
Pentru utilizarea gazului natural în combinație cu hidrogenul verde, ca măsură de tranziție, patru proiecte din cadrul PNNR au fost admise. Este vorba despre apelul de proiecte PNRR/2023/C6/M ENERGIEI/Investiția I.2 – Infrastructura de distribuție a gazelor regenerabile. Din cele patru proiecte, două sunt ale OMV Petrom.
Alte două proiecte au fost admise pe lista de rezervă, iar 13 au fost respinse, fiind în afara bugetului. Ministerul Energiei a publicat proiectele admise şi respinse în cadrul Pilonului I. Tranziția verde – Componenta C6. Energie, Investiția I.2 – Infrastructura de distribuție a gazelor regenerabile (utilizarea gazului natural în combinație cu hidrogenul verde ca măsură de tranziție). Autoritatea a publicat și capacitățile de producție a hidrogenului verde și / sau utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice – sub-măsura 2.2 – Sprijinirea investiţiilor în construirea de capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză.
Proiectul care a obținut cel mai mare punctaj, aparține OMV Petrom și se referă la extinderea capacității de producție hidrogen verde, prin construirea instalației de 6kNm3h hidrogen prin electroliza apei, utilități și organizare de șantier. Al doilea proiect, ca punctaj, este Hydro Future și aparținecompaniei INFRA EXPERT, următorul fiindH-Orizon Production Plant, al companiei SUDAREC ROMSERV. Ultimul proiect aprobat, depus de OMV PETROM se referă la construirea instalației de producție Hidrogen (verde) prin electroliza apei.
Proiectele aprobate pe lista de rezervă aparțin companiilor TEHNOMIR și Intervenții active în Atmosferă și se referă la noi capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză și construirea instalaţiei de producţie hydrogen.