
Patinajul artistic este unul dintre cele mai frumoase și grațioase sporturi și mulți copii visează să facă piruete pe gheață. Însă dincolo de mirajul pe care-l creează în jurul lui, copiii se pot bucura din plin de beneficiile pe care patinajul le are asupra organismului. Patinajul artistic de performanță contribuie atât la dezvoltarea armonioasă a corpului, cât și a simțului artistic al copilului. Este unul dintre puținele sporturi prin care micuțul tău se poate exprima artistic prin muzica aleasă. Iar mai important de atât este faptul că nu doar cei mici au de câștigat când își petrec timpul pe gheață, ci și adulții. Stabilitate, control, putere sunt doar câteva abilități câștigate de cei care practică patinajul!
Beneficii pentru articulații și mușchi
Atunci când patinăm, aproape toate grupele de mușchi din organism lucrează, iar alunecarea implică sincronizarea picioarelor, un exercițiu important pentru flexibilitatea articulațiilor. De asemenea, patinajul întărește mușchii. În patinaj folosim o mulțime de mușchi mici, care nu primesc antrenament în viața de zi cu zi. Este vorba în special despre mușchii din jurul șoldurilor, genunchilor și gleznelor. Consolidarea acestora ne ajută și în alte activități precum alergatul, schiatul sau yoga.
Echilibrul și coordonarea, două abilități stimulate când practicăm patinajul
Întărirea musculaturii și flexibilitatea articulațiilor ajută la echilibrarea corpului. Același rezultat îl are și încercarea de a rămâne în picioare pe gheață. Când punem patinele în picioare și ieșim pe gheață, tonifiem musculatura și învățăm să controlăm corpul mai bine. Iar acest lucru se întâmplă încă de la prima încercare de a patina. De aceea, copiii care merg periodic la patinaj sunt stimulați motric și fac față mult mai bine altor activități sportive.
Pe patine, inima e mai sănătoasă
Ceea ce este formidabil la acest sport e că nu ne dăm seama că depunem un efort fizic. Întreaga activitatea este una distractivă.
Însă, la fel ca la orice activitate fizică, în timpul practicării patinajului crește ritmul cardiac, pomparea sângelui în organism este făcută cu putere, toate acestea contribuind la sănătatea cardiovasculară.
Este relaxant și distractiv! Adio, stres!
Sportul este o metodă eficientă de a ne elibera de stres, deoarece în timpul exercițiilor sunt eliberate endorfine în creier, iar în timpul iernii patinajul poate fi soluția de care avem nevoie. Totodată, când învățăm să patinăm, încrederea în forțele proprii crește. În plus, învățarea mișcărilor noi și sofisticate (mersul cu spatele, piruetele), îmbunătățesc capacitatea de concentrare.
Ce trebuie să știm înainte de a îndruma copilul către practicarea patinajului?
Îşi doreşte copilul să patineze?