FacebookTwitterLinkedIn

Update 2 februarie, ora 12,05

Referitor la declarațiile făcute de Viorel Cataramă, președintele – director general al Elvila, că, în realitate cursul de schimb leu/euro ar trebui să fie de peste 5 lei, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, a declarat că ar fi absurd ca banca să susțină un curs care nu este expresia pieței, deoarece ar cheltui rezervă valutară inutil, dar este evident că există presiuni semnificative asupra cursului.

Dan Suciu (BNR) despre declarațiile lui Cataramă privind cursul leu/euro: Ar fi absurd ca BNR să susțină un curs care nu este expresia pieței, ar cheltui rezervă valutară inutil, dar este evident că există presiuni semnificative asupra cursului

„Aş vrea să fiţi conştienţi de faptul că, în România, se întâmplă un lucru groaznic: creşterea salariilor din pix a generat creşterea preţului tuturor producătorilor, fie că sunt în industrie, fie că sunt în agricultură, iar producătorii români nu mai pot să îşi vândă produsele sau şi le vând din ce în ce mai greu, fie în străinătate, fie în România. De ce? Pentru că avem o gaşcă, pe care eu aş numi-o criminală, de comunişti, în Banca Naţională, care urmează ordinele socialiştilor grupaţi în PSD – ALDE şi ţin cursul de schimb la un nivel care nu reprezintă realitatea în România. Astfel încât, astăzi, Banca Naţională, prin politica pe care o face şi din cauza acestei grupări la vârf, de comunişti, că nu pot să îi numesc altfel, împreună cu guvernul socialist, încurajează importurile şi fac dependentă România de importuri şi de împrumuturi, omoară producţia, omoară exporturile şi omoară sectorul privat”, a spus Cataramă.

Directorul general al Elvila a detaliat că nivelul cursului de schimb leu/euro s-a depreciat prea puțin, comparativ cu evoluția celorlalte prețuri din țara noastră:

Toate s-au scumpit în România dramatic, numai cursul nu s-a scumpit. Cea mai ieftină marfă astăzi, surprinzător, este euro. Cel mai bine pentru comercianţi, pentru toată lumea este să aducă marfă din import şi să vândă ieftin în România, în condiţiile în care toţi producătorii români au costuri din ce în ce mai mari, fie cu salariile, fie cu materiile prime, fie cu energia şi combustibilul. Această politică antinațională va lovi și Bursa, pentru că, până la urmă, nu sunt cotate la Bursă instituțiile publice, sunt cotați producătorii, exportatorii. Sper și vreau să trag un semnal de alarmă foarte clar, că această politică antinațională trebuie să înceteze. Politica națională corectă este de sprijinire a producătorilor, a agricultorilor, a prestatorilor de servicii din România și, în deosebi, a exportatorilor, și de descurajare a importurilor. Numai așa putem să dăm de lucru forței de muncă, care mai există în România, și să creștem, în mod natural, salariile.

Barometrul Forbes România (II): Cursul valutar leu/euro mediu din 2018 poate ajunge la 4,8 lei

Acesta susține că nivelul real al cursului de schimb ar trebui să fie de 5,3 – 5,4 lei pentru un euro, nu de aproximativ 4,65-4,66 de lei, cât este în prezent cursul afișat zilnic de BNR.

„Să ne uităm! Hai să luăm numai de la 1 ianuarie 2017, cu cât au crescut preţurile. La ouă cu 30 de procente, la energie cu vreo 20 de procente. Cursul s-a devalorizat cu două procente. Deci, de la 4,5 (n.red. – lei pentru un euro) la 4,65 sunt cam două procente. Păi, stimaţi jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii româneşti, dacă lucrezi cu o rată de profit, să spunem, între 5% şi 10%, această rată a fost mâncată de creşterea preţurilor. Şi atunci, după părerea mea, cursul ar trebui să fie oricum peste 5. Undeva spre 5,3 – 5,4. Adică trebuie să urmărim, dacă vreţi, creşterea preţurilor care a avut loc în România cu devalorizarea monedei naţionale, a subliniat Cataramă, întrebat unde ar trebui să fie în prezent cursul de schimb.

Isărescu despre creșterea ratei dobânzii de politică monetară la 2% pe an: „Mișcarea de astăzi nu bruscă deloc economia. Nu înseamnă că se va majora ROBOR”

În acest context, președintele Elvila a contestat puternic măsurile de creștere a salariilor minime din ultimii ani, susținând că acestea nu se bazează pe îmbunătățirea productivității.

Liviu Dragnea, Olguţa Vasilescu ar trebui să primească premiul Nobel şi pentru politică şi pentru economie şi pentru tot ce vreţi dumneavoastră, pentru că au reuşit, deodată, şi-au găsit Izvorul Bunăstării: cresc salariile! Dar de unde? Care este baza economică de creştere a salariilor? Nu există! Baza economică este prăbuşirea sectorului privat, a exporturilor şi a creşterii importurilor şi, evident, a dependenţei României de importuri şi de împrumuturi, ceea ce pentru noi, care suntem firme românești, nu este acceptabil. Este din ce în ce mai greu să faci față acestei avalanșe de creșteri a prețurilor piața internă și să nu poți să-ți vinzi marfa, nici la export, nici în România, pentru că te invadează mărfurile provenite din import, iar tu devii din ce în ce mai necompetitiv la export”, a mai afirmat Cataramă.

