FacebookTwitterLinkedIn

Din dorința de a-i pregăti pe copii pentru profesiile viitorului, Mya și Sorin Țărmure au fondat în 2016 Small Academy, un spațiu care oferă cursuri de robotică, programare și STEAM (science technology, engineering, art, mathematics). Programele integrate oferă posibilitatea copiilor cu vârste între 5 și 14 ani să-și dezvolte abilitățile digitale, pe care să le poată folosi în scop creativ, generând un impact pozitiv în viețile celor din jur, dar și în educația lor.

Mya valorifică relațiile interumane mai mult decât cunoștințele acumulate la nivel teoretic. „Este mult mai important ca profesor și om cum anume predau o lecție și nu cunoștințele pe care le dau mai departe. Cum îi fac pe copii să simtă că la finalul orelor, timpul petrecut cu mine e de folos”, detaliază inițiatoarea Small Academy.

În cadrul evenimentului Forbes Heroes din acest an, Mya Țărmure rememorează întâmplări din trecutul său prin care aduce în prim-plan aversiunea sa din copilărie față de domeniul matematicii, cauzată de relația neînchegată dintre profesoara de matematică și elevi: „Toate noțiunile de matematică mi se păreau abstracte și lipsite de conținut. Profesoara nu își dădea silința să ajungă la noi și să învățăm”. Pe fondul acestei chestiuni, a urmat cursurile Colegiului Național Spiru Haret, la profilul uman, specializarea filologie, după care a optat pentru Facultatea de Jurnalism și Stiințele Comunicării, din cadrul Universității București.

Vezi cum arată generația Forbes Heroes 2018

Experiența acumulată în SUA prin programul Work and Travel a ajutat-o pe tânără să iasă din zona sa de confort și să se cunoască mai bine. „Au fost 3 luni departe de prieteni, de familie, în care a-mi ieși din zona de confort și a-mi depăși limitele a devenit un stil de viață. Doar atunci când ieși din zona de confort și când ești provocat ajungi să vezi cine ești și ce vrei să devii prin experimentare continuă”. După întoarcerea în România l-a cunoscut pe Sorin, cel care avea sa-i devină soț și ulterior partener în proiectul Small Academy. „În 2016, mă trezeam cu greu dimineața. Entuziasmul și motivarea mea lipseau cu desăvârșire, așa că am decis să fac o schimbare. Mi-am dat demisia și am fondat Small Academy. A fost momentul în care mi-am asumat un eșec știind că sunt riscuri foarte mari”, își amintește Mya.

Academia schimbărilor

Spre deosebire de tiparele clasice de învățare din școli, Small Academy abordează metode de învățare de tip experiențial, care dezvoltă noi abilități și îi învață pe copii cum să devină utilizatori inteligenți ai tehnologiei.

După ce și-a descoperit pasiunea de a lucra cu cei mici, tânăra a conștientizat importanța suportului moral acordat copiilor în momentul în care aceștia întâmpină o dificultate, de orice natură. Pe lângă partea teoretică, hub-ul pune un accent deosebit activităților care îi ajută pe micii cursanți să se pregătească pentru viață, să poată înțelege fenomene precum cauză și efect, oferindu-le posibilitatea de a da frâu liber laturii lor creative. „Ceea ce contează este să îi apreciezi pe copii pentru unicitatea lor, să le permiți să își exprime opiniile și să-i ajuți. Ajutăm la formarea unor adulți capabili să fie vii în relația cu lumea înconjurătoare și să aducă o contribuție.”, detaliază ea

„Societatea are tendința să creadă că dacă suntem excepționali în școală, vom fi la fel și în viață”, explică antreprenoarea, ale cărei merite au fost recunoscute și în cadrul ediției 30 sub 30 realizat de Forbes România din acest an. Mya nu crede că la nivelul propriei persoane există noțiunea de problemă, ci de provocare: „Nu am probleme, am provocări. Cuvântul problemă a devenit un laitmotiv. Îmi place să spun provocare pentru că acest cuvânt a ajuns să îmi calibreze modul de a gândi pe o ruta pozitivă”.

Cei doi soți cred cu tărie că fiecare om poate să devină orice își dorește în măsura în care depune un efort considerabil și dacă muncește îndelung pentru a-si îndeplini obiectivele. 

Pe fondul discuției despre cum să devii un erou, inițiată pe scena celei de-a cincea ediții a Forbes Heroes 2018, Sorin Țărmure (foto) este de părere că nimic nu se întâmplă peste noapte, iar să fii erou necesită timp. „Scapă de reflexul și pasivul impersonal, renunță la «se crede» sau «se întâmplă». Ajungem prea des la concluzii de genul «Nu se poate, nu este posibil». Important este să eliminăm aceste lucruri”, spune acesta.

Prin intermediul unui discurs ludic și motivațional, totodată, cofondatorul ilustrează o serie de activități menite să sprijine oamenii în a-și găsi calea și în a dobândi noi cunoștințe. Printre acestea se numără voluntariatul, metodă prin care tinerii și nu numai, pot explora domenii noi de interes: „ S-ar putea ca pentru jobul de vis să ai nevoie de niște abilități pe care nu le ai, dar pe care ți le poți descoperi prin voluntariat. Încearcă domenii diverse, până găsești unul care să îți placă”, precizează antreprenorul.