
Ambiție, perseverență și echipa potrivită. Acestea par a fi criteriile definitorii pentru performanțele pe care le-a înregistrat până acum Bogdan Buta, organizatorul festivalului de muzică electronică Untold. Chiar și așa, drumul pe care l-a parcurs Bogdan Buta pentru a ajunge unde se află acum a fost pavat cu multă muncă.
Citiți aici poveștile celor 14 eroi prezenți la evenimentul Forbes Heroes 2016
Începutul carierei sale a fost total diferit de ceea ce face acum. S-a înscris la Facultatea de Automatică și Calculatoare, dar, fiind atras de zona de business, a decis să se înscrie și la Facultatea de Management. Întotdeauna a considerat că mai importante decât studiile sunt activitățile extracurriculare, care te ajută să te dezvolți și să dobândești experiență într-un anumit domeniu de interes. Pornind de la această idee, s-a apucat de voluntariat în cadrul organizației studenților din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. La acel moment se considera a fi o persoană timidă și nu se vedea implicat în organizarea unui eveniment.
Experiența din America, însă, unde a plecat să lucreze pe timp de vară, l-a schimbat total. „Am avut joburi necalificate, dar am învățat ce înseamnă munca și să apreciez pe oricine muncește, indiferent de forma muncii. M-am întors de acolo schimbat. Dacă înainte, în timpul voluntariatului, eram timid și nu m-aș fi încumetat să organizez ceva, când am venit eram mult mai hotărât pe ceea ce voiam să fac”, a declarat Bogdan Buta în cadrul ediției 2016 a evenimentului Forbes Heroes.
Astfel, întors cu forțe proaspete și multă determinare, Bogdan Buta a ajuns în scurt timp președintele organizației studenților din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Pornind din zona studențească, unde organiza training-uri, conferințe, petreceri studențești, a ajuns să organizeze diferite festivaluri culturale în zona Transilvaniei și să creeze programe speciale pentru studenți. Lucrurile aveau să ia o cu totul altă turnură în momentul în care a venit propunerea ca orașul Cluj-Napoca să candideze pentru titlul de capitală europeană a tineretului. „Am încercat să contribui și eu la acest proiect, să strâng oamenii potriviți, să facem workshop-uri, să definim exact cum ar trebui să arate candidatura municipiului”, povestește Bogdan Buta.
Astfel, a apărut și ideea organizării unui festival de muzică amplu, precum cele din străinătate. „Era oarecum o ambiție să organizez un eveniment la nivelul celor mai importante evenimente din străinătate, cum ar fi, de exemplu, Tomorrowland”. În opinia sa, cel mai important lucru, atunci când te angrenezi într-un astfel de proiect, este să îți găsești echipa potrivită cu care să lucrezi la visul tău și care să te ajute să-l îndeplinești.
După tratative cu parteneri, sponsori și autorități a luat naștere Untold, festivalul de muzică electronică organizat pentru prima oară în 2015 și care a avut peste 240.000 de participanți. Una dintre cele mai mari provocări pe care le-au întâmpinat Bogdan Buta și echipa sa a fost să convingă artiști de calibru internațional să vină în România. „Înainte cu doi ani de Untold, le propusesem unor DJ cunoscuți să vină în Cluj. Chiar dacă am ajuns să le oferim dublu față de cât cereau ei, au considerat că orașul nu este destul de cool pentru ei. Am reușit să trecem și peste mentalitatea conform căreia România nu este o locație destul de cool pentru artiștii internaționali și că nu ar fi în stare să organizeze niște evenimente precum cele de afară”, povestește Bogdan Buta.
Astfel că prima ediție a fost un real succes, atât pentru organizatori, cât și pentru autorități, întrucât întreg municipiul Cluj Napoca a avut de câștigat de pe urma acestui festival, începând cu industria hotelieră, până la taximetriști, mall-uri și restaurante. Beneficiarii principali ai acestui festival au fost participanții, dar și artiștii care au prestat. „Am simțit energia pozitivă și din partea artiștilor. De exemplu, Armin Van Buuren și-a prelungit setul cu două ore, lucru care nu se întâmplă la alte evenimente, deoarece se negociază pe bani grei chiar și pentru 10 minute în plus. Dimitri Vegas și Like Mike au rămas două zile în plus la festival, doar ca să se distreze, iar ca să își țină în țară avionul privat două zile în plus i-a costat 20.000 de euro”.
Povestea Untold, însă, nu se oprește aici. Anul acesta, în perioada 4-7 august are loc a doua ediție, unde sunt așteptați artiști precum Afrojack, Armin Van Buuren, Hardwell, Martin Garrix, Tiesto, Dimitri Vegas sau Like Mike.
„Chiar dacă muncim foarte mult și depunem un efort mare, satisfacția pe care o simțim atunci când auzim un stadion urlând de fericire ne umple de energie și ne ambiționează că putem și mai mult”.