FacebookTwitterLinkedIn
61. Finlandia

61. Finlandia

Domeniu: Băuturi alcoolice.

Anul înființării: 1970.

Țara: Finlanda.

Provenind din misterioasa Finlandă, votca Finlandia este obținută din combinarea apei pure de izvor glaciar cu un tip special de orz în șase spice, care se coace 72 de zile în soarele finlandez de la miezul nopții. Finlandia Vodka a fost unul dintre primele branduri care au introdus variantele de votcă aromată, in 1994, iar în România, pe lângă varianta clasică, se mai comercializează Finlandia Blackcurrant, Lime și Grapefrut. Brandul este deținut de compania Brown-Forman, în portofoliul căreia se mai află Jack Daniel`s, el Jimador, Chambord, Southern Comfort, Woddford Reserve și Herradura.

62. Tesla Motors

62. Tesla Motors

Domeniu: Auto.

Anul înființării: 2003.

Țara:SUA.

Compania americană Tesla Motors a fost lansată în
iulie 2003 sub conducerea lui Martin Eberhard și Marc Tarpenning, doi dintre finanțatorii ei. Compania
constructoare de automobile și vehicule electrice a fost numită după inginerul și inventatorul Nicola Tesla, care a pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ. Tesla Roadster este primul autovehicul lansat de Tesla Motors, care funcționează cu ajutorul unei baterii de tip lithium-ion și care are o autonomie de circa 320 de kilometri. Între 2008 și 2012, producătorul auto a vândut 2.300 de Roadstere, care au ajuns în 31 de țări.

63. Lufthansa

63. Lufthansa

Domeniu: Travel.

Anul înființării: 1926.

Țara: Germania.

După Primul Război Mondial, pe fondul uneinevoi tot mai crescute a pasagerilor de a călătoripe calea aerului, a fost înfiinţat transportatorulnaţional aerian al Germaniei, în 1926. Latrei luni de la înfiinţare, a avut loc şi primul zborde pasageri, iar rezultatele nu se lasă aşteptate:în acel an, aproximativ 55.000 de oameni aufost transportaţi de Lufthansa, iar doi ani maitârziu numărul acestora s-a dublat. Treptat, Lufthansa a devenit unul dintre cei mai importanţitransportatori aerieni la nivel mondial, iar din 1997 este unul dintre membrii fondatori ai Star Alliance. Tot în acel an, Lufthansa este privatizată, iar pachetul majoritar (peste 88%) este deţinut de investitori privaţi. În România, Lufthansa Group, din care fac parte operatorul elveţian Swiss, compania low-cost Germanwings şi operatorul Austrian Airlines, se aşteaptă pentru anul 2014 la o creştere a numărului de pasageri transportaţi dinspre şi spre România, până la 1,5 milioane de persoane.

64. Massimo Duti

64. Massimo Duti

Domeniu: Îmbrăcăminte.

Anul înființării: 1985.

Țara: Spania.

Este un brand deținut de grupul Inditex, fondat de unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei, Amancio Ortega, care controlează, printre altele, și marca Zara. Massimo Duttia fost creat în anul 1985, fiind inițial destinat exclusiv publicului masculin. În anul 1991 brandul a fost achiziționat de grupul Inditex, iar din 1992 au fost lansate și linii de produse destinate femeilor. În 2003, Massimo Dutti a lansat și produse destinate copiilor, sub denumirea Massimo Dutti Boys & Girls. Până în prezent, au fost deschise aproape 750 de magazine în peste 70 de ţări din toată lumea.

65. Giant

 65. Giant

Domeniu: Sport.

Anul înființării: 1972.

Țara: Taiwan.

Compania taiwaneză Giant, unul dintre cei mai cunoscuți producători de biciclete din întreaga lume, a fost înființată în 1972 de către King Liu. În 1977 aceasta a început să producă sub diferite mărci private, una dintre acestea fiind Schwinn, până în 1987, când Giant lansa pe piață primele produse sub brand propriu. A semnat apoi un joint venture cu faimoasa companie olandeză Koga-Miyata, marcând astfel extinderea pe piața europeană. Azi, Giant Bicycles este prezentă în peste 50 de țări în întreaga lume și vinde în peste 12.000 de magazine. Produce șapte modele de biciclete, printre care cele de teren, de munte, comfort (de oras) și cele de fitness (indoor cycling).

