
Indiferent pe cine întrebi dintre brokerii de spații de birouri din cadrul marilor companii de consultanță imobiliară, vei primi același răspuns: segmentul office este, în continuare, vedeta pieței de real estate din România. În București, stocul a ajuns la 2,23 milioane de metri pătrați – puțin, în comparație cu alte capitale din Europa Centrală și de Est.
David Hay, AFI : ”Interes ridicat pentru piața din România”
În Varșovia, stocul era, la sfârșitul anului trecut, de 4,4 milioane de metri pătrați, potrivit companiei de servicii imobiliare Savills; în Praga, la finalul primului trimestru al acestui an, stocul tocmai depășise pragul de trei milioane de metri pătrați, potrivit companiei de consultanță imobiliară JLL; în timp ce vecinii noștri unguri se mândresc cu 3,23 milioane de metri pătrați de spații office moderne. Un motiv de satisfacție avem totuși: în Sofia, capitala Bulgariei, stocul este de 1,6 milioane de metri pătrați, potrivit companiei de consultanță imobiliară MBL, parte a rețelei CBRE.
Supraaglomerare de birouri în Nord
Un semn bun este că rata de neocupare pe segmentul office din București este de 13,4% în prezent, potrivit datelor celui mai recent raport de piață realizat de JLL, publicat la jumătatea lunii iunie. Pe segmentul office din Varșovia, rata de neocupare este similară cu cea din România, în Praga – 17%, în Budapesta – 15,7%, în timp ce 14,4% din spațiile office din Sofia sunt neocupate.
Sorin Vișoianu, Immofinanz: ”Cred într-o creștere moderată”
În condițiile în care yield-urile se comprimă – au ajuns la 7,75%, în scădere cu 0,25% față de anul trecut, potrivit JLL – și stocul crește (într-o discuție avută cu „Forbes România” în luna februarie, Horațiu Florescu, CEO&Chairman Knight Frank România, estima că, în următorii trei-cinci ani, vor apărea în București încă 300.000 de metri pătrați de spații de birouri), piața office bucureșteană ar putea fi supusă unor presiuni din perspectiva chiriilor. Cel mai probabil, acestea vor fi doar temporare, întrucât cererea se ridică, deocamdată, la nivelul noilor dezvoltări.
NOILE CAPITALE OFFICE
Să părăsim un pic Bucureștiul și să ne îndreptăm atenția asupra a patru orașe mari din țară, noile capitale office ale României: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov. La sfârșitul anului 2014, stocul modern de spații de birouri din aceste patru orașe era de 493.000 de metri pătrați, înregistrând o creștere de 10% față de 2013. Livrările de spații noi au însumat 43.000 de metri pătrați, 83% fiind finalizați în Cluj Napoca, potrivit unui raport dedicat celor patru ”noi capitale office”, realizat de compania de consultanță imobiliară DTZ Echinox.
,,Ne așteptăm ca anul acesta piața de birouri din principalele orașe regionale să depășească rezultatele înregistrate în 2014. Activitatea de tranzacționare din primul trimestru al anului și nivelul de livrări anunțat pentru 2015 demonstrează că cele mai mari piețe de birouri din afara capitalei devin din ce în ce mai atractive, atât pentru dezvoltatori, cât și pentru ocupanții spațiilor de birouri’’, spune Mădălina Cojocaru, Head of Office Department DTZ Echinox (foto stânga).
Pentru 2015, volumul total al spațiilor ce urmează a fi livrate în principalele orașe regionale este cu 50% mai ridicat și însumează 96.000 de metri pătrați. Orașele Cluj Napoca și Iași vor fi cele mai active piețe din punct de vedere al spațiilor noi livrate. La finalul anului, stocul total de spații moderne de birouri va fi de aproximativ 590.000 de metri pătrați.
Cererea în principalele orașe regionale a fost cu 200% mai ridicată față de anul anterior. În total au fost tranzacționați aproximativ 55.000 de metri pătrați de spații de birouri moderne, acesta fiind cel mai mare volum tranzacțional înregistrat până acum. Cluj Napoca a fost cel mai activ oraș cu 63% din totalul înregistrat, urmat de Timișoara cu 22%, Iași – 10% și Brașov cu 5%. Activitatea totală de tranzacționare a fost împărțită între extinderi/ noi intrări – 43%, relocări – 20%, preînchirieri – 16%, renegocieri și reînnoiri de contract – 21%.
Cererea pentru spații de birouri din afara Capitalei a fost generată în special de companii din sectorul Tehnologiei și Telecomunicațiilor – 70% din totalul tranzacționat, urmate de companiile din sectorul Manufacturing și Industrial – 30%.
“În comparație cu anii anteriori, piața de birouri din principalele orașe regionale a înregistrat în 2014 o activitate de tranzacționare mult mai diversificată. Acest fapt demonstrează că în aceste orașe există chiriași cu o prezență îndelungată, care cunosc condițiile pieței și care sunt deja la a doua sau a treia etapă de tranzacționare”, declară Mihaela Gălățanu, Head of Research DTZ Echinox (foto stânga).
Citiți, accesând link-urile de mai jos, care este situația pe piețele office din principalele orașe regionale din România.
Timișoara, cea mai mare tranzacție office din afara Capitalei
Brașov, cele mai atractive chirii office
Cluj-Napoca, cea mai activă piață office din afara Capitalei