
Vestea bună pentru retailul tradițional este ca click-urile nu vor înlocui prea curând magazinele. Cumpărăturile online au o serie de beneficii, dar magazinele fizice au și ele avantaje puternice – mai ales pentru piața de FMCG, mai arată studiul citat.
De fapt, majoritatea respondenților la nivel global (61%) declară că mersul la cumpărături este o experiență plăcută și antrenantă. Un procentaj similar (57%) consideră această vizită la magazin drept o ieșire placută cu familia.
„Comerțul conectat este o realitate. Consumatorii nu mai cumpară exclusiv online sau offline, ci au o abordare combinată, folosind canalul care se potrivește cel mai bine nevoilor lor. Cei mai de success retaileri și producători vor fi cei care se plasează la intersecția dintre lumea fizică și cea virtuală, folosind tehnologia pentru a satisface cumpărătorul oriunde, oricum și oricând dorește acesta să cumpere”, a spus Patrick Dodd, președinte al Global Retailer vertical, Nielsen.
Retailerii au multe opțiuni de digitalizare în magazine, cum ar fi cupoane pe mobil, aplicații pentru liste de cumpărături sau furnizarea de informații prin Wi-Fi în magazine. Folosirea cupoanelor mobile (18%) și listele mobile de cumpărături (15%) sunt cele mai utilizate forme de angajament digital in-store pe care le menționează respondenții la nivel global, cu aproape două treimi din ei intenționând să le folosească în viitor (65, respectiv 64%).
Circa 14% din respondenți au descarcăt deja aplicația mobilă a progamului de fidelitate a unui retailer pentru a primi informații despre oferte, iar 63% sunt dispuși să folosească o aplicație, dacă este disponibilă. Aproximativ unul din 10 respondenți (12%) se conectează pe Wi-Fi în magazine pentru a primi informații despre oferte, 11% folosesc computerele din magazine pentru a vedea gama lărgită de produse și tot 11% scanează QR coduri pentru a accesa informații suplimentare.
Coșurile virtuale nu le oglindesc neapărat pe cele fizice. De fapt, relația dintre cele două este de cele mai multe ori una inversă.
În SUA, de exemplu, mixul de produse vândute online este de aproximativ 60% non-food și 40% food, ce reprezintă exact imaginea inversă a bunurilor de larg consum din magazine, care este 60% food și 40% non-food.
Când vine vorba de preferințele legate de cumpărăturile din magazin, peisajul de retail pentru țările dezvoltate este diferit față de cel din țările în curs de dezvoltare.
În țările dezvoltate, vânzările sunt concentrate în supermarketuri mari și hypermarketuri, reprezentând 61% din vânzările de produse de îngrijire personală, 62% produse alimentare și băuturi și 79% produse de îngrijire casnică. În categoriile produselor alimentare și băuturi, magazinele din comerțul tradițional reprezintă 20% din vânzări. Similar, referitor la produsele de îngrijire persoanlă, 22% din vânzări provin din farmacii.
În țările în curs de dezvoltare, peisajul este mult mai fragmentat. Produsele alimentare și băuturile reprezintă categoria cea mai concentrată.
Circa 45% din vânzări provind din comerțul tradițional. Produsele de îngrijire personală și cele de uz casnic, pe de altă parte, sunt împărțite pe patru canale: farmacii, hypermarketuri, supermarketuri și magazine tradiționale. Deși hypermarketurile și supermarketurile cresc în aceste piețe, importanța magazinelor din comerțul tradițional nu ar trebui ignorată.
Studiul a analizat răspunsurile online a 30.000 de respondenți din 60 de țări, pentru a înțelege cum va afecta tehnologia digitală piața de retail în viitor. Raportul analizează cum este folosită tehnologia digitală de către consumatori și oferă indicii despre modul în care producătorii și retailerii pot alege soluții flexibile pentru a îmbunătăți experiența de cumpărare și pentru a crește traficul și vânzările în fiecare canal.