FacebookTwitterLinkedIn

Beatrice Chiș, Executive International Marketing Director la producătorul de dulciuri ETi European Food Industries, constată că oamenii au devenit foarte atenți la ceea ce pun în coșul de cumpărături și acordă o mare importanță alimentației sănătoase.

Forbes: Care sunt direcțiile principale în activitatea dvs. profesională la compania ETi European Food Industries?

Beatrice Chiș: Înprezent, mă bucur că ne aflăm într-una dintre cele mai dinamice funcțiuni ale business-ului nostru. Practic, rolul departamentului pe care-l conduc este unul de conector, adică, este puntea dintre partea de producție și consumatori.

M-am alăturat echipei ETi în 2017. Au fost ani intenși, cu multe schimbări, cu urcări și coborâșuri.

În prezent, mă ocup de coordonarea strategiei de marketing a companiei ETi la nivel internațional și de consolidarea brandurilor din portofoliu pe mai multe piețe unde ne deschidem operațiunile.

În Turcia, avem alte branduri decât cele pe care le avem la nivel internațional. În acest moment, coordonez strategia de marketing în 46 de țări, practic în toate țările în care ETi operează, în afară de Turcia. Pe această piață, ETi deține branduri specifice și este numărul 1 pe diferit categorii din punct de vedere market share.

Evident, am un rol cu multe responsabilități, provocări și satisfacții pe măsură. Am parte de o echipă foarte bună și lucrăm cu agenții bune de publicitate și media. Nu îmi este greu, pentru că fac acest lucru de mult timp. Lucrez de 20 de ani în dezvoltarea de branduri, atât în România cât și la nivel internațional.

Un lucru care este comun pe toate piețele este că trendurile sunt într-o continuă dinamică. Opțiunile și ofertele existente pe piață sunt extrem de variate și complexe.

Evident, concurența este mare, exigențele sunt la cele mai înalte cote, preferințele de consum sunt, de asemenea, într-o continuă evoluție. Practic, toate aceste lucruri ne țin în priză. Nu este greu, dar este o provocare de fiecare dată.

Piața de food se află într-o continuă dinamică și evoluție. Acesta funcționează ca un organism viu. Noi, ca marketeri, avem de învățat tot timpul și trebuie să ne adaptăm la cerințele venite din parte consumatorilor.

Nu pot spune că pe noi ne-a afectat atât de mult pandemia. Oamenii au stat acasă, dar au consumat, au comandat online și au mers la cumpărături. Când ești într-o stare de stres sau când ești singur, evident că ești înclinat să consumi mai mult.

Forbes: Cum se poziționează brandurile ETi pe piața românească, în special biscuiții și napolitanele?

Beatrice Chiș: Noi avem mai multe opțiuni pe segmentele de biscuiți și napolitane. Avem branduri care au un brand equity destul de mare în România, vorbesc aici de ETi Puf, de brandurile Dare și Milk Burger. Acestea sunt branduri de succes în portofoliul nostru și care se găsesc la toți retailerii din România.

Milk Burger a primit din partea Nielsen titlul de „Inovația anului în Europa”. În România, am lansat Milk Burger în anul 2017. În primele patru luni de la lansare, Milk Burger a atins o cotă de piață de 12,4% și în mai puțin de doi ani a câștigat recunoaștere din partea instituțiilor de profil din industria FMCG.

Brandul Dare a fost lansat în 2018 și a primit foarte multe distincții votate de consumatori. Batonul de ciocolată Dare, cel de 50 de grame, a fost votat doi ani consecutiv drept cel mai bun produs. Brandul în sine a câștigat în 2021, la Premiile Piața, titlul de cel mai puternic brand din categoria de dulciuri. A fost un premiu oferit în urma voturilor acordate de retaileri. În ultimii ani, am diversificat și consolidat anumite categorii sub brandul Dare, aducând o varietate de opțiuni de arome și gramaje.

Ceea ce ne-a diferențiat de competiție a fost inovația. Noi mizăm întotdeauna pe inovație. Produsele noastre sunt inovative și inovațiile noastre nu se regăsesc la competiție. Noi avem napolitane cu lămâie verde, de exemplu, cu cireșe, care nu se regăsesc la competiție.

În plus, aromele pe care le folosim sunt naturale. Nu folosim arome artificiale. Inovația a fost motorul nostru de creștere și acest lucru ne-a ghidat ca să luăm deciziile strategice de business, când am intrat într-o nouă piață și când am lansat un nou produs. Am căutat în mod constant să aducem noutăți în piață. Uneori, ne-am pus amprenta pe anumite trenduri de consum.

CARTE DE VIZITĂ

Beatrice Chiș are o experiență de peste 20 de ani în dezvoltarea de branduri FMCG în România, Polonia, Cehia, Slovacia și Balcani.

În funcția pe care o ocupă în cadrul companiei ETi, Beatrice Chiș coordonează strategia de marketing la nivel internațional în aproximativ 46 de țări. Face parte din echipa producătorului de dulciuri ETi din anul 2017. A ocupat poziția de Senior Brand Manager, apoi Marketing Manager România, Polonia și țările din Balcani, Marketing Director Europe și acum este Executive International Marketing Director.

Anterior activității la ETi, Beatrice Chiș a ocupat mai multe roluri de marketing în companii precum Terra Bisco, Vel Pitar și IDC (platforma logistică a Lukoil).

A studiat Dreptul și Marketingul, a absolvit cele două module de Marketing la IAA School și din 2022 urmează cursurile programului de MBA Româno-Francez INDE la Bucharest Business School.

Beatrice Chiș vorbește engleză, franceză și limba greacă la un nivel avansat și este pasionată de pictură și jazz.

Forbes: Care sunt principalele schimbări în obiceiurile de consum pe care le-ați constatat în ultimii doi-trei ani?

Beatrice Chiș: După pandemie, oamenii au devenit foarte atenți la ceea ce pun în coșul de cumpărături. Caută produse care să fie ok la preț și au renunțat să mai încerce și alte produse, doar pentru că sunt nou apărute la raft. Se uită la prețuri, sunt foarte chibzuiți și merg pe loialitatea de brand.

Am reușit să câștigăm un brand awareness destul de repede la Dare și Milk Burger, fapt care ne-a ajutat foarte mult și în timpul pandemiei și după pandemie. Pentru că oamenii au pus în coș brandurile tradiționale și brandurile pe care le cunoșteau. Atunci când noi am lansat ceva nou în categorie, oamenii au recunoscut brandul și au încercat noutatea propusă.

În fapt, portofoliul nostru se adresează unor categorii de consumatori de diferite vârste și profiluri demografice. În general, ne adresăm cu brandurile noastre celor care caută un moment de răsfăț, o ocazie de a-și „reîncărca bateriile” și ceva care să le aducă un plus de energie. Brandurile ETi sunt opțiuni preferate nu numai pentru români, ci și de consumatorii din alte țări ale lumii.

În ceea ce privește consumatorii, am observat o atenție deosebită a oamenilor față de alimentația sănătoasă și de un stil de viață echilibrat. În acest sens, am încercat să găsim variante dulci cu ingrediente cât mai naturale.

Urmărește interviul integral pe pagina de Facebook a revistei Forbes România.