FacebookTwitterLinkedIn

Turnul Globalworth, din zona de nord a Capitalei, include cel mai traficat hol dintre toate clădirile aflate în zona Barbu Văcărescu, transformată în ultimii ani în cel mai fierbinte pol imobiliar, mai ales în ceea ce privește segmentul office. Numai că în această perioadă, lucrările de reamenajare care au loc acolo au dat peste cap ordinea firească a lucrurilor, astfel că accesul la sala de conferințe a grupului Vodafone de la etajul 1 al clădirii nu l-am făcut prin interiorul clădirii, ci folosind scările exterioare.

Sala de conferințe de la etajul 1 al clădirii care găzduiește sediul central al operatorului telecom a devenit în ultimii ani locul tradițional de întâlnire a managerilor grupului Vodafone cu media românească. Pentru Murielle Lorilloux, care conduce de mai bine de doi ani operațiunile locale ale grupului Vodafone, era a treia oară când apărea în fața media în sala de conferințe plină de scaune cu tapițerie de culoare roșie (culoarea principală a brandului Vodafone). Numai că spre deosebire de anii trecuți, când și-a prezentat, în calitate de CEO, strategia de management sau bilanțul anual, în acest an, mesajul era puțin diferit, cu atât mai mult cu cât Murielle Lorilloux nu mai era doar CEO al Vodafone România, ci și al UPC România, după finalizarea tranzacției prin care grupul Vodafone cumpăra operațiunile grupului Liberty din Germania, Cehia, Ungaria și România, printre care se afla și operatorul UPC România.

„Se poate spune că a durat destul de mult de la momentul anunțării tranzacției și până la aprobarea din partea Comisiei Europene, dar e o tranzacție importantă și am vrut ca lucrurile să fie făcute foarte temeinic”, afirmă Murielle Lorilloux în timp ce pe ecranul din spatele său apar cele mai importante momente ale tranzacției dintre Vodafone și Liberty Global.

În luna mai a anului trecut, Vodafone Group a anunțat că va achiziționa operațiunile de cablu ale grupului american Liberty Global din România, Germania, Republica Cehă și Ungaria, printr-o tranzacție cu o valoare de 18,4 miliarde de euro. Tranzacția nu includea și operațiunile UPC România de televiziune prin satelit, Focus Sat și urma să fie supusă aprobării Comisiei Europene, Vodafone estimând la momentul respectiv că acest lucru se va întâmpla undeva la jumătatea acestui an.

La jumătatea lunii iulie a acestui an, Comisia Europeană dădea undă verde pentru tranzacția dintre Vodafone Group și Liberty Global, care a fost finalizată înainte de începerea lunii august. Interesant este că tranzacția avea loc la aproape un deceniu și jumătate după ce grupul american Liberty Global cumpărase operatorul Astral Telecom de la un grup de oameni de afaceri români și fonduri de investiții pentru mai mult de 400 de milioane de dolari. Americanii au găsit în România un mediu deosebit de concurențial, care a pus de multe ori probleme, dar au căutat în permanență să vadă și jumătatea plină a paharului, astfel că lecțiile și soluțiile pe care le-au găsit pe plan local au fost adaptate și folosite și la nivel internațional. Ba, mai mult, managerii români care au condus de-a lungul timpului operațiunile UPC România au reprezentat o bună resursă pentru grupul american, astfel că au fost promovați și au preluat responsabilități regionale. Este și cazul lui Mihnea Rădulescu, cel care a condus în ultimul an și jumătate UPC România după ce anterior fusese numit vicepreşedinte pentru operaţiunile B2B din UPC CEE, coordonând activităţile pentru divizia business din România, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia în cadrul grupului american. De la 1 august, însă, după finalizarea tranzacției dintre Vodafone România și UPC România, Mihnea Rădulescu a preluat poziția de director al diviziei de business din cadrul noii entități care va include operațiunile Vodafone România și UPC România.

„Integrarea (UPC România în cadrul Vodafone România – n. red.) va fi un proces lung, pentru că vrem să fie cât mai fluid („smooth” în limba engleză – n.red.) și estimăm că va dura trei ani”, a afirmat Murielle Lorilloux, anticipând întrebările „tradiționale” ale media atunci când vine vorba de fuziuni și achiziții. Integrarea va duce la crearea unei singure entități cu peste 10 milioane de clienți și afaceri anuale de circa un miliard de euro.

