Investitorii individuali, așa-numiții „business angels“, sunt o raritate în România, dar o lege de stimulare fiscală își propune să schimbe această situație. Persoanele fizice care investesc între 3.000 și 200.000 de euro pentru pachete de până la 49% în companii vor fi scutite, printre altele, de plata impozitului pe dividende timp de 3 ani sau de impozitul pe profitul obținut la ieșirea din afacere. Cât de atractivă devine o astfel de investiție în noile condiții? Profitabilitatea crește, însă riscurile rămân – ba este posibil chiar să crească dacă vor intra jucători noi pe piață. Iată lucrurile de care trebuie să țineți cont.
1. Evitați afacerile deja-testate. Acolo există deja investitori care au și banii și expertiza necesare, și care pot depăși mai ușor neajunsurile coabitării dintre finanțator și antreprenor. Candidatul ideal este antreprenorul care are o idee inovatoare și îi lipsesc doar banii să o pună în practică.
2. Orice astfel de investiție trebuie să fie scalabilă – să poată crește pe termen nedeterminat dacă există contextul favorabil și bani. Atunci când business-ul este limitat de capacitatea personală a antreprenorului, el nu va putea fi vreodată revândut mai departe în condiții decente.
3. Un filtru decisiv de selecție este caracterul persoanei finanțate. Nu există mecanisme suficiente de control, nici legale nici contabile, astfel că dacă finanțatul va alege să își păstreze și banii și afacerea o va face. Reputația contează mai mult ca experiența, onestitatea mai mult decât talentul.
4. Nu vă asumați postura de patron! Dacă nu aveți încredere completă în capacitatea antreprenorului finanțat evitați investiția și asumați-vi-o în nume propriu. Mai degrabă faceți un plan de exit pentru eventualul moment în care veți realiza că aveți de fapt viziuni ireconciliabile.
5. O rată masivă de falimente trebuie asumată.
Dacă din două afaceri alese una reușește iar cealaltă dă faliment, pachetul poate fi considerat de succes. În realitate, calculele sunt mult mai abrupte – din zece investiții este de ajuns să reușească două sau trei și trebuie ca din profitul obținut să poată fi finanțate toate investițiile inițiale și să rămână profit.