
Se apropie Sărbătorile de iarnă, când ziua e mai scurtă, copiii sunt entuziasmați și vor să petreacă fiecare clipă alături de părinți.
Iarna e unul dintre cele mai frumoase anotimpuri: când ne cuibărim alături de copii în colțurile de lectură și citim aceeași poveste de zeci de ori, sau ne uităm la un film împreună cu miros de clementine în aer și ceai alături, sau când gătim o prăjitură, iar cei mici ajută la decorarea lor.
În aceste momente ne apropiem cel mai mult de ei și împărtășim aceleași sentimente: dragostea familiei, bunătatea, siguranța, prietenia și magia Crăciunului , lucruri care se regăsesc și în cărțile Nemi.
Prin lectură ajungem în locuri noi, descoperim personaje și pasiuni noi, și creștem, iar o carte poate fi cel mai frumos cadou de dăruit copiilor, dar și prietenilor.
Dar Motan greșește (4+)
de Cristina Andone, ilustrații de Emi Balint
În Dar Motan greșește intrăm în spiritul Crăciunului, iar cei mici învață despre greșeli, dar și despre prietenie, familie și despre cum poți repara lucrurile, dacă îți dorești asta cu adevărat. Mitanța, mâța din Franța și o bună sfătuitoare a lui Dar, îi oferă acestuia o baghetă specială care să îl ajute să își repare greșelile: „Vei ști să preschimbi în ceva prețios ceva ce părea greșit și deloc frumos.“ Motanul va descoperi că magia este în fiecare dintre noi și că, în viață, „Cine nu greșește nu crește.“
Ce învață micii cititori:
• Unele lucruri se pot repara dacă îți dorești asta cu adevărat.
• Ai de învățat multe lucruri din greșeli.
• Ce frumos este să-ți petreci sărbătorile în familie!
• Prietenii sunt un ajutor foarte bun la nevoie.
Dar Motan Dăruiește (4+)
de Cristina Andone, ilustrații de Emi Balint
Dar Motan întreabă și se întreabă care sunt cele mai frumoase daruri de Crăciun. Să vedem, vor fi coronițele, turta dulce sau altceva, mult mai cald și mai prețios? Dar motan e un personaj foarte ușor de transformat în prieten. Universul lui e format din librării, cofetării, cărți, alte pisici, care mai de care mai înțelepte, sau mai simpatice, iar viața lui e plină de aventuri de tot felul. Copiii se vor putea bucura de un ritm al poveștii punctate pe alocuri cu versuri, îi vor simți muzica și își vor dori să colecționeze aceste cărți. Ilustrațiile splendide care însoțesc și animă povestea aduc un strop în plus de umor, dar și de joacă, cât se poate de colorată.
Ce învață micii cititori:
- Bunătatea e cel mai de preț dar
- Uneori, lucrurile la care ne pricepem cel mai bine sunt cele mai potrivite să fie dăruite altora
- Prietenii au mereu soluții, chiar și de Crăciun
- Rivalitatea se poate transforma oricând în prietenie și grijă
Spărgătorul de nuci (4+)
de Valeria Docampo, George Balanchine
Inspirându-se din reprezentația pusă în scenă de George Balanchine în 1954 pentru New York City Ballet, ilustratoarea Valeria Docampo reușește să surprindă magia și farmecul acestei clasice povești de iarnă prin intermediul desenelor sale extraordinare.
De la petrecerea de Crăciun cu care începe călătoria lui Marie, până la sărbătoarea fantastică din Tărâmul Dulciurilor, toate momentele importante ale spectacolului se regăsesc în această carte ce se integrează perfect în atmosfera sărbătorilor de iarnă.
O lectură pe placul tuturor copiilor ce-și doresc să facă balet, și nu numai.
Un băiat numit Crăciun (8+)
de Matt Haig
Nikolas, un băiețel de unsprezece ani, a primit în copilărie o singură jucărie – o păpușă sculptată dintr-un nap. Dar el e fericit așa, pentru că această jucărie e de la părinții lui, pe care îi iubește foarte tare. Apoi, într-o bună zi, tatăl lui dispare, iar Nikolas trebuie să călătorească până la Polul Nord să îl salveze.
Pe drum, Nikolas se împrietenește cu un ren, cu un troll și descoperă o lume ascunsă, încântătoare pe tărâmul Elfhelm. Dar elfii de aici au necazurile lor: spiritul Crăciunului și bunăvoința sunt la cote foarte scăzute, iar Nikolas pare să fie singurul care poate repara lucrurile…
Fetița care a salvat Crăciunul (8+)
de Matt Haig
Când Amelia vrea să-și vadă o dorință îndeplinită, știe exact cu cine trebuie să vorbească – cu Moș Crăciun.
Dar magia în care-și dorește să creadă începe să pălească, iar Moș Crăciun are alte griji pe cap ca să mai stea să se gândească la niște dorințe imposibile: elfi supărați, reni care cad din cer, troli nervoși… și chiar e posibil să fie anulat și Crăciunul.
Dar Amelia nu e tocmai o fată obișnuită. Și, după cum va afla și Moș Crăciun, dacă vrea să aibă parte de Crăciun, o să cam aibă nevoie de puțin ajutor…
Poveste muzicală de Crăciun (6+)
ilustrații deThea Olteanu, Adriana Gheorghe, Sebastian Oprita
Spiridușii Vivaldi, Mozart, Beethoven, Bach și alții de statură asemănătoare se reunesc de Crăciun în jurul bradului, într-o aventură neasemuit de festivă. Sigur că în Pădurea Muzicală își face apariția și Moș Crăciun, dar și elful Solfegiu, sprijinul de nădejde al Moșului.
Aceste cărți îmbină cu agilitate informații legate de epocă, curente muzicale, compoziții și compozitori celebri și povești. Aplecându-se cu curiozitate asupra învelișului narativ, copiii vor căpăta și acces la lumea muzicii clasice, prin această portiță ușor de deschis a poveștilor.
Mai multe detalii aflați de pe www.nemira.ro.