
Sorin Macovei, manager operațiuni Cărturești
Forbes: Care a fost impactul acestei crize asupra companiei dvs. în anul 2020? (variația procentuală a cifrei de afaceri comparativ 2019, șomaj tehnic, vânzări prin canalele online, alte activități.)
Sorin Macovei: Uitându-ne înapoi la 2020 pare că am trăit mai mulți ani într-unul, iar criza provocată de pandemia Covid-19 este principalul catalizator pentru această perioadă efervescentă din istoria Cărturești.
Criza s-a resimțit printr-un șoc inițial (în lockdown, cu toate librăriile brick & mortar închise, ne-au scăzut vânzările cu 70%) urmat de o perioadă de reset și reconstrucție, în care accentul a căzut pe căutarea soluțiilor care să se potrivească în noul context. Cuvântul de ordine a fost omnichannel, cu componentele sale online și offline. Am dezvoltat proiecte cu parteneri diverși precum Vivre, Mega Image, Tazz, Food Panda ș.a. în încercarea de a rămâne cât mai aproape de cititorii Cărturești, oriunde s-ar afla aceștia.
Ne-am bucurat de sprijinul cititorilor care au comandat prin carturesti.ro în dificila primăvară a anului trecut și ne bucurăm și acum să vedem că divizia online a Cărturești și-a păstrat creșterea câștigată. Carturesti.ro și-a dublat vânzările în 2020 față de 2019. Spre finalul anului am mai recuperat din pierderile înregistrate până atunci, dar am încheiat 2020 cu o scădere de 12% față de anul precedent.
Poate cel mai important impact al crizei a fost unul de antifragilizare, pentru că ne-a făcut să vedem mai clar în organizație că obstacolele pot fi transformate în oportunități de creștere.
Forbes: Se spune că românii au cumpărat/citit mai multe cărți în pandemie. Care este opinia dvs.?
Sorin Macovei: Lectura a fost una dintre căile preferate de evadare sau de educare în perioada pandemiei și, deși nu avem date care să ne arate întregul tablou al lecturilor din România, putem trage concluzia din vânzările noastre că românii au cumpărat și au citit mai multe cărți bune, în detrimentul titlurilor cu accent comercial sau consumerist.
Românii au făcut și multe cărți cadou, mai ales cu ocazia Sărbătorilor, profitând și de oferta noastră de împachetare cadou disponibilă pentru comenzile online sau în librărie.
După ficțiune, situată în continuare pe locul I în vânzări, dezvoltarea personală și cărțile pentru copii au cucerit topul Cărturești, iar asta ne arată aplecarea spre auto-îmbunătățire a cititorilor noștri și o atenție crescută pentru “dieta de lecturi” a celor mici. Părinții sunt tot mai atenți la conținutul cărților cumpărate, la condițiile de editare, la calitatea ilustrațiilor și a tiparului.
Ne-am străduit pe parcursul anului prin selecții tematice, rafturi speciale și recomandări să ne ajutăm cititorii să descopere cele mai potrivite titluri și să navigheze mai ușor perioada dificilă a lockdownului și a restricțiilor cauzate de pandemie prin diverse proiecte: #ÎntreabăUnLibrar, CarTOUResti.ro etc.
Forbes: Online-ul este marele câștigător al pandemiei. Este valabil acest lucru și pentru compania dvs?
Sorin Macovei: Dacă asimilăm pandemia cu un război, digitalul și online-ul au fost armele moderne pe care toți participanții au fost obligați să le ascută sau să le inventeze acolo unde lipseau, dar cu toții am fost forțați să le folosim cât mai mult pentru a depăși criza.
Și la noi au fost momente când online-ul a fost oxigenul care ne-a permis să mergem mai departe, a fost un back-up de un real folos și divizia Cărturești cu cea mai spectaculoasă creștere: + 99% în 2020 față de 2019.
Online-ul ne-a permis să păstrăm comunicarea deschisă cu cititorii noștri în perioada lockdown-ului și să experimentăm rapid cu idei și proiecte care ar fi durat mai mult în implementarea din brick & mortar.
Am deschis în vara lui 2020, la sugestia prietenilor de la McCann PR, o „agenție de turism literar”, CărTOURești.ro, prin care ne-am invitat cititorii să călătorească în cărți, propunându-le titluri prin care să descopere orașe ca Paris, New York, Istanbul, Londra sau Buenos Aires într-o vreme cu restricții de călătorie.
Tot online a fost posibilă și un fel de participare la viața culturală a cetății prin intalniri transmise live pe conturile de social media Cărturești între scriitori, artiști, personalități și public.
Dacă vedem totuși pandemia ca pe o calamitate pentru care nimeni nu a fost nici pregătit și nici asigurat – și sperăm să fie cât mai rapid trecătoare – este încă prematur să punem astfel de etichete. Într-o societate sănătoasă oamenii sunt ființe sociale, aflate în contact permanent, în continuă mișcare, explorare și descoperire, context în care virtualul și realul, digitalul și fizicul va trebui să coexiste, altfel vom fi cu toții perdanți.
Forbes: Care sunt schimbările pe care le-ați constat în comportamentul consumatorilor de carte din România?
Sorin Macovei: Au apărut schimbări evidente în comportamentul cititorilor, poate cea mai evidentă fiind obișnuința plății cu cardul în librărie și online.
Am observat în perioadele de restricții că mulți cititori au decis să facă mai puține vizite în librărie, dar să aloce un buget mai consistent pentru fiecare dintre aceste vizite.
Au crescut, desigur, achizițiile online, dar și cumpărăturile online cu ridicare din librărie. Cititorii au fost deschiși și au profitat de opțiunile flexibile puse la dispoziția lor: comenzi prin WhatsApp, ridicări din fața librăriei, comenzi prin parteneri precum Tazz sau Food Panda.
Am observat și o preocupare mai accentuată pentru lecturi de calitate, indiferent că vorbim de ficțiune, poezie, dezvoltare personală sau gastronomie, indiferent de an și vechime, clasici sau contemporani, noutăți sau ediții consacrate.
Literatura pentru copii și jocurile de familie/societate au înregistrat și ele o creștere datorată timpului mai extins petrecut în familie în perioadele cu restricții precum școlile închise și work from home.
Forbes: Care sunt categoriile de carte care s-au vândut cel mai bine în anul 2020?
Sorin Macovei: Ficțiune, cărți pentru copii, dezvoltare personală
Forbes: Care considerați că sunt „vaccinurile” eficiente pentru piața editorială din 2021?
Sorin Macovei: Resetul creativ oferit de pandemie multor autori eliberați de angajamente cronofage precum turnee de promovare, conferințe etc ar trebui să ducă la o producția editorială consistentă în 2021
Concretizarea suportului guvernamental prin granturi care să susțină investițiile în proiecte necesare industriei cărții, în susținerea producției de carte și în susținerea achizițiilor de carte
O cât mai bună solidaritate între publicul cititor și actorii care facilitează producția și consumul de carte.
Redescoperirea obiceiului profund benefic de a petrece timp liber alături de o carte.
(2 iunie 2021)