
Google este prezent în România cu un birou propriu şi o echipă locală de la finele lui 2010, timp în care a lansat diverse servicii adaptate local precum Street View, Google Maps cu funcțiile de navigație și trafic, Google Analytics, Voice Search sau YouTube. Dan Bulucea, Country Manager Google România spune că acesta este doar începutul.
Forbes: Care este principala lecție pe care a învățat-o compania în România?
Dan Bulucea: România ne-a demonstrat încă o dată rolul critic pe care îl joacă mediul online și prezența pe Internet în dezvoltarea oricărui business. Internetul a schimbat în mod semnificativ modul nostru de viață, trăim într-o lume multi-screen și suntem mereu conectați, consumăm știri și căutăm informații prin intermediul dispozitivelor mobile, luăm deciziile mai repede și suntem mai deschiși la oportunitățile care apar de unde nici nu ne așteptăm. Toate acestea au schimbat nu doar obiceiurile noastre personale, ci și modele de afaceri, s-au deschis noi oportunități. Industria de publicitate online s-a schimbat, de asemenea, prin apariția unui know-how și a unor competențe noi. Industria se confruntă cu noi provocări, dar oferă, de asemenea, posibilitatea să crească dincolo de granițele geografice ale țării și mult mai rapid decât industriile tradiționale. Toate acestea sunt valabile și în România. Credem cu tărie în capacitatea Internetului de a îmbunătăți viața utilizatorilor și companiilor.
Vezi cât au crscut veniturile Google în cel de al doilea trimestru
Forbes: De ce a ales Google să intre în mod direct pe piața românescă?
DB: Obiectivul Google în România rămâne dezvoltarea unui mediu online cât mai sănătos și sustenabil, atât prin localizarea unei game extinse de produse cât și prin dezvoltarea prezenței pe web pentru cât mai multe companii. De asemenea, continuăm să extindem parteneriatele la nivel local. Strategia noastră este de a sprijini oamenii și companiile să beneficieze de creșterea și extinderea mediului online. În 2013, am lansat versiunea locală a YouTube, un pas prin care conținutul local a devenit mai accesibil atât utilizatorilor din România, cât și din întreaga lume.
Forbes: Cum credeți că va evolua piața online?
DB: Mediul și piața online au crescut foarte mult în ultimii ani în România și vor continua să fie printre cele mai dinamice zone ale economiei. Internetul are potențialul de a deveni un vector important al creșterii economiei, fiind prezent în aproape toate aspectele vieții personale și profesionale și schimbând modul în care lucrăm.
Citește continuarea interviului în ediţia specială a revistei Forbes România, apărută pe 15 iulie.