În acest sens, oficialii europene au trimis o scrisoare de punere în întârziere cu privire la excluderea unor livrări de produse de origine animală de la respectarea Regulamentului nr. 853/2004 privind stabilirea unor norme specifice de igienă, transmite Agerpres.
Conform unui comunicat al executivului european, scrisoarea reprezintă de fapt o formalitate prin care este deschisă procedura de infringement. În scrisoare se mai precizează și faptul că România nu respectă nici unele prevederi din Regulamentul nr. 178/2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei în domeniul alimentar precum şi din Regulamentul nr. 852/2004 privind igiena produselor alimentare.
Așadar, Comisia trage un semnal de alarmă precizând că normele româneşti de igienă se aplică şi produselor care sunt supuse liberei circulaţii pe piaţa internă, iar respectarea lor este obligatorie şi le conferă prezumţia de conformitate cu obligaţiile impuse de legislaţia UE.
“Normele naţionale privind igiena produselor alimentare ar fi trebuit comunicate în faza de proiect, potrivit Directivei 2015/1535, pentru a permite Comisiei să evalueze compatibilitatea lor cu legislaţia UE. Eşecul de a comunica aceste norme constituie o încălcare a obligaţiilor de notificare prevăzute la articolul 5 alineatul (1) în Directiva 2015/1535”, subliniază executivul comunitar.
În acest context, România are la dispoziție o perioadă de trei luni pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficienţelor identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităţilor române un aviz motivat.