FacebookTwitterLinkedIn

Ana Dumitrache, Country Manager al CTP, și Andrei Koszti, Regional Commercial Manager al CTP

Anul trecut au fost tranzacționați în România în jur de 900.000 metri pătrați de spații logistice și industriale, inclusiv reînnoiri și contracte noi. Peste jumătate din suprafată, în jur de 500.000 mp, au fost închiriați de CTP. Dar, pe lângă creșterea suprafețelor închiriate, compania vizează și diversificarea portofoliului.

Ana Dumitrache, Country Manager al CTP, explică de ce planurile de dezvoltare ale parcurilor deținute de companie vizează și o importantă componentă socială, și de ce se dorește crearea de comunități: retenția forței de muncă este una dintre problemele tuturor managerilor, într-o perioadă caracterizată ca “Marea Demisie.”

Diversificarea portofoliului: Clubhaus, CTFlex și CTBox

CTP merge înainte cu construirea centrelor comunitare Clubhaus, care au funcțiuni multiple, inclusiv spații de conferințe, puncte sanitare, restaurante sau cafenele, amfiteatre și zone de relaxare, facilități care să sprijine rezidenții în atragerea forței de muncă. Primul Clubhaus, o investiție de 2,6 milioane euro, a fost deschis anul trecut în cadrul CTPark Bucharest West, iar anul acesta vor urma altele în CTPark Timișoara, cel mai mare proiect al companiei din afara capitalei, și la CTP București Km 13. „Am deschis și deschidem în permanență noi locații, nu doar pentru a ne extinde suprafața, ci și pentru a ne difersifica portofoliul. Începem anul cu noi produse, CTFlex și CTBox, tipologii de clădiri cu spații mai mici și înălțimi reduse, care vin în întâmpinarea nevoilor clienților noștri. Le vom dezvolta atât în cadrul parcurilor proprii, cât și în cele construite special pentru clienți. Strategia noastră de business urmărește dezvoltarea de comunități de afaceri în care angajații să aibă un trai decent, să poată lua masa într-un mediu plăcut, să aibă locuri de întâlnire și de relaxare, inclusiv zone de barbeque sau chiar terenuri de sport”, a punctat Ana Dumitrache în cadrul unei întâlniri cu presa.

Clubhaus CTPark Bucharest West

Locuințe de serviciu în vestul Bucureștiului

Urmând un model de succes început în Cehia, unde CTP a construit un complex de locuințe de serviciu care oferă cazare pe termen lung, dezvoltatorul a luat în calcul replicarea acestui tip de proiect și în România. Este vorba de un ansamblu de 540 de locuințe de tip studio, cu baie proprie și spații comune de recreere. „În Cehia genul acesta de locuințe s-au dezvoltat foarte bine în rândul tinerilor, care sunt dornici să experimenteze înainte de a se stabili definitiv undeva și care au o cultură bazată pe co-working și co-living”, explică Ana Dumitrache. În Cehia, proiectul și-a dublat dimensiunea în cinci ani de zile. În București, ansamblul nu va fi dezvoltat în interiorul CTPark Bucharest West, ci într-unul din satele învecinate, astfel încât să le ofere rezidenților o mai bună delimitare a vieții private de cea profesională.

„Avem deja primele schițe ale acestui proiect, iar anul acesta, cu puțin noroc, îl vom demara”, declară șefa CTP România.

Spre alte puncte cardinale – nordul și sudul capitalei

După ce s-a dezvoltat puternic în partea de vest a Bucureștiului, în principal datorită disponibilității rețelei de drumuri și a conexiunii cu restul țării, CTP are proiecte mai mult sau mai puțin avansate și în alte zone ale capitalei. Unul vizează dezvoltarea unui parc logistic de peste 100.000 de mp în nord-estul orașului, în Ștefăneștii de Jos. Acolo a semnat deja cu Rohlik Group, retailer online de produse alimentare, pentru 12.000 mp, inclusiv spații cu temperatură controlată, și cu Tuborg România pentru 10.300 mp. Noul depozit va fi principalul punct de distribuție pentru toate produsele alcoolice și non-alcoolice din portofoliul acestei companii.

În plus, CTP a cumpărat 20 de hectare de teren în sudul capitalei, unde dezvoltă, într-o primă etapă, 33.000 mp, urmând să pornească construirea altor 60.000 mp. Dar nu înainte de a pune la punct infrastructura necesară.

„De fapt, în cazul tuturor proiectelor noastre, primul lucru a fost rezolvarea accesului, înainte de a demara construcția clădirilor. Aceasta pentru că ne dorim să oferim beneficii comunităților locale și să oferim un exemplu bun mediului de afaceri și pieței de real estate din țară”, adaugă Ana Dumitrache.

Un alt proiect de infrastructură, dezvoltat în parteneriat cu autoritățile locale, a vizat construirea pasarelei peste Autostrada A1, care a fost finanțată de CTP și a beneficiat de suportul Primăriei din Bolintin. „Aici nu vom vedea blocaje. Este cel mai mare parc logistic din această parte a Europei (CTPark Bucharest West n.r.) unde nu există probleme de trafic.” (A.D.)

Terminal cargo la Oradea

Un alt proiect în premieră privește construirea primului terminal cargo din țară, în parteneriat cu Aeroportul din Oradea. Terminalul va fi conectat direct la pistă și va beneficia de toate facilitățile necesare. CTP a obținut aproape toate avizele necesare, astfel că speră ca cel mai târziu la 1 august să fie gata prima clădire, reprezentând 16.000 mp.

Exemplul autorităților din Oradea nu a rămas fără ecou, astfel că și șefii altor aeroporturi din țară și-au exprimat interesul pentru a replica acest model.

Potrivit directorului Aeroportului Oradea, Răzvan Horga, terminalul va avea capacitatea de procesare simultană a patru aeronave de categorie C, din familia Airbus 320-321 sau Boeing 730-737, dar și a celor de categorie mai grea.

Aeroportul din Oradea a semnat, acum două săptămâni, un contract de finanțare cu fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii, și are un proiect de prelungire a pistei, până la 2.500 de metri.  

Nu cresc cheltuielile de service charge

CTP a anunțat că, în pofida creșterii prețurilor la energie, clienții parcurilor nu vor simți nicio diferență în privința service charge (costul serviciilor). „Nu am vrut să transmitem povara creșterii prețurilor la energie către clienții noștri. Avem un produs foarte economic, iar suprafața pe care o deținem, de 2 milioane mp, ne ajută să obținem un preț adecvat de la furnizorii de energie,” a punctat și Andrei Koszti, Regional Commercial Manager al CTP.

El a adăugat că toate clădirile sunt concepute astfel încât să suporte panouri fotovoltaice. Există deja în derulare un proiect, în CTPark Bucharest West, prin care se va trece la energie solară pentru rezidenții parcului. În plus, fațadele clădirilor sunt izolate cu vată minerală, în tavan sunt amplasate luminatoare, se folosesc LED-uri eficiente și există deja stații de încărcare pentru autovehicule electrice, urmând ca acestea să fie instalate, în viitor, în toate parcurile deținute de dezvoltator.

În opinia reprezentanților CTP, România se va impune ca un hub al centrelor de distribuție din regiune. „Din această perspectivă, avem o poziție geografică foarte fericită. Suntem aproape nu doar de Balcani, ci și de Turcia și Orientul Mijlociu”, concluzionează Ana Dumitrache, Country Manager al CTP România.