FacebookTwitterLinkedIn

„În Anul Centenarului, ne dorim ca Bog’Art să-și diversifice paleta de activități și vom intra pe dezvoltări imobiliare. Este o chestie normală și în logica lucrurilor, atâta timp cât știm despre ce este vorba, după 27 de ani. Este o chestie pe care trebuie să o începem. Sperăm că proiectele imobiliare care vor veni vor asigura, noi ne dorim pe o plajă de timp de cinci – șapte ani, peste 40-50% din cifra de afaceri a Bog’Art”, a precizat Doicescu, în cadrul galei Forbes Best Office Buildings 2018, unde a primit și premiul pentru „Cel mai activ constructor”.

Gala Forbes Best Office Buildings 2018 a premiat cei mai buni dezvoltatori

În prezent, Bog’Art este prezentă pe acest segment marginal prin intermediul unei companii conduse de fiul lui Doicescu, Bogdan Alexandru Doicescu.

În cel mai recent an pentru care există date, în 2016, Bog’Art a avut afaceri de 500,5 milioane de lei, cu 5,5% peste cele din anul anterior, dar un profit net de 6,7 milioane de lei, cu 27% mai puțin, astfel că a ocupat locul 114 în „Forbes 500 companii”. Anul cu cele mai mari venituri a fost 2014, de 585 de milioane de lei, iar cel mai profitabil 2009, de 34 de milioane de lei.

„Mai nou și mai nou, ne bucurăm de concurența statului, ceea ce este foarte trist”

În ciuda acestei evoluții pozitive, pe lângă provocările „tradiționale”, constructorul resimte tot mai acut criza forței de muncă.

„În Anul Centenarului, sunt provocări gen birocrație, impredictibilitate fiscală, lipsa investițiilor de la stat, pe care le spunem, în ultimii zece ani, foarte des. Din păcate, la provocări, în acest an, simțim criza forței de muncă, care duce la o presiune pe prețul forței de muncă. Mai nou și mai nou, ne bucurăm de concurența statului în domeniul nostru, ceea ce este foarte trist. Primăria București și-a făcut firmă de construcții și angajează, cel puțin săptămâna trecută, calfe și zidari la salarii duble față de cât oferă piața și la un program de opt ore pe zi, adică 40 de ore pe săptămână. Este foarte bizar să ai concurență statul. Nu este normal, nu este natural”, a subliniat fondatorul Bog’Art.

Iar acest noian de probleme încurcă și prin faptul că este un mare consumator de timp, după cum a mărturisit milionarul: „Fiecare îți ocupă un timp D. Din păcate, ne ocupăm foarte mult de lucruri de care n-ar trebui să ne ocupăm, pentru că ar trebui să le facă niște autorități, să ne înlesnească niște lucruri.

Vom mai aduce vietnamiezi

Raul Doicescu a evidențiat că observat această criză a forței de muncă și în Slovacia și în Ungaria, unde sunt șantiere părăsite, pentru că nu există oameni care să lucreze.

Bog’Art a rezolvat această problemă prin aducerea a 400 de vietnamezi pe șantierele unde are lucrări. La nivelul anului 2016, compania avea un număr mediu de 413 angajați.

Suntem mulțumiți de prestația lor. Vom mai aduce, dar nu poți să aduci vietnamezi pentru a compensa forța de muncă pe care mi-o fură Primăria. Aduc, pentru că, natural, oamenii pleacă spre Vest. Aceasta este cea mai mare provocare, nu numai la noi. Forța de muncă calificată, chiar și necalificată, este o problemă deosebită. Nu ai cu cine să lucrezi. În final, cum poți să creezi, să dezvolți un proiect, dacă nu ai cu cine?! Restul, prețurile și condițiile, sunt lucruri care se pot discuta”, a explicat Doicescu.

Cei de la Bog’Art comunică prin intermediul Google Translate cu angajații vietnamiezi.

Nici nu vă închipuiți, dar Google Translate face minuni. Să îl vezi pe un vietnamiez și să-i prin Google Translate «Ce faci aici?» este okei. A trebuit să ne organizăm: avem panouri în limba vietnameză, au bucătarul lor, dar cel mai important este că produc, altfel ar fi foarte dificil pentru noi”, a precizat Doicescu.

Cel mai rău am lucrat cu clienții români

În cei aproape 27 de ani de business, constructorul s-a specializat în ridicarea de imobile de birouri. Din cei 2,5 milioane de metri pătrați pe care i-a construit peste 1,5 milioane de metri pătrați sunt spații de office.

Primul proiect semnificativ de birouri pe care l-a finalizat a fost Charles de Gaulle Plaza, în 2003. La acesta se adaugă City Gate, Green Gate, Timpuri Noi Square, The Bridge și Globalworth Campus.

Anul acesta și în 2019, are semnate contracte pentru construirea a încă 270.000 de metri pătrați de birouri. Această suprafață reprezintă aproximativ o treime din suprafața de birouri care urmează să fie finalizată în Capitală, în această perioadă.

În acest an, s-a anunțat finalizarea a aproape 350.000 de metri pătrați de spații de birouri, la care se va adăuga o suprafață apropiată, anul viitor. În aceste condiții, la finele anului viitor, în București, va fi o suprafață de spații de birouri de aproximativ 3 milioane de metri pătrați, din care aproape 60% vor fi fost construiți de Bog’Art.

„M-am înțeles foarte bine cu cei care au văzut un parteneriat în business. Înțelegerea nu este numai o chestiune de: «Avem un parteneriat și trebuie să îl urmăm». Pentru că avem un respect față de client și față de capitalul cu care lucrează, am lucrat cu foarte multă lume. Trebuie să recunosc: cel mai rău am lucrat cu clienții români. Problema vine nu atât de la o cunoaștere a ce înseamnă dezvoltarea imobiliară, ci de la un mod de abordare «Noi, romanii, le cam știm pe toate». Bineînțeles că atunci, fără să fi făcut niciodată dezvoltări imobiliare, știm să facem și dezvoltări imobiliare. Atunci avem mult mai multe pretenții de la noi ca dezvoltatori decât ne putem permite și știm că avem. Asta este trist”, a completat Doicescu.