
Viorel Găvrea, Director General TETAROM SA
Clujul a devenit un loc de referința pe harta dezvoltării economice bazate pe noi tehnologii, iar TETAROM SA, prin Parcul Științific și Tehnologic TETAPOLIS, face parte din clubul select al organizațiilor aflate în primul rând al inovării românești.
Aici funcționează de anul trecut primul incubator digital din România, realizat în parteneriat cu Asociația Internațională a Parcurilor Științifice (IASP), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Primăria municipiului Cluj-Napoca. Programul de incubare digitală a fost creat pentru a stimula inovarea în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicării în Cluj-Napoca, în special în rândul tinerilor antreprenori, în stadiile critice de debut sau de dezvoltare a unei afaceri legate de tehnologie.
„Vrem o prezență în inima comunității tehnologice care să ne permită să atragem talente de talie mondială. Activarea în acest epicentru poate ajuta startup-urile din domeniul tehnologiei să stabilească relații cheie în spațiul digital. Îi încurajăm pe toți cei aflați la început să ni se alăture pentru a crește împreună”, declară Viorel Găvrea, directorul general al TETAROM SA.
Obiectivul principal al incubatorului este să ajute tinerii antreprenori să transforme ideile inovatoare în afaceri viabile, să furnizeze programe de incubare care să stimuleze și să contribuie la dezvoltarea de afaceri noi, prin oferirea de expertiză, know-how, consultanță economică și juridică.
Prin dezvoltarea acestor programe digitale în premieră, PST TETAPOLIS urmărește să atragă antreprenori capabili să valorifice tehnologiile emergente pentru a crea produse, soluții sau servicii inovatoare care vor contribui la economia digitală a municipiului.
„Suntem interesați în special de antreprenorii care lucrează cu tehnologii emergente – cum ar fi soluțiile și aplicațiile pentru orașele inteligente, cloud computing, Internet of Things, drone sau robotică, Machine-to-Machine, AI, Machine Learning, Big data analytics, predicție, securitate cibernetică, mobilitate, e-commerce și servicii de telecomunicații – în sectoare majore ale economiei din Cluj-Napoca”, spune Octavian Fodor, director general adjunct al TETAROM SA.
Premierele TETAROM nu se opresc însă aici. După incubatorul digital, se pregătește acum de lansare Academia de Securitate Cibernetică, prima organizație de acest tip din sud-estul Europei și care are ca scop instruirea specialiştilor în securitate cibernetică, derularea de programe de training în protecția datelor pentru angajaţi ai firmelor private şi ai instituţiilor publice, campanii de conştientizare despre riscurile mediului virtual adresate elevilor și tinerilor. Academia dispune de o platformă de training proprie.
În prezent, programul de training este operațional în sistem online pe site-ul oficial tetapolis.academy, respectiv www.ctf365.com. Până acum, peste 37 de mii de utilizatori unici au accesat platforma, rezolvând peste 800 de mii de exerciții constând în identificarea unor erori preprogramate în cadrul unor modele de servere.
„Firmele din străinătate se arată mai interesate de acest proiect. Companii precum IBM, Symantec Norton, Paypal sunt primele care și-au manifestat interesul pentru acest serviciu. Observăm însă o creștere semnificativă a preocupării pentru dezvoltarea competențelor în securitatea cibernetică și din partea companiilor românești, odată cu conștientizarea riscurilor la care sunt supuse”, explică Mihai Coca, development managerul Parcului Științific și Tehnologic TETAPOLIS.
Un atac cibernetic reușit nu lasă urme pe server, scopul fiind acela de a colecta date cu caracter confidențial. Trebuie realizată o diferențiere între atacurile menite să blocheze site-uri sau sisteme informatice de atacurile menite să fure date sensibile. Dacă, în primul caz, de cele mai multe ori, autorul dorește să fie cunoscut, în al doilea caz atacul nu lasă urme vizibile. Astfel, dacă responsabilii de sistem nu observă anomalii în sistemele companiei, acest lucru nu înseamnă automat că datele stocate sunt în siguranță; e posibil ca ele să fi fost compromise. În prezent, evaluarea securității cibernetice a clienților care intră în programul Academiei de Securitate Cibernetică este gratuită. Încă de la început, proiectul clujean a fost gândit etapizat, iar dezvoltarea se realizează cu ajutorul partenerilor naționali și internaționali. PST TETAPOLIS face parte din rețeaua mondială IASP, autoritatea recunoscută în materie de parcuri științifice și zone de inovare. Rețeaua trimite cereri din întreaga lume, de la companii care au nevoie de prototipuri diverse, iar administrația parcului este garantul procesului de bună execuție a comenzii, gestionând mai multe tipuri de furnizori de servicii și termene de producție. Parcul științific funcționează ca o interfață între universitățile în care se face cercetarea și companiile care produc diferite componente ale prototipurilor solicitate de diverse entități economice din întreaga lume.
Configurația parcului clujean include birouri, laboratoarele de prototipare FabLab, zona de cercetare, spații de conferințe, întâlniri de afaceri și cursuri, zona de restaurant și servirea mesei și cea de sport și relaxare, precum și zona parcelată, cu terenuri pentru construcții ulterioare.
Efectele dezvoltării TETAPOLIS la Cluj sunt deja vizibile: creșterea atractivității zonei pentru investitori în sectorul CDI (Customer Data Integration), crearea de locuri de muncă bine remunerate, care să stopeze exodul tinerilor absolvenți către alte țări, dezvoltarea economică a zonei și creșterea veniturilor și implicit a taxelor colectate la bugetul local și național. Administrația parcului estimează un număr de 3.000 de locuri de muncă în cercetare și inginerie.
Pe lângă parcul științific și tehnologic, TETAROM SA mai administrează trei parcuri industriale, toate ocupate în întregime, și a demarat lucrările la al patrulea. În 2005 a inaugurat primul parc industrial, unde activează aproximativ 50 de companii. Un an mai târziu, compania americană Emerson ocupa în întregime cel de-al doilea parc industrial, pentru ca în 2008 să se deschidă și al treilea parc industrial, în Jucu. Activează aici, printre altele, De’Longhi, Bosch, Karl Heinz Dietrich, Imperial, Star Storage, Henschel România, IL Caffe, Contrast. În total, companiile găzduite de TETAROM au realizat investiții de peste 300 de milioane de euro și au creat mai bine de 12.000 de locuri de muncă. Ca urmare a numeroaselor solicitări venite din partea investitorilor români și străini, TETAROM a demarat lucrările la cel de-al patrulea parc industrial, care va avea o suprafață de 850.000 mp și o destinație multiplă: parc logistic și industrial.