Acesta a precizat că a crescut salariile în companie, ca urmare a deciziilor impuse de Executiv, în ultimii ani, deoarece trebuie să respecte legea.

Ca urmare a majorării salariilor, trebuie să majorăm prețurile cu 8-9%, dar am o problemă, pentru că un concurent de-al meu se va duce să ia mobilă mult mai ieftină din Polonia decât o vând eu. Problema care se pune este că trebuie să cresc prețurile, pentru că nu numai că eu cresc salariile, cresc și alții, iar furnizorii de materii prime și materiale cresc automat prețurile. N-ai ce să faci, trebuie să cumperi materii prime, ca să-ți crești producția. Marja de profit nu este atât de mare, nu este ca în anii 90. Atunci toată lumea merge spre import și-aduce din import orice – mobile, sfeclă de zahăr, tot ce producem noi în România vine mai ieftin din import, pentru că avem acest curs ținut artificial jos. Chiar cu riscul de a supăra diverși cetățeni ai României trebuie să avem curajul de a spune acest lucru, că este o realitate dramatică”, a completat președintele Elvila.

În plus, acesta a mai susținut că rata inflației nu este la nivelul la care au avansat toate prețurile.

„Rata inflaţiei în România trebuie să accept că nu este la nivelul creşterii preţurilor din România. De ce? Pentru că a fost ancorată de importurile ieftine. Practic, importurile sunt la aceeași valoare ca acum un an, numai produsele românești sunt cu 20% mai scumpe. Atunci nu mai poți să vinzi nici în România și nici în străinătate. În schimb, ai deschis piața românească pentru produsele din import. Cine face o astfel de politică face o politică antinațională: să distrugi exporturile unei țări este o crimă. Asta se întâmplă în acest moment cu politica socialiștilor grupați în PSD-ALDE și cu complicitatea unei găști din conducerea Băncii Naționale Române”, a insistat Cataramă.

Rata anuală a inflației a fost de 3,3%, în decembrie 2017, cel mai ridicat nivel din august 2013 până în prezent

Rata anuală a inflației a crescut în luna decembrie 2017, comparativ cu luna decembrie 2016, cu 3,32%, arată datele Institutului Național de Statistică. Acest nivel este în intervalul ţintit de banca centrală, de 2,5%, plus/minus 1%. BNR estima, în cea mai recentă prognoză, cea din noiembrie, rata anuală a inflaţiei la 2,7%, la finalul anului trecut. Banca Centrală se așteaptă ca, în primăvară, rata anuală a inflației să ajungă la 3,9%, dar să încheie anul la 3,2%, iar, în septembrie 2019, să ajungă la un nivel de 3,1%.

Sigur, pentru unii cetățeni ai României, este important ca euro să fie cât mai ieftin, pentru că merg în străinătate, cumpără din străinătate anumite produse, plătesc chirii, dar, pentru economia românească este catastrofal. Trebuie să vedem: protejăm interesele unei minorități cu distrugerea economiei în ansamblul ei sau procedăm exact pe dos. Până la urmă este o decizie, dar această decizie trebuie să fie logică. Nu poți să crești totul în România, în afara cursului. Sunt oamenii în România care spun «Domnule, mie mi-a crescut nivelul traiului». Nu le-a crescut. Mai devreme sau mai târziu se va prăbuși, pentru că numai o creștere economică sănătoasă și o creștere a salariilor prin negocierea contractelor de muncă între patronate și sindicate, în funcție de condițiile concrete din fiecare domeniu, poate duce la o creștere corectă a salariilor care să nu genereze inflație sau alte probleme”, a subliniat Cataramă.

El a dat drept exemplu Polonia, despre care a afirmat că, prin curs, încurajează exporturile și descurajează importurile.

În acest moment, produsele poloneze, vă dau mobila de exemplu, sunt cu 20% mai ieftine decât produsele realizate în România. Dacă mă întrebați, ar trebui să-mi închid toată producția din România și să import mobilă din Polonia, pentru că la nivel de intrare în magazine sunt cu 15-20% mai ieftine decât a tuturor producătorilor români. Polonia duce o politică de încurajare a exporturilor și de descurajare a importurilor. Noi nu prea putem exporta nimic în Polonia, dar putem importa la greu. Nu-i treaba mea să urmăresc să vedem ce fac polonezii, dar, oricum, prin curs, și nu numai prin curs, ei încurajează exporturilor și descurajează importurilor, ceea ce noi facem pe dos”, a mai spus Cataramă.

Compania Elvila este listată, începând de joi, pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. Fondată în 1990, compania este una dintre principalele mărci din domeniul producţiei şi comercializării mobilei în România. Elvila deţine 25 de magazine la nivel naţional, dintre care 14 magazine proprii în Alexandria, Bacău, Botoşani, Beiuş, Brad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Focşani, Iaşi, Oradea, Mizil, Ploieşti şi 11 magazine în sistem de franciză şi distribuitori.