FacebookTwitterLinkedIn

O piruetă spectaculoasă, un tutu delicat și o scenă înaltă și impunătoare – o încântare pentru orice privitor, dar mai ales pentru mica balerină și simpaticul balerin care deja se imaginează aplaudați de sute de pasionați de spectacole de balet.  E bine să hrănim visuri, dar până la a deveni realitate, noi, ca părinți, putem vedea beneficiile care stau în spatele practicării unui sport. Iar în acest număr cald de sezon estival vorbim despre balet, un dans grațios care aduce armonie în dezvoltare și încântare în suflete! de Magda Popescu-Biclineru

Când spunem balet, spunem grație, eleganță, dar și forță, determinare, precizie. Sunt o mulțime de calități care trebuie atinse într-un spectacol de balet. Și acestea presupun multă muncă și voință, ca de altfel orice sport practicat regulat. Însă, pe lângă toate acestea, baletul are și o mulțime de beneficii și nu este de mirare că se numără printre activitățile fizice foarte îndrăgite, mai ales de fetițe. Baletul oferă relaxare și consumarea energiei într-un mod plăcut, iar efectele claselor de balet se văd atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic.

Baletul contribuie la dezvoltarea musculaturii întregului corp și la întărirea sistemului osos. Astfel, antrenamentul de balet îl ajută pe copil să își coordoneze mai bine mișcările, să devină flexibil și să aibă o postură corectă. Nu de puține ori, fetițele-balerine sunt lăudate pentru postura lor impecabilă și pentru mersul grațios, dar adevăratul câștig este sănătatea la nivel de musculatură și oase.

Baletul, ca orice alt sport, îi ajută pe copii să se concentreze mai mult și îi învață să fie disciplinați. Exercițiile executate în cadrul claselor de balet amplifică gradul de concentrare, îmbunătățesc memoria și capacitatea de învățare. Astfel, copiii care practică baletul de la vârste fragede – se poate începe de la 3 ani – vor obține rezultate mult mai bune la școală.

Prin practicarea baletului, un copil dobândește grație și eleganță. Muzica, decorurile, costumele, tot ce construiește un spectacol de balet îi încurajează și-i inspiră pe cei mici să își expună latura artistică. Astfel, sunt antrenate creativitatea, imaginația, simțul estetic, plăcerea de a se expune și de a-și arăta talentele. În cadrul antrenamentelor, copiii sunt încurajați să își depășească limitele, să persevereze, să nu renunțe când dau de greu. Printre piruete și exerciții fizice, copiii învață în cadrul claselor de balet să fie mai sociabili și comunicativi, lucrează în echipă cu alți copii de vârsta lor, învață să aibă încredere unii în alții și să coopereze atât cu ceilalți copii, cât și cu îndrumătorii lor. În acest fel li se educă răbdarea, puterea de cooperare, perseverența, calități care-i ajută și în alte situații, nu doar pe scenă.

Practicând baletul și participând la spectacole, copiii își dezvoltă stima de sine, se autodescoperă, capătă încredere în ei, sunt mândri de ei și, astfel, se poate îmbunătăți sănătatea lor mentală și emoțională. Coregrafia îi ajută să-și depășească timiditatea, să coopereze și să muncească în echipă și asta nu poate aduce decât beneficii pe termen lung.

Este baletul doar pentru fetițe?

Chiar dacă poate fi considerat sport de fete, și băieții pot face balet la fel de bine! Așa cum nu există culori și jucării doar pentru fetițe, așa nu există nici sporturi sau activități doar pentru ele. În cazul în care un băiat își manifestă interesul pentru dans, el nu trebuie descurajat. La fel cum o fetiță poate practica fotbalul sau hocheiul, tot așa și un băiat poate practica cu succes baletul. Îi mărește rezistența fizică, pregătindu-l pentru alte sporturi și le îmbunătățește grația. În plus, îl face un dansator desăvârșit. Lecțiile de balet ajută copiii să învețe mult mai ușor orice alt stil de dans. Drept urmare, dacă mai târziu băieții balerini vor dori să învețe alte stiluri de dans, ei vor avea deja pașii de bază pentru a continua orice alt ritm.