FacebookTwitterLinkedIn

Ștefan Vuza, 48 de ani

Avere: 550 de milioane de lei

Cluj-Napoca

Industrie

Ștefan Vuza este președintele grupului Serviciile Comerciale Române (SCR), grup înființat în anul 1993 și care cuprinde aproape 20 de companii. Cea mai mare companie din cadrul grupului este Chimcomplex Borzești, aceasta fiind listată la bursă încă din 1996, iar în prezent a ajuns la o capitalizare de peste 230 milioane de lei.

După ani de discuții, Ștefan Vuza este aproape de achiziția unora dintre activele Oltchim, după ce Administratorii judiciari ai Oltchim, BDO Business Restructuring SPRL şi Rominsolv SPRL, au informat Bursa de Valori Bucureşti şi Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la prelungirea termenului până la care Chimcomplex Borzeşti poate plăti activele. Astfel, termenul a fost prelungit până la data de 17.11.2018.

Chimcomplex Borzeşti, cea mai mare companie din cadrul SCR, trebuie să achite 127 milioane de euro pentru Pachetele 1-5 şi parţial 7 ale combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea, dar suplimentar a preluat şi probleme de mediu ce presupun investiţii de zeci de milioane de euro, angajându-se la un program de investiţii de 70 de milioane euro în următorii trei ani, conform ofertei făcute la finalul anului trecut. La sfârșitul lunii august, Consiliul Concurenţei a anunţat că analizează tranzacţia prin care Chimcomplex preia o parte din activele Oltchim. Contractul pentru preluarea acestor pachete a fost semnat pe 17 octombrie 2017, prețul fiind de 582,34 milioane de lei (127 milioane de euro), la care se adaugă TVA-ul aplicabil.

La finalul lunii iulie, Comisia Europeană (CE) a dat undă verde preluării Oltchim de către Chimcomplex, fuziune ce va conduce la formarea Companiei Române de Chimie.  Aceasta va integra platformele industriale de la Chimcomplex Borzeşti şi Oltchim Râmnicu Vâlcea, după încheierea tranzacţiei de cumpărare de către Chimcomplex a grupelor de active de la Oltchim. Prin această preluare, Vuza începe să-și pună în practică visul de a forma un grup românesc în industria chimică. În momentul negocierilor, Vuza a spus că, pentru preluarea Oltchim, SCR și-a asigurat o finanțare de 200 de milioane de euro, pentru achiziția activelor, capitalul de lucru, investițiile în mediu și active pentru perioada următoare. Oltchim mai are datorii de 307 milioane de euro, după ce o bună parte din cele 800 de milioane de euro i-au fost șterse. Compania creată prin fuziunea dintre Oltchim și Chimcomplex ar putea ajunge în şapte ani la afaceri de un miliard de euro, prin crearea unui jucător regional în industria chimică, consideră Ştefan Vuza.