FacebookTwitterLinkedIn

În luna iunie, pe Piața Centralizată a Certificatelor Verzi (PCCV) nu a fost vândut niciun certificat verde, potrivit datelor disponibile pe site-ul OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale din România. În aceste condiții, la începutul acestei luni, cinci asociații din domeniul energiei regenerabile ce reprezintă interesele producătorilor – RWEA, PATRES, RPIA, ARBIO, ArmHE –au cerut autorităților „în mod imperios, în ceasul al doisprezecelea”, să demareze un proces real de consultare care să conducă la luarea unor decizii corecte şi stabilirea unor mecanisme echitabile şi predictibile pentru toți participanții la piaţă. Această poziție a venit ca urmare a stabilirii de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile la 12,15%, față de 17% cât era iniţial stabilit în Legea 220.

Din energie: Seceta, energia și afacerile CEO

Situația de pe piața certificatelor verzi – anul trecut, au fost vândute, pe PCCV, 2.675.174 certificate verzi, în scădere drastică față de 2013, an în care au fost tranzacționate 4.161.317 certificate verzi – durează de ceva vreme, mai exact de când autoritățile au decis modificarea schemei de sprijin în domeniul certificatelor verzi, ca urmare a atingerii de către România a țintei de energie verde asumată față de Comisia Europeană, ca pondere a producției din consumul brut de energie electrică.

Citiți povestea a doi antreprenori români care și-au transformat compania într-un holding internațional

Schimbările bruște din schema de sprijin au influențat, în ultimii ani, nivelul investițiilor în domeniul noilor dezvoltări de proiecte de energie regenerabilă, în sensul reducerii drastice a acestora. De pildă, cheltuielile de investiții ale grupului CEZ în România au ajuns, anul trecut, la o valoare de 223,65 milioane de lei și au fost utilizate în principal pentru modernizarea rețelei de distribuție. Grupul a înregistrat anul trecut, în România, un profit înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierii și amortizării (EBITDA) de 478.970.000 lei, în scădere cu 452.194.000 lei față de anul 2013. Potrivit reprezentanților companiei, scăderile au fost înregistrate în activitatea de producție a energiei eoliene (565.815.000 lei), fiind cauzate în principal de neprimirea certificatelor verzi pentru Fântânele Vest (Tomis Team) și Cogealac (Ovidiu Development).

Prima casă e4, finalizată în Corbeanca

Semnalele nu sunt îmbucurătoare nici în acest an: România a căzut trei locuri în ediția dată publicității în martie 2015 a „Renewable energy country attractiveness index (RECAI)”, un top realizat de compania de consultanță EY care clasează țările în funcție de atractivitatea lor pentru investitorii în energie verde. Anul trecut, țara noastră se afla pe locul 32 în RECAI, iar în prezent este pe locul 35 din 40 de țări analizate.