
Suprafața redusă a stopat avansul Timișoarei. Stocul total disponibil la finele anului trecut, de 180.000 de metri pătrați, dintre care peste 50% se află în clădiri verzi, potrivit datelor JLL România, sau 190.000 metri pătrați, conform Knight Frank România (KFR), a menținut orașul de pe Bega printre cele mai importante hub-uri de birouri din țara noastră, dar l-a coborât de pe poziția a patra în Forbes Best Offices Hubs 2018 pe poziția a șasea. A contribuit și faptul că rata de neocupare era, la finele anului trecut, la un nivel mediu: 6%, potrivit JLL România, sau 8-9%, conform KFR.
Datele Cushman & Wakefield Echinox de la mijlocul anului trecut indicau o situație chiar mai bună de-atât: o rată de neocupare redusă, de 2%, la o suprafață de 144.000 de metri pătrați, la care urmau să se adauge 90.000 de metri pătrați până la finalul acestui an.
Timișoara și-ar putea reveni anul viitor, în condițiile în care, în acest an, sunt așteptați pe piață 48.000 de metri pătrați, după cum reiese din calculele JLL România. În schimb, reprezentanții KFR estimează că, în 2018, dezvoltatorii activi în orașul de pe Bega pot livra 68.000 de metri pătrați de spații de birouri.
Iar interes există. În primele nouă luni ale anului trecut, 54% din cererea totală de spații de birouri din afara Bucureștiului a fost pentru Timișoara, potrivit JLL România. Nivelul este mult peste celelalte orașe mari din țară, deși acesta dispune de o ofertă mai redusă decât restul. În completare, datele KFR indică o cerere de 32.000 de metri pătrați, pentru spațiile de birouri care se găsesc în orașul de pe Bega. În plus, datele C&W Echinox arată că, între începutul anului 2016 și mijlocul anului trecut, cererea totală de spații de birouri a fost de 56.200 de metri pătrați.
Iulius Grup, grupul imobiliar fondat de Iulian Dascălu, este unul dintre principalii furnizori de spații de birouri în Timișoara. Din ansamblul de birouri United Business Center (UBC) Timișoara, o componentă a complexului urbanistic Openville, acesta a finalizat primele două clădiri, care cumulează o suprafață de 31.000 de metri pătrați. În total, UBC Timișoara va cuprinde șapte clădiri, reprezentând o suprafață de 130.000 de metri pătrați de birouri de clasa A, pentru care vor fi disponibile 4.050 de locuri de parcare.
Alături de Openville, un alt proiect multifuncțional poate contribui la schimbarea la față a Timișoarei, astfel că s-ar putea să-și recâștige supranumele de „Mica Vienă a României”. Lucrările la ISHO, poziționat pe un teren de 5,3 hectare dintre bulevardul Take Ionescu și malul râului Bega, precum și dezvoltat de Mulberry Development, companie controlată de Ovidiu Șandor, și care va cuprinde o importantă componentă rezidențială, au început, anul trecut, cu partea de birouri, proiectul ISHO Offices. Pentru acest an, se așteaptă livrarea primei etape, cu o suprafață de 16.500 de metri pătrați, care este partea din mijloc a ansamblului. În total, la finalizare, estimată pentru 2020, acest proiect va dispune de o suprafață închiriabilă de 50.000 de metri pătrați. În final, ISHO Offices va forma un singur corp, ceea ce va permite suprafețe de peste 6.000 metri pătrați, pe etaj.
De Ovidiu Șandor se leagă primele birouri moderne din Timișoara. La începutul crizei, în 2009, acesta a inaugurat prima clădire a City Business Center (CBC), primul complex de birouri de clasă A din orașul de pe Bega, situat pe terenul unde fusese fabrica ModaTim. Întregul complex a fost finalizat în 2012, cuprinzând, în total, o suprafață de 33.000 de metri pătrați. Fiind dezvoltat gradual, pe măsură ce apărea cererea, acesta nu a întâmpinat probleme, astfel că a fost achiziționat de fondul de investiții sud-african NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai mari jucători pe piața office și de retail din România.
Chiriile pentru spațiile de calitate din orașul de pe Bega nu sunt cele mai ieftine, fiind în linie cu cele din restul marilor orașe și cu zonele bune din Capitală. O chirie lunară este între 12 euro și 14 euro pentru un metru, arată datele C&W Echinox, la care se adaugă costuri de întreținere între 2 euro și 3,5 euro, pe metru pătrat, lunar.
Citește: Forbes Best Offices Hubs 2018
Clădiri reprezentative
City Business Centre
Dezvoltator imobiliar: NEPI & Ovidiu Șandor
Proprietar actual: NEPI
Suprafața închiriabilă: 43.000 mp
An finalizare: 2009 – 2015
UBC 2 și UBC 6
Dezvoltator imobiliar: Iulius Management Center
Proprietar actual: Iulius Management Center
Suprafața închiriabilă: 31.000 mp
An finalizare: 2016 – 2017