FacebookTwitterLinkedIn

Copiii cresc armonios și devin adulți echilibrați atunci când noi, părinții, știm să îi sprijinim și să le fim alături. Noi, cu atitudinea, comportamentul și acțiunile zilnice creștem adulți care fie vor dărui societății, fie vor aștepta să primească. Și cu toții știm că lumea evoluează doar atunci când fiecare dintre noi dăruim din ceea ce avem și ceea ce suntem.

Pentru a învăța copiii să dăruiască, trebuie mai întâi de toate să dăruim noi. Să ne implicăm, să inițiem proiecte, să ajutăm. Și abia după ce vom face toate acestea, să ne așezăm alături de ei și să povestim despre ceea ce am realizat împreună. Acela este momentul cel mai bun pentru a alătura și cărțile despre generozitate discursului nostru.

Dincolo de comportamentul nostru, copiii pot fi ghidați înspre a asimila valori fundamentale de viață cu ajutorul unor modele umane sau umanizate. Ei asimilează frumosul și ludicul fără a-și impune bariere și opreliști. Poveștile, prin acele modele de comportament umane sau umanizate pe care ni le expun, alăturate de forme vizuale de prezentare care să pună bazele culturii estetice copilului, vin să completeze și să îi creeze reprezentări dincolo de ceea ce el vede acasă sau în mediile în care îl introducem.

Sunt numeroase cărți valoroase despre generozitate în lume, în diverse limbi, sunt cărți premiate, cărți vândute într-un număr impresionant. Recomand câteva titluri care întrunesc criteriile pentru a fi etichetate ca valoroase: Ultima oprire pe strada pieței (Editura Panda), Amos e răcit (Editura Arthur), Cel mai fain uriaș din oraș (Editura Cartea copiilor), Fetița care voia să salveze cărțile (Editura Univers), Erus și Valea Generozității (Editura Curtea Veche), povestea „Liviu“ din cartea „O girafa în spațiu“ (Editura Curtea Veche), Hippo (Editura Didactica Publishing House), Elefantul și generozitatea (Editura Girasol).

Generozitatea este și va rămâne o valoare fundamentală pe care părinții o pot aduce în viața copiilor lor cu ajutorul cărților! Împrieteniți-i cu cărțile și ori de câte ori vă adresați întrebarea – ce le citim copiilor – rețineți că orice poveste are un tâlc și orice carte este valoroasă în felul ei.