
Autoritățile chineze analizează un pachet de măsuri pentru a inversa tendința descendentă a pieței bursiere, care a ajuns la minimele ultimilor cinci ani. Tentativele anterioare de a restabili încrederea investitorilor nereușind, premierul Li Qiang a solicitat implementarea unor măsuri „mai hotărâte”, potrivit Bloomberg.
Oficialii chinezi încearcă să mobilizeze aproximativ 2.000 de miliarde de yuani (278 de miliarde de dolari), în special din conturile offshore ale întreprinderilor de stat chineze, pentru a crea un fond de stabilizare menit să cumpere acțiuni pe piața internă prin intermediul burselor din Hong Kong. De asemenea, au alocat cel puțin 300 de miliarde de yuani din fondurile locale pentru investiții în acțiuni pe piața internă prin intermediul China Securities Finance Corp. sau Central Huijin Investment Ltd.
Stabilizarea piețelor este considerată crucială pentru calmarea investitorilor, mulți fiind afectați de criza prelungită din sectorul imobiliar, și pentru menținerea stabilității sociale în contextul unor presiuni economice multiple.
„Potențialul pachet de sprijin ar trebui să fie capabil să stopeze scăderile pe termen scurt și să stabilizeze piețele, însă achizițiile de stat au avut, în mod istoric, un succes limitat în a schimba sentimentul pieței dacă nu sunt urmate de măsuri suplimentare”, a declarat Marvin Chen, strateg la Bloomberg Intelligence.
În ultimele zile, acțiunile chinezești onshore au înregistrat o încetinire a creșterii, încheindu-se cu o creștere de doar 0,4%, în timp ce indicatorul acțiunilor chinezești listate la Hong Kong a înregistrat o creștere de 2,8%, reducând avansul de 4,1% înregistrat anterior.
La o reuniune a Consiliului de Stat, cabinetul chinez a primit informații cu privire la operațiunile piețelor de capital, alături de considerații privind activitățile conexe. Detalii suplimentare despre direcțiile viitoare ale autorităților chineze nu au fost dezvăluite în comunicatul oficial.
De la vârful atins în 2021, peste 6.000 de miliarde de dolari au fost șterse din valoarea de piață a acțiunilor chinezești din China și Hong Kong, subliniind provocările cu care se confruntă Beijingul în încercarea de a restabili încrederea investitorilor.