
Olivier van Houte, CEO-ul Cargus, a declarat marți că este preconizat un buget de investiții de 55 milioane de euro pentru următorii 2,5 ani, pentru a dezvolta rețeaua de soluții de livrare, de lockere, inovații IT și rețele operaționale. El a estimat că afacerile companiei vor crește, în volum, cu 20% în acest an.
Cargus își propune să ajungă la 2.500 de puncte de livrare până la finalul acestui an, iar în această lună testează 300 de lockere în București.
„Am investit mult în dezvoltarea infrastructurii de livrare Out of Home, pentru că este un element-cheie al strategiei noastre pe următorii trei ani. Anul asta am deschis nouă noi centre logistice, iar cel de aici ne permite să ne triplăm volumul”, a explicat Olivier van Houte la inaugurarea spațiului pe care compania l-a închiriat în cadrul proiectului CTPark Bucharest, din Dragomirești Vale.
„În ce privește livrările Out of Home, nu suntem primii din piață, dar vrem să dezvoltăm cea mai mare rețea din țară și să avem 2.500 de spații de unde clienții să poată ridica coletele până la final de an”, a mai precizat el, adăugând că se dorește extinderea rețelei de lockere din România până la 7.000 de unități, în următorii doi ani.
Oliver van Houte a mai precizat că anul asta s-au investit 4 milioane euro doar în IT, iar alte 8,5 milioane de euro în infrastructura logistică.
Un studiu realizat recent de Cargus arăta, în privința opțiunilor de livrare, că 1 din 3 cumpărători preferă ca produsele să fie livrate într-un punct click & collect (magazine partenere și puncte de tip locker). În România, înainte de pandemie, consumatorii nu erau dornici să cumpere online, iar procentajul celor care apelau la acest gen de cumpărături era printre cele mai scăzute procente din Europa. Pandemia a împins însă comerțul online local, iar piața curieratului are o valoare estimată la 7 miliarde de euro, dar potențialul de creștere al acesteia este de 10% pe an.
„Piata locală de curierat a crescut de cinci ori în ultimii 10 ani. România crește mai rapid decât restul lumii”, a punctat CEO-ul Cargus.
Și segmentul de livrare Out of Home crește mai rapid decât cel de livrare la domiciliu. Consumatorii preferă livrarea de tip click & collect datorită costurilor mai scăzute, proximității față de locul de muncă sau de casă, precum și timpului mai scăzut de livrare.

Și Yannick Mooijman, Chief Commercial Officer al Cargus, a explicat că firma va îmbunătăți densitatea livrării, ceea ce înseamnă mai puțini kilometri parcurși de curieri, un plus pentru protejarea mediului înconjurător.
„În România, segmentul de e-commerce reprezintă 9-12% din totalul pieței de retail și este estimat să crească cu 10% în acest an. Însă această creștere a generat și dezavantaje: pentru prima dată au scăzut livrările first time delivery, din varii motive, așa că a fost nevoie de o a doua sau a treia livrare. În schimb, am constatat că 97% dintre coletele Out of Home sunt livrate în decurs de 12 ore, foarte multe în a doua zi și doar 3% sunt returnate”, a precizat Yannick Moooijman.
Cargus a lansat noul depozit din CTPark Bucharest acum câteva luni, iar întreaga facilitate a fost adaptată exclusiv cerințelor companiei. După cum a precizat Ana Dumitrache, Country Head CTP România, depozitul are 11.000 mp și beneficiază de o amplă zonă de operațiuni în exterior.
„Această locație este al doilea cel mai mare parc al nostru din România, nu întâmplător: aici, în anii ‘90, a fost începutul logisticii din țară. În mod tradițional, zona s-a fost dezvoltat astfel, dar începând din 2018 am identificat o schimbare de paradigmă, prin trecerea de la logistica mare la cea de tip last mile, în care Cargus se regăsește foarte bine”, a declarat Ana Dumitrache în cadrul evenimentului Cargus.
În CTPark lucrează în prezent în jur de 4.000 de persoane, din care 150 la Cargus.