O particularitate a acestei tranzacții, afirmă oficialul Vodafone, este că portofoliile celor două companii sunt complementare, suprapunerile nefiind o problemă importantă. „Am spus la venirea mea în România că cele trei direcții pe care voiam să ne dezvoltăm erau big data, digital și extinderea prezenței noastre cât mai mult în interiorul caselor oamenilor. Dacă era o companie care ni s-ar fi potrivit cel mai bine (în vederea extinderii activităților în casele oamenilor – n. red.), aceasta era cu siguranță UPC România”, afirmă Murielle Lourilloux într-o discuție cu Forbes România, când este întrebată despre informațiile vehiculate în piața românească privind discuțiile de vânzare a operațiunilor fixe și mobile ale Telekom România.

La rândul său, Mihnea Rădulescu, fostul CEO al UPC România, consideră că cele două companii – UPC România și Vodafone România – au avut „strategii similare din punctul de vedere al relației cu clientul, acum fiind important pentru clienți să aibă un singur punct de contact.”

Declarația este întărită și de Mostafa El Beltagy, numit de la începutul lunii august directorul diviziei de consumer a noii entități ce urmează a fi formată prin integrarea operațiunilor UPC România și ale Vodafone România. „Am făcut studii și am văzut că există o potrivire perfectă între profilurile clienților celor două branduri – Vodafone și UPC – în România, fiecare dintre branduri fiind perceput de clienți ca aflându-se în frunte atunci când vine vorba de inovație”, afirmă Mostafa El Beltagy, care are o experiență de circa un deceniu în cadrul grupului Vodafone, interval de timp în care a avut roluri de conducere în Egipt, Africa de Sud și, din primăvara anului trecut, România. El a anunțat, cu ocazia întâlnirii cu media, și prima campanie care include cele două branduri, precum și primele oferte pentru clienţii celor două companii. Atât clienții UPC care cumpără servicii mobile Vodafone, dar și clienții Vodafone care cumpără servicii UPC primesc beneficii de 100 de euro sau mai mult (o parte din această sumă este destinată achiziției unui nou smartphone, iar o parte din prețurile de abonament). De asemenea, grupul va oferi clienţilor ambelor companii acces gratuit la unele servicii, pentru a marca achiziţia UPC şi a comunica mai bine tranzacţia către clienţi. „Le oferim tuturor utilizatorilor de servicii Vodafone şi UPC bonusuri de bun-venit care includ date mobile nelimitate şi mii de ore de difuzare filme şi seriale în aplicaţia Vodafone TV, precum şi acces la competiţii sportive”, afirmă reprezentanții Vodafone. Clienţii existenţi ai Vodafone, care au un abonament de voce mobilă activ primesc serviciile bonus (net mobil nelimitat şi acces la aplicaţia Vodafone TV Premium) timp de o lună de zile. Clienţii UPC primesc 100 Gb de net mobil gratuit şi 1 lună gratuit acces la posturi TV cu profil sportiv.

În următoarea perioadă, pe măsură ce integrarea va avansa, sunt așteptate și primele pachete care să includă servicii integrate fix-mobil.

„Avem acum stabilită echipa comună de top management, iar în următoarea perioadă vom stabili și vom anunța următorul nivel de conducere, care va include, bineînțeles, și oameni din echipa UPC. În maximum șase luni o să avem o echipă comună complet integrată”, afirmă Murielle Lorilloux, care estimează că în prima parte a anului viitor va fi finalizată și fuziunea din punct de vedere juridic al celor două entități, astfel că de atunci înainte va exista o singură companie.

În prezent, din echipa de top management anunțată fac parte, alături de cei trei manageri prezenți la întâlnirea cu media, și alți lideri cu experiență relevantă pe piața locală, precum Cătălin Buliga, un executiv cu experiență de 30 de ani în industria telecom, din care 9 ani în cadrul Telekom, 7 ani în cadrul Liberty Global și 14 ani în cadrul Vodafone. Cătălin Buliga este, de la 1 august, Technology Director al noii companii care va rezulta din integrarea operațiunilor Vodafone România și ale UPC România. Din echipa de top management mai fac parte Sibaji Biswas (director financiar), un executiv implicat și în implementarea fuziunii operațiunilor din India ale Vodafone și ale companiei Idea, și Fragiski Melissa (director HR & Property), care a avut un rol cheie în alte două achiziții ale Vodafone și a coordonat programe transformaționale de succes.

