
Este important să investești timpul și efortul necesar în ceea ce faci, dacă vrei ca munca ta să-ți aducă rezultatele pe care contezi.
Acestea fiind spuse, ar trebui să știi că nu trebuie să exagerezi nici în direcția opusă. Munca în exces poate fi la fel de nocivă ca și lenea, atât în ce privește sănătatea ta, cât și în privința rezultatelor pe care le obții. Atunci când te suprasoliciți, luând asupra ta tot mai multe sarcini și încărcându-ți mereu programul, creezi pentru tine o situație complet nesustenabilă, care îți va afecta în mod negativ organismul și psihicul. Tocmai de aceea, este foarte important să cauți mereu un echilibru între obiectivele tale profesionale și sănătatea ta fizică și psihică. Iată ce probleme vin odată cu munca în exces și ce poți face pentru a le preîntâmpina:
Slăbirea vederii
Una din cauzele mai puțin cunoscute ale muncii în exces este slăbirea vederii. Atunci când petreci ore întregi în fața calculatorului ani la rând, vei simți efectele și asupra ochilor tăi. Litere mici care te forțează să te concentrezi mai mult, radiația ecranelor și luminozitatea intensă îți vor afecta vederea, lucru care poate conduce la stări de oboseală intensă.
Tocmai de aceea, e important să consulți un oftalmolog pentru a vedea dacă ai nevoie de ochelari de vedere, în special dacă începi să te simți obosit la serviciu fără un motiv evident. Ochelarii te vor ajuta să te concentrezi mai ușor și să vezi mai clar, iar ochii tăi nu vor mai obosi atunci când lucrezi. În plus, anumite tipuri de ochelari sunt concepute special pentru a-ți proteja ochii de radiația care vine din ecrane, lucru care îi face o opțiune foarte bună pentru cei care petrec mult timp în fața computerului.
Deficiența de somn
Conform Harvard Business Review, există legături foarte clare între deficiențele de somn și munca în exces. Fie că este vorba de stres, privitul la ecrane sau, pur și lipsa, timpului destinat relaxării înainte de somn, munca în exces poate avea efecte foarte nocive asupra felului în care dormim. Iar partea cea mai rea e faptul că aceste deficiențe continuă să se acumuleze. Fiecare noapte de somn insuficient contribuie la apariția unei serii de simptome negative, cum ar fi riscul apariției obezității, a bolilor de inimă sau chiar a diabetului.
Tocmai de aceea, e foarte important să-ți rezervi în fiecare seară, un timp destinat „relaxării”, departe de ecrane și de muncă. E foarte important să-ți organizezi programul de lucru în așa fel încât să ai mereu la dispoziție câteva ore în care să te destinzi înainte să te culci. Fie că faci o plimbare sau citești o carte, fie doar asculți puțină muzică, acest ritual te va ajuta să te pregătești mai ușor pentru culcare și să te bucuri de un somn mult mai odihnitor.
Creșterea consumului de alcool
Un studiu al Institutului Finlandez de Sănătate Ocupațională, realizat pe un eșantion de peste 330.000 de angajați din 14 țări diferite, arată o corelație clară între suprasolicitarea profesională și consumul de alcool în exces. Astfel, studiul a arătat că persoanele care lucrează mai mult de 48 de ore săptămânal au un risc mai mare de a dezvolta un apetit nesănătos pentru consumul de alcool.
Cu cât lucrăm mai mult, cu atât ne este mai greu să ne destindem. Prin urmare, pentru multe persoane, alcoolul poate oferi o modalitate de relaxare, în ciuda efectelor extrem de nocive pe care le poate avea pe termen lung. În consecință, e foarte important să îți formezi un program de lucru care să nu depășească 48 de ore săptămânal, indiferent de obiectivele tale sau solicitările angajatorului. Îți poți schimba locul de muncă, însă nu ai nicio garanție că îți poți recupera sănătatea pierdută.