FacebookTwitterLinkedIn

Școala și activitățile extrașcolare nu lasă mult timp liber copiilor, dar cel mai important este să-l aibă și să-l fructifice la maximum, deoarece este foarte important în dezvoltarea lor. Tu te implici în timpul liber al copiilor sau îi lași liberi?

Lavinia Goste și Marius Zorilă, muzicieni

„Curajoși și „bătăioși”, așa cum ne știu toţi cunoscuţii noștri, toamna aceasta am luat o decizie extraordinară pentru familia noastră. Am decis să lăsăm aerul chic și boem al Bucureștiului pentru mici vacanţe și întâlniri cu prietenii noștri dragi de aici și să ne mutăm în inima Ardealului, la Cluj. Bineînţeles că această provocare a venit la pachet și cu schimbarea școlii fetelor, după ciclul primar. Ne-am consultat cu ele încă de când am simţit primul imbold al acestui mare pas și am fost cu toţii de acord că sunt pregătite pentru asta. Școala gimnazială venea oricum la pachet cu schimbări, așa că am decis împreună să pornim în aventura vieţii noastre, Maria și Ioana începând  clasa a V-a la un prestigios colegiu din Cluj.

Chiar dacă viaţa de artist presupune multe plecări de acasă, mereu am fost prezenţi în viaţa fetiţelor și am petrecut cu ele cât mai mult timp. Atunci când s-a putut. Chit că veneam de la spectacol la 4 dimineaţa, la 7 le pregăteam de școală. Le-am îndrumat cât am putut noi în ceea ce privește școala și, deși au înclinaţii total diferite, una spre literatură și una spre matematică, gemene fiind, ne bucurăm extraordinar să constatăm că ele sunt cele mai fericite când mergem în librării. Ne place extraordinar să ne petrecem timpul liber împreună, nu au existat vacanţe fără fete și tot ceea ce ne dorim este să reușim să rămânem la fel de conectaţi, toţi patru, mulţi, mulţi ani de acum încolo. Le dorim mult succes tuturor părinţilor în acest an școlar, pentru că știm bine că în spatele fiecărui copil curajos se află un părinte care și-a făcut deja 1.000 de griji.”

Mihaela Călin, prezentator TV

„Petru este în ultimul an de grădiniță. Este foarte fericit și mândru de el că este în grupa mare. Și pentru că încă vorbim despre etapa de grădiniță, încă nu există teme pentru acasă, proiecte sau romane de citit și noi îi lăsăm cât de multă libertate putem. Joaca este foarte importantă pentru dezvoltarea copiilor, iar Petru este exact în această etapă și noi respectăm acest lucru. Îl vedem că aproape tot timpul se joacă și face din orice o joacă. Este foarte distractiv și interesant pentru că inventează situații, personaje pe care le aduce printr-o poveste în activitățile noastre zilnice. Avem grijă ca din când în când să verificăm dacă distinge corect între lumea reală și cea imaginară și se pare că știe perfect care sunt limitele și diferențele, dar îi place foarte tare să se joace… între cele două lumi.

Încercăm să ne bucurăm cu toții din plin de ultimul an de grădiniță, ultimul an de joacă după pofta inimii, ultimul an în care educația se face mai mult prin exemplul părinților și cu mulți pupici.”

Ruxandra Luca, prezentator TV

„Toți cei trei copii ai mei merg la aceeași instituție de învățământ, Avi la grădiniță, Aris este în clasa a treia, iar Albert la liceu, clasa a zecea. Programul lor este încărcat în timpul săptămânii. 

Așadar, între trezitul la ora 6, culcatul devreme și întorsul acasă târziu, teme, mâncat, dușat, făcut ghiozdan și pregătit hainele pentru a doua zi, nu le rămâne foarte mult timp cu adevărat liber. Puținul pe care îl au, însă, îl petrec așa cum vor: se joacă împreună, construiesc seturi Lego, stau și la ecrane, pentru că tehnologia este prezentă în viața noastră, dar cu limite, se joacă cu animăluțele noastre.

Ce am eu grijă este să strecor, ori de câte ori pot, și momente petrecute împreună, ca familie, dar și timp cu fiecare copil în parte. Asta mi se pare vital, timpul cu fiecare în parte, oricât de puțin, pentru că au vârste diferite, nevoi diferite.

Una peste alta, luând în calcul faptul că timpul liber al copiilor mei nu este prea generos, aș spune că profită la maximum de el. Iar eu îi las să facă asta, să se bucure de clipele libere, făcând lucruri care le plac.“