
Un IQ ridicat (atât în sensul strict, al rezultatelor testului, cât și în sensul mai larg al competențelor intelectuale și nu numai) avea toate premisele să indice un om de afaceri sau un lider de succes.
Vremurile s-au schimbat și împreună cu acestea s-au modificat și calitățile necesare unui lider de succes. Indicatorul care evalua capacitățile intelectuale nu mai era de ajuns pentru a pronostica cu acuratețe gradul de reușită, astfel că a apărut EQ, un concept care implică o conștientizare importantă a emoțiilor. Un EQ ridicat însemna abilitatea de a-ți înțelege trăirile și mai ales de a înțelege trăirile celorlalți și, pe cale de consecință, de a acționa pe baza acestor informații. Practic, un IQ ridicat dublat de un EQ ridicat erau ingredientele ideale pentru un lider de succes. Dintre cei doi indicatori, coeficientul de inteligență emoțională tindea să reflecte cu o fidelitate mai mare perspectiva de a ajunge un bun lider.
Numai că vremurile, din câte am văzut în ultimul deceniu și ceva, după marea criză, se schimbă într-un ritm accelerat, iar un EQ ridicat nu înseamnă neapărat că acțiunile unei persoane iau în considerare ceea ce este cel mai bine pentru cei din jur. Cu alte cuvinte, abilitatea de a conștientiza trăirile și de a fi empatic nu se traduc neapărat în compasiune și integritate. După cum avem ocazia să vedem aproape în fiecare zi în ultimul deceniu, EQ nu înseamnă întotdeauna să faci ceea ce trebuie, și nu puțini dintre oamenii cu un EQ ridicat sunt foarte tentați să-l folosească pentru a-i manipula pe ceilalți pentru propriul interes.
Acesta este contextul în care a apărut, recent, un nou concept, care să întregească abilitățile și calitățile unui lider de succes. DQ merge cu un pas mai departe decât EQ și măsoară, potrivit lui Bill Boulding, decanul faimoasei școli de business Fuqua din cadrul Duke University, nivelul de decență, de omenie sau, mai simplu, bunul simț. DQ înseamnă că o persoană are nu doar empatie pentru angajați și colegi, dar și dorința autentică de a le îmbunătăți viața. „DQ înseamnă să dorești binele colegilor de la locul de muncă și să te asiguri că toată lumea se simte respectată și apreciată”, afirma profesorul Bill Boulding, care considera că, dacă businessurile vor deveni mai bine intenționate în ceea ce privește decența și bunul simț, atunci ar putea începe reconstrucția încrederii pe care corporațiile și-au pierdut-o în raport cu angajații și clienții. Mergând mai departe, raționamentul este la fel de valabil și pentru liderii politici și, de ce nu, pentru cei care reprezintă acum modelele societății. Chiar dacă intelectul și inteligența emoțională sunt esențiale, decența și bunul simț reprezintă garanția că IQ și EQ, oricât de ridicate ar fi, sunt folosite în beneficiul întregii societăți, nu pentru a o distruge.