
Indonezienii erau căutați încă din vremuri străvechi pentru faimoasele lor condimente. Motiv pentru care ajungeau în zonă nenumărați chinezi și indieni dornici de negoț. Vrând-nevrând, aceștia din urmă le-au împrumutat balinezilor o serie de tehnici ayurvedice pe care locuitorii insulei le-au îmbinat după o rețetă proprie și au reușit astfel să transforme tratamentele de relaxare într-un punct forte al regiunii.
Europenii au descoperit fascinanta medicină tradițională balineză abia în anii 1930, când doctorul W. Weck a ajuns în Indonezia și a răspândit apoi în toată lumea farmecul spa-ului indonezian.
Vestea bună este că balinezii încă respectă cu sfințenie instrucțiunile scrierilor vechi, unde sunt detaliați pașii fiecărui ritual. Din fericire, câțiva locuitori ai insulei au ajuns și în București, astfel că nu trebuie să vă surprindă dacă veți descoperi spa-uri care oferă tratamente 100% originale, realizate chiar de terapeuți de origine indoneziană.
Acupresiunea, reflexoterapia și aromoterapia formează un trio de succes prin care ritualurile balineze reușesc să detensioneze pacientul la toate nivelurile: fizic, mental și spiritual.
Acest echilibru trup-minte-suflet nu este doar un clișeu, ci rezultatul a mii de ani de practică din partea locuitorilor insulei. La ei, spa-ul face parte din rutina zilnică – iar dacă pe plajele noastre se vând răcoritoare și înghețate, pe cele din Bali vi se vor oferi masaje și împachetări cu fructe exotice.
Atât în spa-urile din lume cu specific balinez, cât și în propriile lor locașuri tradiționale, există posibilitatea de a testa elemente individuale ale culturii spa balineze sau de a încerca un ritual complet în cadrul căruia vor fi îmbinate mai multe terapii. Dintre acestea, spectaculoasă este Shirodara, o tehnică ayurvedică holistică despre care se spune că poate liniști și cea mai agitată minte.
Veți sta întins pe un pat comod de masaj, în timp ce deasupra capului vi se va așeza un vas din care picură ulei cald. Stropii fierbinți se vor prelinge pe frunte și pe scalp timp de o oră, cu scopul de-a echilibra chakra celui de-al treilea ochi, un punct energetic extrem de puternic.
I se mai spune și chakra intuiției sau ajna și – conform maeștrilor în Ayurveda – este responsabilă pentru armonizarea unor sentimente precum încrederea în sine, claritatea în gândire și liniștea interioară. Shirodara aduce însă și o serie de beneficii fizice, fiind renumită pentru tratarea cu succes a unor probleme ca migrenele, insomniile, tulburările de panică sau afecțiunile sinusurilor.
De bifat sunt și împachetările cu enzime de papaya, excelente pentru revitalizarea și hidratarea în profunzime a pielii. Papaya este foarte bogată în vitamina C și în potasiu, de aceea exfolierea va câștiga mai mult decât un gomaj de suprafață.
Împachetarea va îndepărta toxinele și fluidele în exces, iar enzimele reușesc să pătrundă în adâncime, stimulând sistemul limfatic. Balinezii folosesc acest fruct de secole întregi în vederea tratării problemelor de piele, iar terapeutica tradițională funcționează excelent și în zilele noastre!
Dintre tratamentele corporale, cu adevărat cuceritor este Mandi Luluris, un ritual străvechi pe care femeile indoneziene îl urmează și astăzi cu strictețe. Eficiența lui s-a păstrat pe o perioadă foarte îndelungată, iar rețeta este aceeași și în prezent.
O pastă preparată din iaurt, pudră de orez și curcuma este întinsă pe tot corpul și îndepărtată ulterior printr-o baie caldă, plină de petale de flori colorate, cu arome care rămân adânc întipărite în memoria olfactivă.
Marele merit al acestui răsfăț spa este că senzația de catifelare a pielii durează nu numai câteva ore după tratament, ci chiar zile întregi! Acest lucru se datorează ingredientelor cvasi-magice – de pildă, curcuma este atât de puternică încât poate vindecă eczmele și acneea după numai câteva aplicări.
Indiferent dacă alegeți să evadați în Bali sau doar într-un spa autohton care amintește de specificul insulei, merită să încercați masajul scalpului. Femeile indoneziene nu se spală singure pe păr aproape niciodată și optează în schimb pentru băi capilare foarte dese.
Durează doar treizeci de minute și fac minuni atât pentru șuvițe (pe care le hidratează în profunzime, oferindu-le totodată strălucire), cât și pentru starea generală care va fi îmbunătățită instant.
Un ritual balinez nu este doar o sesiune de răsfăț, ci și o evadare în lumile fascinante de odinioară. Există dovezi că oamenii din aceste locuri sunt foarte sănătoși și îndrăznesc să cred că acest lucru se datorează și faptului că ei știu să includă relaxarea pe lista de priorități.