
Cornel Bălan, Managing Partner la IQ Agency, vorbește despre specificul comunicării în domeniu medical și despre relația de parteneriat a agenției cu clienții săi.
Forbes: Care este modelul de business al agenției de comunicare IQ Agency? Elementele ce diferențiază agenția de competitorii din piață?
Cornel Bălan: IQ Agency International este o agenție independentă care furnizează performanță prin tot portofoliul de servicii integrate. Practic, avem în portofoliul nostru de servicii toată gama de proiecte pe care am putea să le oferim clienților noștri mai mult decât zona de proiecte digitale.
Prin serviciile integrate acoperim plaja de la zona de consultanță, PR și tot ce ține de partea de comunicare până la brand awareness, strategii și acțiuni digitale, creare de evenimente, producție foto și video. Putem să spunem că este o agenție full-service.
De fapt, lucru foarte important, urmărim de fiecare dată să oferim performanță, rezultate extraordinar de bune tuturor clienților, ajutându-i să-și îndeplinească obiectivele strategice de business.
Nu întâmplător am amintit de zona de consultanță pentru că nu suntem niște simpli livratori de proiecte de marketing sau comunicare. De fiecare dată, ne implicăm alături de toți clienții noștri ca să gândim împreună cele mai bune soluții, să construim împreună mecanismele care pot să-i poziționeze pe locurile dorite.
De altfel, echipei noastre nu-i place titulatura de „client”. Noi considerăm pe toți clienții drept parteneri. Suntem niște coechipieri pentru ei. E mai mult decât un simplu client pentru care ai prestat un serviciu, ai închis calculatorul și… la revedere!
Nu! Este o muncă în care investim energie, timp, pasiune și suflet. Tocmai pentru că atunci rezultatul va fi cel pe care îl vizăm.
Forbes: Ce înțelegeți prin consultanța oferită partenerilor?
Cornel Bălan: Consultanța este un proces foarte vast. În primul rând, trebuie pornit de la un ingredient esențial: încrederea. Și de-o parte și de cealaltă. Pentru că, în clipa în care noi ca și agenție începem să creionăm un proiect de la primele etape, este clar că trebuie să avem o serie de informații cu caracter confidențial. Noi trebuie să discutăm cu partenerii, beneficiarii finali ai muncii noastre, despre ce înseamnă punctele prin care trebuie să trecem.
În această comunicare trebuie să fim foarte deschiși, transparenți și să putem să gândim împreună cu adevărat mecanismele care vor aduce rezultate.
Să nu uităm că ne aflăm într-o eră digitală! Este foarte important ca toate acțiunile noastre să aibă în vedere acest lucru. Pe de altă parte, este foarte important ca și companiile beneficiare pentru care noi lucrăm să aibă în vedere că business-ul se construiește pe această componentă digitală.
Pentru că astăzi, toate instrumente și canalele pe care ni le oferă digitalul au un impact rapid și masiv pe toate categoriile de public.
Dacă în urmă cu 15 ani, televiziunea avea un impact mare, apoi veneau radioul și presa scrisă, astăzi internetul are o putere mult mai mare. Componenta temporală s-a diminuat foarte mult astfel încât un mesajul poate să impacteze publicul în câtva secunde.
CARTE DE VIZITĂ
Cornel Bălan are 20 de ani de experiență în marketing și comunicare. A fost membru în board-ul director al Agenției Mediafax din cadrul Grupului MediaPro, consultant de business și marcomm pentru companii naționale și internaționale din diverse domenii de activitate.
De peste 10 ani creează și implementează strategii și action planuri pentru companii românești și multinaționale din domeniul medical.
În prezent, este managing partner al IQ Agency International, ce activează în România și Spania.
Forbes: Partenerii dvs de business și-au însușit lecția digitalizării?
Cornel Bălan: Da! De asta suntem noi alături de ei! Ca să-i ajutăm să înțeleagă beneficiile, să construiască și să dezvolte tot ce înseamnă de la brand awareness, de exemplu, până la îndeplinirea obiectivelor strategice de vânzări, să aibă în vedere această componentă foarte importantă, digitalul.
De asemenea, consider că doar digitalul, fără a alătura celelalte instrumente clasice, în ceea ce înseamnă marketingul și comunicarea, nu va atinge randamentul maxim. Mixul dintre toate acestea construiește o bază solidă pentru notorietatea business-ului respectiv pe care poți să construiești… infinit.
Am menționat mai devreme că noi nu ne limităm doar la zona digitală, pentru că plaja este infinit extinsă dacă mixăm și celelalte elemente.
Forbes: Care este specificul comunicării în domeniul medical? Care sunt restricțiile și oportunitățile?
Cornel Bălan: În primul rând, trebuie să înțelegem cu toții că domeniul medical are o specificitate care nu seamănă cu nimic altceva. Mai mult decât atât, comunicarea (marketing, PR etc.) este total diferită față de alte domenii.
Rapiditate, mesaj clar, concis – aceste lucruri trebuie să ne ghideze și să le avem permanent în minte.
În cadrul domeniului medical, emițătorul este furnizorul de servicii medicale, mesajul este ceea ce ne dorim să transmitem publicului, iar receptorul fiind mass-market, adică publicul nostru general.
Dacă nu suntem familiarizați cu termenii din domeniul medical, dacă nu facem o documentare ca să înțelegem exact ce se întâmplă în acest domeniu, care este fluxul pacientului, ce înseamnă anumite manopere medicale, care sunt beneficiile și riscurile, dacă noi nu ne facem toate aceste lecții, lecții care pot dura ani, nu avem cum să fim niște buni comunicatori.
Nu putem să construim orișicum în acest domeniu doar pentru că vrem să fim în atenția publicului.
Conținutul mesajului este foarte important. Prin conținut nu mă refer doar la text. Mă refer la text și la imagine (vizual). Știm cu toții că o imagine face cât o mie de cuvinte. Dacă imaginea nu este bine construită, cu atenție și grijă, atunci mai mult riscăm să stricăm decât să construim.
Noi, ca și comunicatori, trebuie să eliminăm spaimele și fricile oamenilor. Trebuie să ne gândim foarte bine cum afectează emoțiile respective beneficiarii mesajelor.
Dacă am creat un vizual, trebuie să ne întrebăm dacă emoția respectivă este cea vizată de noi și cum este impactat omul care îl vede și primește mesajul respectiv. Pentru că de foarte multe ori, ca specialiști în marketing, trebuie să ne punem într-o poziție și de-o parte și de alta, și a emițătorului și a receptorului. Nu putem să fim undeva în afara jocului, nu se poate!
Mai mult decât atât, este foarte important ca mixul dintre text și vizual să fie perfect. În această construcție, noi trebuie să fim foarte atenți ce fel de termeni folosim și să-i aducem la un nivel de înțelegere al publicului fără a scădea valoarea termenilor respectivi.
Urmărește interviul integral pe pagina de YouTube a revistei Forbes România.