66. Mastercard

  66. Mastercard

Domeniu: Financiar.

Anul înființării: 1966.

Țara: SUA.

Inițial, la baza proiectului MasterCard s-au aflat patru bănci americane: United California Bank (actualmente Wells Fargo), Wells Fargo, Crocker National Bank (ulterior tot Wells Fargo) și Bank of California. Formând așa-numitul ICA – „Interbank Card Association“ – cele patru instituții financiare au pus bazele cardului inter-bancar, numit ințial Master Charge. Redenumirea oficială în „MasterCard“ s-a produs în 1979, iar în 2006, pentru a sugera anvergura internațională a activității brandului de soluții de plată, MasterCard a devenit „MasterCard Worldwide“.

67. 7 up

67. 7 up

Domeniu: Băuturi răcoritoare.

Anul înființării: 1929.

Țara: SUA.

Băutura răcoritoare carbogazoasă cu gust de lămâie și lime a fost lansată pe piața americană în 1929, doar cu două săptămâni înainte de prăbușirea piețelor financiare de pe Wall Street. Băutura 7 UP a fost lansată în România la jumătatea anilor ‘90. În 2004, 7 UP a revenit puternic printr-o nouă campanie publicitară bazată pe poziționarea „7 UP. Think Clear” și prin relansarea celebrului personaj Fido Dido, campania fiind condusă atunci de agenția Graffiti BBDO. 7 UP face parte din portofoliul companiei PepsiCo, care l-a cumpărat în 1986.

68. Chivas Regal

68. Chivas Regal

Domeniu: Băuturi alcoolice.

Anul înființării: 1801.

Țara: Franța.

Chivas Regal este un whisky scoțian produs de firma Chivas Brothers Ltd., parte din concernul francez Pernod Ricard (din 2001). A fost lansat în 1801, în Aberdeen (Scoția). Brandul Chivas a apărut prima dată în distileria Strathisla (Scoția). De-a lungul istoriei sale fabuloase, Chivas a sponsorizat numele de artiști celebri, printre care Robbie Williams, Beyonce și Christina Aguilera. Din anul 2001, Chivas Regal se vinde în China, un semn că și în această țară cererea de produse de lux este în creștere. În scurt timp, Chivas Regal a devenit unul dintre cele mai populare branduri de băuturi alcoolice din China.

69. Adidas

69. Adidas

Domeniu: Echipament sportiv.

Anul înființării: 1949.

Țara: Germania.

Povestea Adidas se leagă în mod direct și indestructibil de povestea unui alt brand sportiv, respectiv Puma, ambele având sediul în același oraș, Herzogenaurach din Germania. Bazele Adidas au fost puse în 1949 de către Adolf Dassler, după dizolvarea companiei pe care o deținea alături de fratele său, Rudolph, numită Gebrüder Dassler Schuhfabrik. Acesta din urmă a pus ulterior bazele actualei Puma, în 1947, compania primind denumirea oficială de „Puma“ abia în 1980. Competiția dintre cele două branduri a fost atât de feroce după momentul despărțirii celor doi frați încât Herzogenaurach a fost de-a dreptul divizat, căpătând denumirea de „orașul gâturilor îndoite“, aluzie la faptul că oamenii se uitau invariabil în jos, pentru a analiza ce pantofi aveau în picioare ceilalți trecători.

70. Timișoreana

70. Timișoreana

Domeniu: Băuturi alcoolice.

Anul înființării: 1718.

Țara: România.

Brandul de bere Timișoreana se află în portofoliul producătorului Ursus Breweries, parte a grupului SAB Miller. Timișoreana și-a câștigat rapid notorietate în campanii de publicitate, la începutul anilor 2000. Și-a conturat un „teritoriu” al său în comunicare: istoria și tradiția berii Timișoreana. A câștigat numeroase premii la festivalul de eficiență a publicității, Effie România. Din 2006, Timișoreana a devenit sponsor principal în competiția tradițională de fotbal Cupa României Timișoreana. Această competiție i-a crescut notorietatea. Tot pentru a-și crește notorietatea, este organizat în fiecare an turneul național „Serbările Timișoreana”, prin care se sărbătorește înființarea primei fabrici de bere din România. Timișoreana deține numeroase premii la diferite concursuri din domeniul berii.

