FacebookTwitterLinkedIn

Între multele lucruri pe care le-ați enumera rapid, unul este sigur: prezența părinților cu copii de toate vârstele, de la bebeluși la adolescenți. Și poate v-ați îndoit că cei mai mici vizitatori chiar au înțeles ceva. Așa să fie?

Ei bine, psihologii spun că nu există vârstă nepotrivită pentru cultivarea spiritului și pentru a învăța ceva nou. Atunci de ce să nu încerci un matineu de weekend la muzeu, împreună cu copilul, chiar dacă ți se pare prea mic pentru o asemenea activitate? Aceasta ar fi ocazia să aflați împreună tot felul de lucruri interesante și să împărtășiți o experiență unică. Și ar mai fi un bun început pentru apetitul pentru cunoaștere al copiilor.

Ce muzee îi interesează pe preșcolari

Ceea ce ne place nouă, ca adulți, nu este totdeauna interesant pentru cei mici. O bună alegere a muzeului este prima condiție a reușitei, dar nu e un lucru ușor. Pentru început, cel mai bine este să ne orientăm spre muzeele tematice, cum sunt Muzeul Antipa, Muzeul CFR, Muzeul Satului sau Muzeul Militar, dacă ne referim la București. Dar și alte orașe din țară oferă oportunități excelente: Muzeul Ceasurilor din Ploiești, Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul Marinei din Constanța și multe altele. Explicațiile pe care le primește copilul preșcolar trebuie să fie, evident, la nivelul lui de înțelegere. Multe muzee au programe speciale prin care încearcă să atragă copiii. În acest sens, părinții pot consulta site-urile acestor instituții, unde se găsesc toate informațiile despre cursuri și ateliere.

Câteva propuneri care vă pot tenta

* Muzeul de Istorie Națională „Grigore Antipa“, din București, care găzduiește până în luna mai expoziția temporară „Venin – Frumusețe de neatins“, unde copiii pot vedea și studia comportamentul celor mai veninoase animale.  De notat că până la 29 aprilie are loc un atelier intitulat Provocarea Lego, program de educație prin aplicații teoretice și practice distractive.

* Muzeul Național de Geologie, din București, care găzduiește excepționale colecții de pietre și minerale, deosebit de atrăgătoare pentru cei mici. În plus, aici se desfășoară un program bogat de târguri și expoziții care îi pot interesa pe copii.

* Muzeul CFR, aflat tot în Capitală, este un loc de poveste pentru cei mai mici năzdrăvani. Zona destinată trenulețelor electrice în miniatură cu trasee accidentate, tuneluri, poduri, gări și semafoare este de-a dreptul fascinantă.

* Muzeul Național de Artă, un loc emblematic pentru cultura noastră, poate fi vizitat și cu un copilaș mai mic, pentru că acolo sunt organizate tururi ale unor spații cu mare încărcătură istorică. Pot fi vizitate Sufrageria Regală, Scara Voievozilor și Sala Tronului, Expoziția Fragmente de memorie – Portrete Regale, Palatul Regal, care redă atmosfera unor momente din istoria familiei regale. Aceste tururi se organizează în fiecare al treilea weekend al lunii, începând cu orele 11.30, 14.00 şi 16.30.

* Muzeul Național de Istorie, aflat nu întâmplător în Centrul Vechi al Bucureștiului, poate fi vizitat de copii preșcolari. Recomandarea noastră este Sala Tezaurului: acolo sunt expuse marile tezaure antice descoperite pe teritoriul României, obiecte care au aparținut Casei Regale, peste 3.000 de exponate de excepție. În plus, atelierele Dacii și Romanii în care copiii au șansa să afle cum arătau dacii, cum luptau, cum trăiau, urmărind scene de pe Columna lui Traian, Heraldica pe înțelesul copiilor și Micii orfevrii.

* Muzeul Pompierilor, găzduit de Foișorul de foc din București, și Observatorul Astronomic, Muzeul Militar sunt alte destinații pe care le puteți înscrie pe agenda de weekend a familiei pentru că vor stârni, cu siguranță, interesul micuților.