un centru SPA și o sală de sport multifuncțională în cadrul complexului Arsenal Park.