
Traficul de mărfuri din portul Constanţa este îngreunat din cauza infrastructurii feroviare învechite şi subdimensionate și a restricțiilor de viteză excesiv de numeroase. În ultimii trei ani, portul nu a beneficiat de lucrări de repoarați și mentenanță, apreciază un raport al Consiliului Concurenței.
„Deşi există un plan de măsuri pentru fluidizarea tranzitului de mărfuri în Portul Constanţa, care prevede eliberarea unor linii de cale ferată blocate cu vagoanele CFR Marfă, precum şi implementarea de către CFR SA a unui program de lucrări de reparaţii şi întreţinere necesare pentru infrastructura feroviară, acesta nu a fost pus complet în aplicare”, se arată în raport.
Traficul de mărfuri prin portul Constanța a crescut semnificativ în ultima jumătate de an, impulsionat de conflictul din Ucraina, dar Consiliul Concurenţei atrage atenţia că trebuie deblocate liniile de cale ferată care sunt ocupate de vagoane de marfă nefuncţionale şi care îngreunează operațiunile portuare.
Autoritatea pentru Concurență a emis o serie de recomandări necesare dezvoltării portului, precum construirea unui terminal GNL, mai ales că pe coasta de vest a Mării Negre nu există o astfel de unitate, dar și a unui terminal specializat în barje, care ar permite acostarea a peste 200 de barje simultan şi ar creşte traficul de cereale, îngrăşăminte, seminţe uleioase şi combustibili minerali solizi.
”Este vitală repunerea în funcţiune a liniilor de cale ferată care sunt închise din cauza stării tehnice necorespunzătoare, în caz contrar ar putea conduce la blocarea Portului, ceea ce va afecta economia naţională prin perturbarea activităţii de import-export şi, implicit, aprovizionarea cu materii prime şi produse agro-alimentare”, precizează sursa citată.