
Contextul economic fragil, războiul din Ucraina și redeschiderea magazinelor fizice au afectat sectorul de eCommerce, care a înregistrat o scădere de 0,7% în perioada aprilie-iunie, dar a revenit pe creștere în trimestrul al treilea, cu un avans de 7%. Pe de altă parte, valoarea medie a comenzilor online a crescut cu 26,4%, în mare parte din cauza inflației.
„Un accentuat sentiment de prudență, pe alocuri chiar panică, s-a resimțit atât în aprovizionarea cu stocuri de către comercianți, cât și in apetitul de cumpărare manifestat de consumatori”, declară Ciprian Cazacu, cofondator easySales.
În primele trei luni ale acestui an, sectorul de eCommerce a crescut cu 35%.
Cu toate acestea, noile obiceiuri de consum ale românilor, dar și inflația, au majorat cheltuiala medie pentru o singură comandă de la 170 lei în trimestrul al treilea al anului trecut, la 215 lei în aceeași perioadă a anului curent.
În ceea ce privește categoriile de produse vândute în 2022 se observă o nouă schimbare, în mare parte determinată de deschiderea circulației interne și internaționale, a școlilor și, în general, reluarea activităților sociale.
Cele mai mari creșteri față de anul trecut au fost înregistate pentru produsele de modă (+22%), sport (+13%), cărți, filme și muzică (+18%) și periferice PC și software (+17%).
Ritmului vânzărilor a scăzut în domeniul produselor de înfrumusețare (-19%), jucării (-7%) și auto-moto (-6%).
„Așteptările sunt ca, în continuare, clienții să cumpere mai mult rațional și mai puțin compulsiv. Consumatorii își planifică mai atent cheltuielile, analizează mai mult prețurile și caută tot mai des să obțină reduceri, accesând ofertele comercianților”, adaugă Cazacu.