71. Marriott

  71. Marriott

Domeniu: Hoteluri.

Anul înființării: 1927.

Țara: SUA.

În 1927, J. Willard Marriott şi soţia sa, Alice, au pus bazele unei mici berării în Washington
D.C. Calitatea servicilor şi a mâncării, le-a adus rapid clienţi şi recunoaştere. Abia 30 de ani mai târziu, în 1957, Marriott păşeşte în lumea ospitalităţii, iar primul hotel al viitorului lanţ Marriott a fost inaugurat în Arlington, Virginia, de către Bill, fiul lui J. Willard Marriott. Astăzi, Marriott este în continuare o afacere de familie, cu peste 3.900 de proprietăţi, 18 branduri, aflate în 72 de ţări, Marriott a înregistrat venituri de 13 miliarde de dolari în anul fiscal 2013. În Bucureşti, hotelul de cinci stele JW Marriott a fost inaugurat în 2000.

72. Absolut

   72. Absolut

Domeniu: Băuturi alcoolice.

Anul înființării: 1879.

Țara: Suedia.

În spatele succesului Absolut stă Lars Olsson Smith, un suedez care și-a început aventura în business la vârsta de 10 ani, devenind antreprenor în adevăratul sens al cuvântului la doar 14 ani. Timp de aproape jumătate din secolul al XIX-lea, Smith a fost considerat „regele votcii“, iar în 1879 a creat un nou tip de votcă numit „Absolut Rent Branvin“ (votcă absolut pură), obținută printr-o metodă revoluționară de distilare, folosită până în zilele noastre. Fiecare strop de Absolut provine în continuare din distileriile din sudul Suediei, iar campaniile de promovare derulate de-a lungul timpului, ca și colaborările cu artiști internaționali pentru ambalaje și etichete în ediție limitată, au transformat Absolut într-un adevărat simbol al designului de avangardă.

73. Shazam

  73. Shazam

Domeniu: Internet.

Anul înființării: 2002.

Țara: Marea Britanie.

Aplicația Shazam a fost lansată în Marea Britanie, în 2002, de Chris Barton, Philip Inghelbrecht, Avery Wang și Dhiraj Mukherjee. Această aplicație poate fi folosită pentru a identifica o melodie sau o arie muzicală. Folosește microfonul încorporat al smartphone-ului utilizatorului pentru a procesa o parte din piesa muzicală ce se aude pe fundal și furnizează
apoi diferite date despre piesa respectivă, precum numele și interpretul. Aplicația poate fi descărcată gratuit și rulează pe dispozitivele cu sisteme de operare iOS, Android, Windows Phone și BlackBerry.

74. Axe

  74. Axe

Domeniu: FMCG.

Anul înființării: 1983.

Țara: Franța.

AXE este un brand de produse de îngrijire pentru bărbați, deținut de compania Unilever și destinat în special bărbaților tineri. AXE a fost lansat în Franța în 1983 și a fost inspirat de Impulse, un alt brand de succes al Unilever, dar destinat femeilor. După lansarea în Europa, AXE a fost lansat cu succes în America Latină, dar a avut un impact moderat în Asia și Africa. La începutul anilor 2000, AXE a fost lansat cu succes în Statele Unite ale Americii. În România, campaniile de promovare pentru AXE, derulate la începutul deceniului trecut, au consolidat brandul pe piața produselor de îngrijire masculină.

75. Crucea Roșie

    75. Crucea Roşie

Domeniu: Sănătate.

Anul înființării: 1863.

Țara: Elveția

Crucea Roșie este o mișcare umanitară internațională a cărei misiune este de a proteja viața și sănătatea oamenilor și de a preveni și a alina suferința oamenilor, fără nicio discriminare de naționalitate, rasă, religie, clase sociale sau opinii politice. De multe ori, Crucea Roșie este confundată cu o organizație. În realitate, Crucea Roșie este formată din mai multe organizații distincte. În 1901, Crucea Roșie primește pentru prima dată Premiul Nobel pentru Pace. România a devenit parte semnatară la prima Convenție de la Geneva din 1864. Pe 4 iulie 1876, a luat ființă Societatea Crucea Roșie din România, care și-a început activitatea în actualul sediu al Spitalului Colțea din București.

