Dobânzile plătite de bănci sunt minuscule, la bursă nu se întâmplă nimic demn de atenție, fondurile mutuale suferă de „sindromul supraviețuitorului“ – au oferte de arătat doar cele care n-au capotat pe drum. Și atunci, unde să-ți ții banii? Iată trei variante:
- Păduri și livezi
Exploatația forestieră poate aduce un randament superior față de culturile agricole mari chiar și (de fapt, mai ales!) în condițiile respectării amenajamentului silvic, adică al exploatării raționale. În cazul pădurilor existente, oportunitatea a fost deja sesizată de investitorii internaționali, așa că prețurile au crescut iar marjele s-au îngustat.
Există încă oportunități când e vorba de înființarea de exploatații noi. Rețeta este intuitivă: investitorul cumpără teren agricol pe care îl plantează cu puieți, apoi îl va exploata sau vinde la maturitate, după câteva zeci de ani. „Dezavantajul“ (a se citi „motivul pentru care piața este încă ofertantă“) deci oportunitatea este că randamentul în primii 20-30 de ani este zero. Este posibil însă să apară și o piață secundară până atunci.
O alternativă pe termen mediu o reprezintă exploatarea horticolă, adică livezile, dar cu costuri logistice mult mai mari pe parcurs.
- Parcuri fotovoltaice
Investiția oferă un randament fabulos chiar și pe termen scurt după căderile de prețuri practicate de manufacturile chinezești. Reducerea schemei de certificate verzi i-a descurajat pe mulți dintre investitorii care sperau să-și amortizeze investiția în doi ani și s-au trezit că va trebui să aștepte cinci. Dar asta este din nou o veste bună – în locul lor au ocazia să intre cei pentru care un randament cu două cifre pe an este totuși mulțumitor.
Atenție însă la calitate, parametri tehnici și garanții – doar pentru că au împins chinezii toată piața în jos nu înseamnă automat că tot ei trebuie să fie automat furnizorii de echipamente. Diferența dintre un panou cu durată de viață de 10 ani și unul care rezistă 20 este mai strânsă atunci când vine vorba de prețul de achiziție.
Pentru cei care nu au sumele necesare unui proiect-cap coadă, există întotdeauna și varianta asocierii – cifrele sunt suficient de predictibile și de ușor de urmărit.
- Locuințe pentru închiriere
Așteptările de pe piața închirierilor au crescut substanțial, iar standardele existente nu se ridică la nivelul cererii. Asta face să apară o diferență substanțială între chiriile pentru apartamente noi și cele vechi, mult mai mare ca diferența procentuală din prețurile de vânzare. Un alt avantaj al acestui tip de investiție este că își conservă valoarea pe termen lung – chiar și peste 30-40 de ani, o clădire construită acum va fi încă tânără.
În acest caz, punctul forte al investiții este scalabilitatea – în funcție de banii disponibili, cumpărătorul poate investi începând de la garsonieră și ajungând la un bloc sau un cartier.