
Dacă în statele dezvoltate nu mai este de multă vreme o noutate, în România abia începe să capete contur ideea de „clădire verde”, o construcție realizată pe baza unor standarde și norme ecologice. „O casă verde înseamnă un design mai bun, costuri mai mici și o mai bună acustică”, declară Steven Borncamp, fondatorul și directorul Romanian Green Building Council. Asociație non-profit, formată din mai multe organizații, compania susține și promovează responsabilitatea față de mediu prin construirea clădirilor verzi. „Suntem un fel de Cameră de Comerț dedicată imobiliarelor și vrem o îmbunătățire a performanțelor pentru eficiență. În același timp, vrem să încurajăm clădirile noastre să cumpere energie verde și să integrăm energia verde în construcția clădirilor”, spune Borncamp.
AFLĂ MAI MULTE DESPRE SOLUȚIILE FORBES CEE FORUM PENTRU CREȘTERE SUSTENABILĂ
Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC), parte a Green Building Council, vizează strategii de încurajare a condițiilor de piață, prin inițiative educaționale sau legislative, în vederea renovării sau construcției unor clădiri sustenabile și profitabile. De exemplu, RoGBC propune o reducere a impozitului pe venit pentru clădirile verzi. „Nu toate clădirile sunt create la fel. De ce trebuie să plătească aceleași taxe?” spune Borncamp, lansând ideea conform căreia clădirile verzi ar trebui susținute fiscal. „Sunt peste 200 de proiecte care trec prin procesul de certificare, iar criza a încetinit domeniul construcțiilor din România. Deducerea impozitelor pe proprietate poate fi cerută de orice primărie diferențiat, în funcție de performanța energetică”, adaugă el.
Steven Borncamp susține, însă, că România începe să se orienteze din ce în ce mai mult spre conceptele „green”, fapt ce indică dorința consumatorului de a beneficia de bunuri de calitate. „Durează foarte mult să vedem rezultate în industria construcțiilor, iar România se mișcă foarte repede în această zonă”, spune el.§