
Această alternativă este preferabilă lucratului de acasă deoarece, pe lângă acces la costuri rezonabile la un spaţiu de lucru central, membrii unui hub au ocazia să schimbe idei şi să interacţioneze cu alţi reprezentanţi ai comunităţii, să găsească potenţiali parteneri şi colaboratori, să înveţe din experienţele celor din jur. Într-un hub, întregul este mai mare decât suma părţilor: comunitatea este partea cea mai valoroasă şi beneficiul principal al membrilor.
Începând cu luna mai, comunitatea antreprenorilor în tehnologie din Bucureşti are un loc al ei: TechHub Bucharest, primul spaţiu de co-working care le este dedicat în exclusivitate. TechHub Bucharest s-a născut din nevoia antreprenorilor tech din România de a lucra împreună, de a avea un spaţiu al lor în care pot ieşi din lumea virtuală, se pot desprinde de ecranele calculatoarelor şi pot discuta faţă în faţă.
Totul a început anul trecut, mai exact pe data de 5 iunie 2012, cu un simplu post pe blog scris de Bogdan Iordache, Co-Fondator şi CEO al How to Web (cel mai important eveniment despre antreprenoriat şi tehnologie din Europa de Sud-Est). Echipa How to Web tocmai fusese anunţată că Bucharest Hub, spaţiul de co-working din care îşi desfăşurau activitatea în acel moment, urma să se închidă. Lui Bogdan îi placea schimbul de experienţă şi interactivitatea mediului de lucru, aşa că şi-a spus nemulţumirea pe blog şi a continuat prin a-şi întreba cititorii dacă au nevoie de un hub.
În câteva ore, căsuţa de mail era plină: peste 25 de răspunsuri pozitive, entuziaste la adresa înfiinţării unui nou hub. Ca urmare, o zi mai târziu Bogdan publica rezultatele şi un checklist pentru hub-ul pe care se apuca atunci să îl construiască. Pe 9 iunie, proiectul avea deja un nume, The Next Hub şi trebuia să devină punctul de întâlnire al comunităţii tech din Bucureşti, un spaţiu deschis de 350 – 450 de metri pătraţi în centrul capitalei, unde start-up-urile pot lucra împreună. Tot atunci au început şi discuţiile cu reţeaua internaţională TechHub – asta pentru că Bogdan îşi dorea ca hub-ul să fie conectat la o comunitate globală şi să înveţe în acelaşi timp de la cei care au deja experienţă în domeniu.
La final de iunie lucrurile continuau să evolueze frumos, iar echipa How to Web era în căutarea spaţiului potrivit pentru The Next Hub. Cu toate astea, dezvoltarea proiectului a stagnat şi mai apoi s-a oprit pe măsură ce se apropia How to Web. Bogdan şi echipa sa erau implicaţi în totalitate în eveniment, iar The Next Hub a trecut pe plan secundar.
Situaţia a rămas neschimbata până la finalul lunii octombrie. Cu puţin timp înainte de How to Web, Bogdan a ieşit la o bere cu un bun prieten, Daniel Dragomir, pe atunci Marketing Manager al Fundaţiei Post-Privatizare. Vorbeau despre tehnologie şi inovaţie, despre România şi cum se poate dezvolta regiunea, când a venit vorba despre TechHub. Daniel îşi dorea să se implice în proiect, aşa că au reînceput discuţiile şi căutările pentru spaţiul potrivit, comunicarea cu antreprenorii interesaţi de spaţiu şi discuţiile pentru posibile parteneriate. În luna noiembrie la How to Web au anunţat oficial lansarea TechHub Bucharest, în prezenţa lui Mike Butcher şi Elizabeth Varaley, Co-Fondatorii reţelei internaţionale.
La început de 2013, Ştefan Szakal s-a alăturat echipei TechHub în calitate de Co-Fondator. Ştefan este Co-Fondator al X3 şi Ctrl-D şi a dezvoltat de-a lungul timpului diferite proiecte; s-a alăturat TechHub în primul rând datorită colaborărilor frumoase pe care le avusese până atunci cu Daniel şi Bogdan şi pentru că avea încredere potenţialul proiectului şi în impactul pe care acesta urma să îl aibă pentru dezvoltarea comunităţii tech din România.
Cu sprijinul lui Victor Anastasiu au găsit spaţiul dorit situat în inima Bucureştiului, iar la finalul lunii februarie au semnat contractul. A urmat o perioadă intensă, perioadă în care spaţiul a fost amenajat corespunzător. Cu Bogdan la Cambridge (ca Program Manager al programului de accelerare Springboard IoT) şi Ştefan la Timişoara unde îşi desfăşoară activitatea, eforturile supraomeneşti ale lui Daniel au făcut lucrurile posibile. Timp de aproape două luni Daniel a muncit zi şi noapte, şapte zile pe săptămână, pentru a transforma spaţiul în TechHub-ul de astăzi.
Pe 15 aprilie TechHub Bucharest s-a deschis oficial, iar pe 9 mai sala de evenimente cu o capacitate de până la 150 de persoane a devenit neîncăpătoare pentru reprezentanţii comunităţii tech care au venit din toată ţara pentru a participa la evenimentul de lansare.
În iulie anul trecut Bogdan scria un articol despre cum ar trebui să arate un hub ideal. Astăzi, TechHub îndeplineşte toate acele criterii şi mai mult decât atât, reprezintă punctul central de întâlnire al comunităţii tech din România. TechHub Bucharest este situat în centrul Bucureştiului, la 5 minute de staţia de metrou de la universitate şi este un spaţiu deschis în care membrii beneficiază de mai mult decât acces la spaţiul de birouri: ei pot interacţiona cu uşurinţă cu mentori din comunitatea globală şi au acces preferenţial la evenimentele organizate de TechHub şi comunitatea online.
Echipei executive i s-au alăturat Monica Obogeanu (Online Community Manager) şi Irina Scarlat (PR Manager), iar Daniel Dragomir este astăzi Director Executiv al TechHub Bucharest şi se ocupă în continuare de dezvoltarea proiectului.
Povestea TechHub Bucharest este o poveste despre muncă şi implicare, pasiune şi determinare, o poveste care aduce la final satisfacţia lucrului bine făcut. TechHub Bucharest e un exemplu de succes care pune încă o dată România pe harta globală a inovaţiei şi antreprenoriatului ca prima ţară din Europa de Est care se alătură comunităţii globale TechHub.