76. Facebook

  76. Facebook

Domeniu: Internet.

Anul înființării: 2004.

Țara: SUA.

Numele de-acum arhicunoscut al brandului vine de la denumirea colocvială a catalogului dat studenților americani din anumite universități la începutul anului academic, pentru a-i ajuta să se cunoască unii pe ceilalți mai rapid și mai eficient. Fondată în 2004 de către Mark Zuckerberg și de câțiva colegi de la Harvard, rețeaua socială Facebook a făcut obiectul unui film de Oscar având ca temă paternitatea extrem de controversată a conceptului. În septembrie
2012, Facebook a atins pragul de un miliard de utilizatori.

77. Evian

  77. Evian

Domeniu: FMCG.

Anul înființării: 1790.

Țara: Franța.

Evian este o marcă de apă minerală, care provine din apropierea Évian-les-Bains, pe malul lacului Geneva (Leman), în partea de nordest a regiunii Savoia. Brandul este deținut de grupul francez Danone. Grupul Danone folosește numele Evian și pentru o linie de produse de
îngrijire a pieli. Apa minerală Evian este poziționată în categoria de lux. Apa Evian este cea mai vândută pe categoria sa în Franța, Marea Britanie, Elveția, și se numără printre cele mai populare branduri de ape minerale importate în Statele Unite ale Americii și în Japonia.

78. Affligem

  78. Affligem

Domeniu: Băuturi alcoolice

Anul înființării: 1074

Țara: Belgia

Produsă într-o abaţie belgiană începând din 1074, berea Affligem a apărut ca o alternativă la apa care putea reprezenta, la acea vreme, o sursă de îmbolnăvire. Affligem este şi astăzi produsă după reţeta originală transmisă din generaţie în generaţie şi este una dintre cele 22 de beri de abaţie certificate rămase în lume. Procesul de producţie al berii implică o a doua fermentaţie care are loc chiar în sticlă, de aceea pe etichetă este menţionat „double fermentation”. Acest proces adaugă mai multăsavoare, carbonatare şi tărie produsului finit. Affligem este un brand din portofoliul HEINEKEN, iar această bere a fost introdusă pe piaţa din
România în 2014 şi este disponibilă în două variante: Affligem Blonde şi Affligem Double.

79. Heidi

  79. Heidi

Domeniu: FMCG.

Anul înființării: 1994.

Țara: Elveţia.

Compania Heidi Chocolat a fost fondată, în 1994, de către familia elveţiană Läderach, care deţinea Confiseur Läderach AG, un producător elveţian celebru de ciocolată premium şi de produse de cofetărie. Începând cu aprilie 2003, Heidi Chocolat este parte a KEX Confectionery. Heidi Chocolat este unul dintre cele mai cunoscute branduri de ciocolată, mai ales pe segmentul premium, şi este prezentă în 48 de pieţe de pe şase continente. Aducând pe piaţă reţete noi, cu atenţie la calitate, în prezent, compania are peste 400 de angajaţi şi se extinde către noi pieţe.

80. KPMG

  80. KPMG

Domeniu: Finanțe.

Anul înființării: 1994.

Țara: Olanda.

Firmele KPMG se numără printre liderii pieței de servicii profesionale de Audit, Consultanță Fiscală și Consultanță în afaceri, cu peste 155.000 de angajați în cadrul celor 155 de firme membre din întreaga lume. Societățile independente membre ale rețelei KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative (’KPMG International’), o entitate elvețiană. KPMG și-a început activitatea pe piața din România în 1994, având în prezent peste 650 de angajați, atât cetățeni români, cât și străini (expatriați), care combină experiența piețelor din România și R. Moldova cu know-how-ul internațional. În România și Republica Moldova, KPMG își desfășoară activitatea în cadrul celor șase birouri din București, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Timișoara și Chișinau.