FacebookTwitterLinkedIn

Favipiravir – medicament eficient în tratarea COVID-19

Favipiravir este un medicament pentru gripă, aprobat pentru utilizare clinică în Japonia, în 2014. În cadrul studiului clinic realizat de China, acest medicament nu a prezentat efecte adverse evidente, declară Zhang Xinmin, directorul Centrului Naţional pentru Dezvoltare Biotehnologică, aflat sub autoritatea Ministerului Ştiinţei şi Tehnologiei din China.

Studiul clinic a fost realizat pe un eșantion de peste 80 de pacienţi dintr-un spital din sudul Chinei. 35 dintre aceştia au beneficiat de tratament cu Favipiravir, iar 45 au fost incluşi într-un grup de control. Pacienţii care au urmat tratamentul cu Favipiravir au avut rezultate negative la testarea pentru COVID-19 într-un timp mai scurt în comparaţie cu pacienţii din grupul de control.

Deasemenea, un studiu clinic randomizat, multicentric, condus de Spitalul Zhongnan al Universităţii Wuhan, a sugerat că efectul terapeutic al Favipiravir este mult mai bun în comparaţie cu cel observat la grupul de control.

Favipiravir a fost deja recomandat echipelor medicale și ar putea fi inclus în planul de diagnostic și tratament pentru COVID-19 cât mai curând posibil.

O companie farmaceutică chineză a primit aprobarea Administraţiei Naţionale pentru Produse Medicale pentru a produce în masă medicamentul şi pentru a asigura o aprovizionare stabilă.

Tratamente cu celule stem, ficat artificial şi purificarea sângelui

În egală măsură, China promovează utilizarea unor tehnologii avansate, cum ar fi celulele stem, ficatul artificial și purificarea sângelui în tratamentul cazurilor severe de coronavirus.

Zhang susține că terapia cu celule stem se dovedeşte eficientă în reducerea reacţiilor inflamatorii severe cauzate de COVID-19, precum şi reducerea leziunilor la nivelul plămânilor şi a fibrozei pulmonare la pacienţii infectați.

China a iniţiat o serie de programe de cercetare clinică privind terapia cu celule stem împotriva COVID-19. Acestea includ un medicament cu celule stem şi o terapie cu celule stem mezenchimale.

Terapia cu celule stem a fost folosită pentru a trata 64 de pacienţi aflaţi în stare severă şi critică. Dificultăţile de respiraţie ale acestor pacienţilor au fost ameliorate treptat, iar vindecarea lor a durat între 8 şi 10 zile. În plus, această terapie a oferit avantaje în prevenirea fibrozei pulmonare şi îmbunătăţirea prognosticului pe termen lung pentru pacienţii cu COVID-19.

China încearcă să folosească ficatul artificial şi tehnologia de purificare a sângelui pentru a trata pacienţii critici. Pacienţii care au primit acest tratament au înregistrat reducerea nivelului de inflamaţie şi îmbunătăţirea zonei toracice. Perioada de ventilaţie artificială a acestora s-a redus la o medie de 7,7 zile, iar timpul de monitorizare a lor în regim de terapie intensivă s