FacebookTwitterLinkedIn

Anul acesta, România a urcat în clasamentul celor mai puternice forțe militare ale lumii.

În prezent, Armata României este a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a a NATO, conform raportului anual Global Firepower.

Practic, România se află pe locul 38 din cele 140 de state analizate de către specialiștii care realizează topul Global Firepower, în baza PowerIndex, ce ține cont de 50 de factori individuali, precum aparatura militară sau numărul trupelor.

La nivel european, o evoluție interesantă este Italia, care a depășit Germania, iar după Brexit, statul italian a devenit a doua putere militară a Uniunii Europene, după Franța. La nivel mondial, Italia se situează pe poziția a 12-a, iar Germania – pe a 13-a.

În ceea ce privește podiumul clasamentului mondial Global Firepower, acesta a rămas neschimbat, fiind ocupat de Statele Unite, Rusia și China.

Raportul Global FirePower relevă faptul că Statele Unite ale Americii dețin cele mai puternice forțe aeriene și navale, rușii domină la capitolul forțelor mecanizate și blindate, în timp ce China are cei mai mulți militari activi.

Dacă facem referire la numărul soldaților, nicio armată din lume nu se compară cu cea a Chinei. În schimb, dacă luăm în calcul și alte elemente, precum numărul de arme, diversitatea acestora, industriile care deservesc sistemul militar, economia, organizarea și bugetul, Statele Unite ale Americii conduc topul.

De asemenea, printre cele două forțe militare puternice, se încadrează și Rusia, considerată în prezent cea de-a doua putere militară a lumii, datorită arsenalului ei nuclear, asta în timp ce Ucraina se află pe locul 22, în acest clasament.

Potrivit datelor furnizate de Global Firepower, Republica Populară Chineză are în prezent 2,19 milioane de militari activi. Statele Unite au 1,4 milioane, iar Rusia puțin peste un milion.

În 2019, cheltuielile militare mondiale au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii zece ani, acestea reprezentând efectul unei rivalităţi tot mai mari între marile puteri şi a cursei pentru noile tehnologii.

Cele mai mari două bugete militare mondiale rămân în Statele Unite și China, cu 685 de miliarde de dolari, respectiv 181. Ambele state au înregistrat o creștere semnificativă în 2019, de 6,6 procente fiecare.

Și în Europa, cheltuielile au crescut, în ultima perioadă, respectiv cu 4,2%, în special pe fondul îngrijorărilor legate de Rusia.

Cât de mare este Armata Română?

Revenind la Armata României, potrivit Military Balance 2021, realizat de IISS (Institutul Internațional pentru Studii Strategice), în prezent, aceasta are 68.500 de militari activi. Dintre aceștia, Forțele Terestre dețin un număr de 35.800, Forțele Aeriene – 10.700, Forțele Navale – 5.500, iar Forțele compozite: 16.500.

Acestora li se adaugă un număr de 57.000 de forțe paramilitare, în principal Jandarmerie. Forțele militare aflate în rezervă sunt estimate la 53.000 de persoane.

Privind către bugetul Apărării, după anul 2014, acesta a crescut constant, asta după ce aliații NATO au decis la summitul din Țara Galilor să facă eforturi pentru a aloca armatelor cel puțin 2% din PIB, iar cel puțin 20% din banii alocați să fie destinați achiziției de echipamente militare.

Așadar, în ultimii cinci ani, România a reușit să investească între 20 și 35% din această sumă în achiziția de echipamente noi de luptă. Astfel că din 2016 și până în 2020, cheltuielile statului român cu Armata s-au dublat, ajungând anul trecut să depășească 22 de miliarde de lei.