Echipa de top management este completată de către Ioana Mihăilescu (director customer operations), Livia Dumitrescu (director legal & external affairs) și Răzvan Bogasiu (senior manager, strategy & wholesale), care deţine şi rolul de Integration Leader, poziţie din care va coordona toate activitățile de integrare, guvernanță și urmărirea rezultatelor pe parcursul implementării.

„Călătoria integrării va include aspectele legale, convergența portofoliilor, precum și integrarea sistemelor. Dezvoltarea unor noi soluții și integrarea sistemelor informatice vor fi deosebit de importante”, consideră Murielle Lorilloux, care recunoaște că dincolo de realizarea cât mai lină a integrării, este important ca liderii Vodafone să nu uite să se concentreze „asupra celorlalte priorități de business și asupra afacerilor de zi cu zi (business as usual – n. red.).”

Cele două companii au împreună peste 10 milioane de clienți şi o reţea fixă prezentă în 3,1 milioane de gospodării. Veniturile totale cumulate ale celor doi operatori se ridicau anul trecut la un miliard de euro. UPC România acoperea, conform celor mai recente informații disponibile, peste 3,1 milioane de gospodării și avea aproape 2,1 milioane de abonamente pe toate segmentele: televiziune, internet și telefonie. La sfârşitul primului trimestrul al acestui an UPC România avea peste 961.000 de clienți și peste 700.000 de clienţi de televiziune digital. Compania avea instalate peste 450.000 de modem-uri CONNECT BOX și peste 225.000 de media-box-uri HORIZON în casele clienţilor.

Tot la sfârșitul primului trimestru al acestui an, Vodafone România avea peste 9,7 milioane de clienți, în creștere cu 1,1% față de perioada similară a anului trecut. Aproape 9 milioane dintre clienți erau utilizatori ai serviciilor mobile. Abonații reprezentau aproape 42%, iar utilizatorii serviciilor preplătite dețineau mai mult de 58% din total, iar ARPU mobil era de aproape 5 euro.

În cel mai recent an fiscal încheiat, veniturile din servicii au ajuns la 715,3 milioane de euro, în scădere față de anul precedent cu 1,1% din cauza impactului negativ al tarifelor de interconectare (Mobile Termination Rates) de la 0,96 eurocenți/minut, la 0,84 eurocenți/minut pentru apelurile de voce mobilă. Pe bază organică și excluzând modificările datorate noilor reglementări, veniturile din servicii au crescut cu 0,7% în anul încheiat la 31 martie 2019. Începând cu 1 aprilie 2019, Vodafone raportează sub noile standarde internaționale de contabilitate IFRS15 și IFRS16.

Puterea tehnologiei

În luna februarie a acestui an a avut loc primul concert din lume în care a fost integrată o secvență live transmisă printr-o hologramă realizată cu ajutorul tehnologiei 5G, furnizată de operatorul telecom Vodafone România. Protagonistul hologramei live a fost Luca Mihail Leaua, un chitarist în vârstă de 10 ani, care a avut, cu această ocazie, prima sa prestație artistică în fața unui public. Luca Leaua a fost invitatul special al lui Adrian Despot și al trupei Vița de Vie și a interpretat piesele într-o încăpere aflată la aproximativ 2 kilometri distanță de sala de concert. Concertul 5G cu hologramă a fost posibil prin tehnologia 5G oferită de Vodafone România, displayul holografic EyeLiner™ de la Musion 3D și transmițătoare și receivere mobile EnGo oferite de Dejero.

Până acum, proiectul a fost premiat în cadrul mai multor evenimente internaționale relevante. Este cazul ediției din acest an a IBC Awards, considerat cel mai important show de media, entertainment și tehnologie, în cadrul căruia campania Vodafone 5G – HoloRock a fost unul dintre cei patru finaliști la categoria Content Creation, care recunoaște excelența în crearea de conținut.

În plus, proiectul a primit, din partea IABM, o asociație internațională pentru furnizorii de tehnologie de transmisiune și media, premiul “Best Project, Collaboration or Event” în cadrul Broadcast and Media (BaM) Awards, considerat “the gold standard” pentru inovatorii din domeniul tehnologiei. De asemenea, proiectul Vodafone România a primit din partea Cable and Satellite International (CSI) Magazine premiul “Best 5G Project or Innovation”, premiile CSI fiind oferite anual, din 2003 pentru a stimula inovația și excelența în sectoarele de cablu TV, sateliți, transmisiune, IPTV, telecomunicații, broadband/OTT video, TV mobil, etc.