FacebookTwitterLinkedIn

Slovenia reiterează susținerea pentru perspectivele europene ale statelor din regiune fiindcă procesul de extindere înseamnă aducerea păcii, prosperității și stabilității pentru regiune”, a spus ambasadoarea Sloveniei la București, Jadranka Šturm Kocjan, mai cu seamă că această zonă a Europei a fost măcinată de conflicte de-a lungul timpului. De aceea, este importantă susținerea parcursului european atât pentru statele care fac parte din pachetul Balcanilor de Vest (Albania, Bosnia și Herțegovina, Republia Macedonia Muntenegru, Serbia) cât și a celor care fac parte din Parteneriatul Estic (acordul de asociere semnat de UE cu Armenia, Georgia, Azerbaidjan, Republica Moldova, Ucraina și Belarus inițiat de Polonia și Suedia în 2008).

„Slovenia o să rămână ferm angajată în ceea ce privește regiunea Balcanii de Vest și va sublinia, de câte ori va avea ocazia, că această zonă merită o atenție deosebită”, mai spus ambasadoarea Sloveniei în cadrul Forbes CEE Forum. Jadranka Šturm Kocjan a subliniat că progresul determinat de procesul de extindere reprezintă o oportunitate nu numai pentru țările aspirante cât și pentru întreaga UE, însă de aceea statele candidate ar avea nevoie de un mesaj clar că se află pe drumul cel bun, iar procesul de aderare să rămână „strict, dar corect”.

„Este timpul să trecem la un alt nivel în ceea ce privește cooperarea dintre UE și statele din regiune”, în sensul în care statele candidate sau potențial candidate ar trebui incluse în strategia privind energia, transporturile sau problematicile legate de mediu și ar trebui să ia parte la dezbaterile legate de viitorul Europei și al UE.

„Acest viitor este comun tuturor, atât membri cât și viitori membri ai UE”, a mai spus Jadranka Šturm Kocjan. De asemenea, ambasadoarea Sloveniei a mai spus că țara sa consideră Parteneriatul Estic un model de democratizare și dezvoltare pentru țările care încearcă să fie tot mai aproape de UE.

„Cu toate acestea, din cauza evoluțiilor recente din regiune, UE ar trebui să reflecteze asupra viitorului Parteneriatului Estic. Ar trebui pusă în mod serios întrebarea legată de perspectivele mai clare pentru țările din Parteneriatul Estic“.