
Anul sabatic nu mai este o excepție în România, iar de multe ori această perioadă se finalizează cu abandonarea unei cariere în corporații în favoarea antreprenoriatului. Este și cazul Furgoneta Street Chefs, o afacere lansată în luna martie. „Noi am apărut ca o consecință a trendului de a merge la sală, de a mânca sănătos; s-a creat discrepanță între fast food și healthy food, și de aici a apărut ideea de a face un burger sănătos. E important să știi ce carne mănânci, ce legume se găsesc în acel burger”, afirmă Valentin Rușan și Răzvan Cișmigiu, fondatorii Furgoneta Street Chefs.
De altfel, piața burgerilor din România, și cu precădere cea din Capitală, a prins tot mai mult elan în ultima perioadă. Cei doi au mizat pe faptul că street food-ul este în ascensiune, iar în București sunt foarte puțini antreprenori în această zona de activitate, de livrare a burgerului în stradă. „Noi ne-am gândit cu un an înainte la acest business, și am început să punem totul pe hârtie. Am investit 40.000 euro în furgonetă, această sumă însemnând achiziție, echipament, combustibil, ingrediente, alimente.” Antreprenorii afirmă că „răbdarea se cultivă” și, pe fondul fidelizării clienților și consumatorilor, ” credem că într-un an și jumătate vom amortiza investiția inițială.”
Tot în planul lor de afaceri există și ideea extinderii. „Ne-am gândit fie să cumpărăm altă furgonetă, fie să cumpărăm un container, fie să francizăm brand-ul nostru.” Chiar dacă în sezonul cald cererile scad, media zilnică a clienților este de circa 100. „Pregătim și burgeri care conțin avocado, ceea ce e o particularitate a noastră, faptul că servim burgeri cu guacamole.” Ingredientele și le procură de la distribuitori români, iar carnea provine de la o măcelărie din București.
„Am încercat zece măcelării până am ajuns la măcelăria de la care cumpărăm carnea de vită și de berbecuț în prezent”, în timp ce chiflele sunt cumpărate zilnic de la o brutărie artizanală. În meniul Furgonetei Street Chefs se regăsesc șapte tipuri de burgeri, printre care burger vegetarian, doar cu legume coapte, dar și un burger raw vegan. Diferența la un burger, susțin cei doi antreprenori, o fac sosul și chifla. „Noi facem sosurile după rețeta noastră. Avem un sos pe bază de maioneză pregătită în casă și afumată în regim propriu cu fum adevărat; sosul respectiv stă la afumat timp de două ore.” Publicul țintă pentru Furgoneta Street Chefs este reprezentat în principal de corporatiști, media de vârstă fiind undeva la 30 de ani.