
Această suprafață include proiecte noi și extensii de centre comerciale care sunt programate în zece orașe medii și mari din țară, în timp ce în București nu este anunțată nicio livrare semnificativă în 2018,
Anul trecut, în țară au fost livrate spații noi cu o suprafață de aproximativ 70.000 de metri pătrați, în timp ce în București a fost finalizată extinderea proiectului AFI Palace Cotroceni, care a mărit suprafață închiriabilă a proiectului cu circa 8.000 de metri pătrați, până la 90.000 de metri pătrați.
Astfel, stocul de spații comerciale moderne din afară Capitalei a ajuns la 2,42 de milioane de metri pătrați, în timp ce suprafață mallurilor, parcurilor de retail și galeriilor comerciale din București măsoară 1,2 milioane de metri pătrați, luând în calcul și închiderea hipermarketului Carrefour și a galeriei comerciale din cadrul proiectului Vitantis Shopping Center, la începutul acestui an.
„Piață locală de retail este într-o etapă de maturizare și optimizare, în care atât dezvoltatorii, cât și retailerii analizează cu foarte mare atenție orașele și zonele cu potențial de vânzări. Drept urmare, în următoarea perioada vom vedea în special extinderi ale unor proiecte performante, care își vor întări astfel poziția, și proiecte de conveniență în orașe secundare și terțiare neacoperite sau cu o ofertă subdimensionată de spații de retail”, a spus Bogdan Marcu, Partner al Retail Agency din cadrul C&W Echinox.
În Sectorul 1 mai există loc pentru un mall mare
La nivelul Bucureștiului, cea mai mare densitate de spații comerciale se află în sectorul 1, cu un nivel de circa 967 mp/1.000 de locuitori. Pe pozițiile următoare se situează Sectorul 6 (842 mp/1.000 de locuitori) și Sectorul 3 (704 mp/1.000 de locuitori).
„În Sectorul 1, locuiesc cea mai mare parte a managerilor și antreprenorilor din oraș. Un indicator relevant este și prețul locuințelor din zonă, care ne arată că aceia care stau în Sectorul 1 au o putere de cumpărare mai ridicată, motiv pentru care, chiar dacă este cel mai dens, din punct de vedere al spațiilor de retail, credem că nu este o piață saturată, din contră, credem că ar mai fi loc de dezvoltare. Este și cel mai puțin populat”, a spus Cristi Moga, Research Consultant al C&W Echinox.
De altfel, cel mai de succes mall din România rămâne Băneasa Shopping City, care este poziționat în Nordul extrem al Bucureștiului.
„În ciuda faptului că rata medie de neocupare a centrelor comerciale din București a scăzut pe parcursul anului trecut de la 4% la 3%, stocul de retail va rămâne stabil, punând presiune pe nivelul chiriilor din centrele comerciale dominante, al căror grad de ocupare este de sau aproape de 100%”, au precizat reprezentanții C&W Echinox.
Reprezentanții C&W Echinox se așteaptă la o creștere a chiriilor cu aproximativ 10%, în funcție de suprafață și de centrul comercial, în toată țara. Chiriile variază între 70-80 euro/mp/lună, în Sectorul 1, și 18-23 euro/mp/lună, în orașele secundare.
În următorii ani, în Capitală, este planificată extinderea proiectelor Colosseum Retail Park și Promenada Mall, precum și dezvoltarea unor parcuri de retail în Balotești (DN 1 Value Center) și pe bulevardul Theodor Pallady, pe platforma Policolor.
Iașiul este pe val
În țară, orașele cu cea mai mare densitate de spații comerciale rămân Suceava (1.167 mp/1.000 de locuitori) și Oradea (926 mp/1.000 de locuitori), în timp ce în orașele primare, cu o populație de peste 250.000 de locuitori, acest indicator variază între 380 mp/1.000 de locuitori în Craiova și 694 mp/1.000 de locuitori în Timișoara.
Orașele din România în care sunt programate spre livrare noi spații de retail în decursul acestui an sunt Timișoara, Craiova, Bistrița, Sibiu, Buzău, Satu Mare, Baia Mare, Slobozia, Roman și Focșani, dar finalizarea unora dintre acestea este condiționată de obținerea autorizațiilor de construire în timp util.
În plus, ca proiect mare, de-abia în 2019, se așteaptă reconfigurarea și extinderea ERA Iași, care va ajunge la 100.000 de metri pătrați, fiind deținut de Prime Kapital. De asemenea, o parte dintre proiectele anunțate pentru acest an pot fi amânate pentru prima parte a anului viitor, în funcție de ritmul construcțiilor.
„Iașiul este pe mare val din mai multe perspective – putere de cumpărare, interesul companiilor internaționale de a-și deschide operațiunile acolo, piața de birouri se mișcă foarte bine, și, automat, retail-ul trebuie să țină pasul”, a menționat Oana Iliescu, Managing Director al C&W Echinox.
Cei mai activi dezvoltatori în ceea ce privește livrările planificate în acest an sunt Prime Kapital, NEPI Rockcastle și Iulius Group. C&W Echinox a semnat un parteneriat strategic cu Prime Kapital în vederea închirierii proiectelor de retail pe care grupul le va dezvoltă în România.
Prime Kapital a finalizat, anul trecut, patru proiecte: Făgăraș, Târgu Secuiesc, Sebeș și Râmnicu Sărat. La acestea se vor adăuga în acest an cinci retail parcuri: Focșani, Gheorghieni, Slobozia, Baia Mare, Roman, iar DN1 Value Center se estimează că va fi amânat pentru prima parte a anului viitor. La acestea se vor adăuga ERA Iași, precum și alte proiecte în România, în următorii trei ani, fiind în puternică dezvoltare și în alte țări din regiune.
Departamentul de retail al C&W Echinox a închiriat, în 2017, spații cu o suprafață cumulată de peste 20.000 de metri pătrați în proiecte de retail din București și din țară.