FacebookTwitterLinkedIn

Post-adevărul, cuvântul anului 2016 potrivit Oxford Dictionaires, desemnează tipul de campanie care trece dincolo de argumente, în care opinia este mult mai importantă decât realitatea. Pe fondul exploziei social media, “bulele” în care ne aflăm au început să fie alimentate de cei care cred aceleași lucruri ca noi, iar de aici până la proliferarea știrilor false, care ignorau faptele, însă hrăneau orgoliile, nu a mai fost decât un pas. La fel ca oricând altcândva în istorie, remediul pentru informații incorecte nu poate fi decât un focus și mai mare pe acuratețea informațiilor. Iar ideile bune vor câștiga, în cele din urmă, în fața trolilor și boților din social media.

Iată de ce valorile Forbes, un startup ajuns anul acesta la o vârstă de 100 de ani, rămân aceleași, indiferent de vreme sau de vremuri.

În primul rând, interesul permanent pentru inovație, indiferent că o definim prin terminologia actuală (“disruptivă”) sau prin cea a generațiilor precedente (“distrugerea creativă”). De la materialele jurnalistice de profunzime, la ședințele foto de excepție și până la modul cum tot acest conținut este livrat către cititori, Forbes a inovat permanent pe parcursul celor 100 de ani de existență, iar reinventarea va continua și în perioada următoare. Este și normal să fie așa, deoarece această abilitate care i-a asigurat supraviețuirea atât în vremurile de huzur, cât și în cele de declin, este adânc impregnată în ADN-ul Forbes.

Forbes a spus permanent lucrurilor pe nume –  am fugit de “înțelepciunea convențională” și nu am vrut să le pierdem vremea celor care ne citesc – iar pe viitor vom fi și mai direcți, deoarece credem că libertatea de exprimare este cea care stă la baza democrației și a pieței libere, esențiale pentru orice societate.

De altfel, acestea erau încă din 1917, de la înființarea sa de către B.C. Forbes, valorile revistei: susținerea liberei inițiative și a comerțului liber, micșorarea taxelor și un aparat guvernamental cât mai mic și, mai presus de toate, prețuirea adevăratului campion, antreprenorul.

Pe parcursul acestui an, mai mult ca oricând, vom celebra antreprenorii și ideile care au schimbat lumea. Îi veți cunoaște mai bine pe ambasadorii Forbes din lume și din România, veți regăsi topurile care au făcut faimoasă revista Forbes și veți putea participa la seria de evenimente speciale dedicate Forbes@100.

Industria media trece printr-o perioadă de transformări sistemice, și tot mai multe oportunități și pericole apar în fiecare zi, oricât de incredibil ar părea. Consumatorii au nevoie de tot mai multă informație, iar jurnalismul, atât prin formatele tradiționale, cât și prin platformele nonjurnalistice, pare că a revenit la gloria pe care nu o mai cunoscuse din perioada Watergate.

Este momentul ideal pentru ca ziariștii și redacțiile să fie cât mai agresive și să își ia destinele în propriile mâini. Faptul că Forbes România este în acest moment, la patru ani și jumătate de la relansarea sa, cea mai vândută revistă de afaceri din România, reprezintă cea mai bună dovadă că prin muncă susținută și calitate pot fi depășite cele mai grele momente.

Fideli valorilor Forbes, nu am încetat niciun moment să ne reinventăm, astfel că veți remarca pe parcursul acestui an un nou format grafic și editorial spectaculos, unic pentru piața românească, dar și noi declinări ale brandului Forbes. Dar despre toate acestea, veți afla mai multe la momentul potrivit. La mulți ani!